(©Reuters)
(©Reuters)

Son spasio Hvana uloge tragičara, Seul pokazao zašto ga traži Zvezda (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pet. 02.02.24. | 19:28

Totenhemov napadač iznudio penal u nadoknadi, pa pogodio iz slobodnjaka u produžetku za 2:1 protiv Australije

Prvi polufinalni par tekućeg Azijskog kupa je Jordan - Južna Koreja. Prvi su u duelu dva velika iznenađenja turnira savladali Tadžikistan sa 1:0, dok su drugi posle produžetaka bili uspešniji od Australije - 2:1. Manje od dva minuta delilo je Sokeruse od pobede u derbiju sa reprezentacijom Jirgena Klinsmana, međutim, upornost njegovih igrača i kvalitet Heung Min Sona došli su do izražaja i rešili pitanje pobednika. Zasluženo, jer dalje ide ekipa koja je više pokazala.

Iako su od 42. do 96 minuta bili u rezultatskom zaostatku, nakon lošeg dodavanja Zvezdinog Hvan In Boma, ukradene lopte i sjajnog pogotka iz voleja Krega Gudvina, južnokorejski reprezentativci nisu posustajali u nameri da izjednače. U dva navrata mogli su da budu kažnjeni za visoku postavku, ali je Mičel Djuk u 54. i 84. minutu propustio odlične šanse da duplira vođstvo Australije i, verovatno, reši pitanje pobednika.

Izabrane vesti

Baš kao u osmini finala sa Saudijskom Arabijom, Južna Koreja je do izjednačenja stigla u nadoknadi drugog poluvremena. Tada u devetom, minutu, ovaj put u šestom od ukupno sedam. I to, iz penala. Majstorski je Son čuvao loptu i tražio prostor da proigra nekog od saigrača kada mu je neoprezno uklizao mladi Luis Miler. Ukazanu šansu sigurno je iskoristio Hi Čan Hvang.

Uspeli su Klinsmanovi izabranici da se izbore za ostanak na turniru makar još pola sata, ali su u produžecima pokazali da su s pravom proglašeni za jednog od favorita turnira. Nastavili su da napadaju, a u 104. minutu Totenhemov kapiten je još jednom pokazao da je glavni igrač svoje reprezentacije. Sjajno je šutirao iz slobodnjaka sa ivice kaznenog u bliži ugao i ugasio sve nade Australije.

Uspela je Južna Koreja i pre produžetaka, pa i pre primljenog gola, da zatrese mrežu rivala, učinio je Vulverhemptonov Hičan Hvana u 32. minutu na dodavanje potencijalnog pojačanja Crvene zvezde, Jong Vuna Seula, ali se nalazio u ofsajdu, te pogodak nije priznat.

Levi bek Ulsana bio je jedan od najboljih igrača svoje reprezentacije, što baš i ne ide u prilog crveno-belima jer će to dodatno učvrstiti stavove južnokorejskog šampiona da ne proda 25-godišnjeg Seula. Ili bar ne za manje od traženih 700.000. Većina napada Južne Koreje išla je po njegovoj, levoj strani. Imao je nekoliko dobrih prodora, naročito u prvom poluvremenu, ali su Sokerusi uspevali da ih neugrališu.

Seul je odigrao ceo meč, za razliku od Hvana, koji je večeras nije bio na svom nivou. Njeogovo pogrešno dodavanje skupo je moglo da košta Južnu Koreju, ali tu je bio Son da ispravi stvari i zadrži ekipu na putu ka željenom trećem trofeju za kontinentalnog prvaka. Prvom još od 1960. godine.

Jordan ne bi trebalo da bude previše teška prepreka Klinsmanovom timu, mada, reč je o polufinalu, a pritisak favorita mnogima je vezao mnoge.

U prvom meču četvrtfinala Tadžikistan je bio ravnopravan rival favorizovanom Jordanu, ali nije uspeo da napravi novo iznenađenje. Kraj bajke za tim hrvatskog selektora Petra Šegrta stigao je u vidu autogola Vadata Kanonova u 66. minutu, kada je nespretno reagovao na centaršut iz kornera.

Jordanu će ovo biti prvo učešće u polufinalu Azijskog kupa nakon što je dvaput eliminisan u četvrtfinalima (2004, 2011).

AZIJSKI KUP - ČETVRTFINALE

Petak

Tadžikistan - Jordan 0:1 (0:0)

/Kanonov 66/

Australija - Južna Koreja 1:1 (1:0), produžecima 1:2

/Gudvin 42 - H. Hvan 90+6 pen, Son 104/

Subota

12.30: (4,20) Iran (3,45) Japan (1,90)

16.30: (2,60) Katar (3,05) Uzbekistan (2,95)



tagovi

Azijski kupHvan In Bomreprezentacija Južne Korejereprezentacija Australije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara