Španci kreću u krstaški rat protiv PSŽ-a i Sitija, podnete tužbe zbog Halanda i Mbapea

Vreme čitanja: 3min | sre. 15.06.22. | 14:39

La Liga prijavila državne klubove sudovima u Francuskoj, Švajcarskoj i EU

Tlo se još ne smiruje posle zemljotresa koji je na relaciji Madrid – Pariz izazvao Kilijan Mbape odlukom da odbije Real i ostane u Pari Sen Žermenu.

Francuz je u Parizu prihvatio najveći ugovor u svetu fudbala, dobio ogroman novac i izigrao Real koji ga je čekao godinama. Iako su i Madriđani bili spremni da ga učine jednim od najplaćenijih igrača sveta, sa Pari Sen Žermenom ipak nisu mogli finansijski da se takmiče. Ali tu nije bio kraj... Španci su još tada najavili odmazdu. Predsednik La Lige Havijer Tebas je tada obećao da prijaviti PSŽ zbog krešnja finansijskog fer-pleja.

Izabrane vesti

„PSŽ je u minusu 200.000.000 evra. Odranije imaju minus od 300.000.000 evra. I onda produži ugovor sa Mbapeom pod takvim uslovima?! Smejurija! Ne postoji drugo objašnjenjr osim da varaju. Ili novac stiže van Francuske ili veštački pumpaju sponzorske ugovore ili jednostavno beleže gunbitke veće od dozvoljenih. Njima će za ovu sezonu 600.000.000 evra da ode samo na plate. To je 40 odsto platnog spiska cele Lige 1“, rekao je tada Havijer Tebas.

Rečeno – učinjeno.

Španska liga je danas i zvanično podnela tužbe sudovima u Francuskoj, Švajcarskoj i Evropskoj Uniji protiv Pari Sen Žermena i Mančester Sitija zbog kršenja finansijskog fer-pleja. Razlozi su novi ugovor Kilijana Mbapea i transfer Erlinga Halanda.

„Što se Sitija tiče, pokojni Mino Rajola je bio vrlo jasan koliko to sve košta i kakve su provizije u pitanju. Uradili su nešto. Ne znamo šta ali nešto su smućkali jer je za transfer Halanda traženo mnogo više od 60.000.000 evra koliko je Siti platio“.

„Klubovi – države“ kako ih zovu u dobrom delu Evrope su poslednjih godina stali na žulj najvećim i najbogatijim jer imaju previše novca pa ni Real, Bajerna, Juventus i ostale sile ne mogu da se takmiče sa njima. Arapski kapital koji stoji iza Građana i Svetaca je nepresušan izvor finansiranja. Iako je UEFA pokušala različitim zakonima o finansijskom fer-pleju da ograniči ulaganja najbogatijih i da postavi neke granice, oni su našli načina da pravila zaobiđu.

Suština je da PSŽ kontroliše katarski emir Hamad bin Kalifa Al Tani, a Siti vrhovni vladar Ujedinjenih Arapskih Emirata Mohamed Bin Zajed. Oni u svojim zemljama isto tako kontrolišu sve velike kompanije. I onda se naprimer nađe Turistička organizacija Katara koja potpiše ugovor sa Pari Sen Žermenom vredan 145.000.000 evra po sezoni (?!) ili aviokompanija Etihad iz UAE koja Sitiju plati 80.000.000 evra godišnje. To zapravo nema nikakve veze sa tržištem i realnim sponzorskim poslovanjem već samo Arapi iz jedne svoje kompanije prebacuju novac u grupu i pumpaju cene kako bi fudbalski klubovi mogli da upumpani novac opravdaju sponzorskim prihodima. I takvih sponzora je još nekoliko...                

Videćemo sada kako će reagovati sudovi i UEFA. Malo je verovatno da će Aleksandar Čeferini ili Đani Infantino ujesti ruku koja ih hrani. Čeferinu su PSŽ i Naser Al Kelaifi bili jedni od najvrednijih saveznika kada su Barsa i Real hteli da naprave Superligu i slome UEFA. O prvom čoveku svetskog fudbala Đaniju Infantinu i vezama sa arapskim novcem ne treba ni trošiti reči. Dovoljno je reći da se iz svoje Švajcarske preselio da živi u Dohu pre dve godine i da tamo živi vrlo raskošno na račun „arapskih prijatelja“.


tagovi

Havijer Tebas

Obaveštavaj me

Man. Siti
PSŽ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara