Španci spremili specijalan doček za tzv. Kosovo: Nema zastave, nema himne...

Vreme čitanja: 1min | uto. 09.03.21. | 20:17

Ministarstvo spoljnih poslova izdalo uputstva...

Fudbalska federacija Španije mesecima unazad u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova te zemlje priprema organizaciju utakmice protiv selekcije tzv. Kosova. Španci su imali nesreću da na žrebu kvalifikacija za idući Mundijal izvuku selekciju zemlje koju njihova država ne priznaje, zbog čega je priprema meča veoma komplikovana. A da sve bude gore, kosovsku državu ne priznaju ni druga dva učesnika te grupe - Grčka i Gruzija.

UEFA, razume se, ima drukčiji stav, tretira tzv. Kosovo kao svaku drugu svoju članicu, zbog čega pomenute selekcije moraju da omoguće dolazak fudbalera Kosova na njihove teritorije i odigravanje utakmica. Ali do domaćina je kako će tretirati gosta.

Izabrane vesti

U slučaju Španije Kosovo neće imati status regularne reprezentacije, piše danas Marka.

Ministarstvo spoljnih poslova Španije naložilo je fudbalskom savezu da se prema svom gostu ne odnosi kao prema suverenoj naciji, što podrazumeva da zastava tzv. Kosova ne može biti istaknuta uz zastavu domaćina. Takođe, himna neće biti najavljena kao klasična državna himna, već kao muzika koja dolazi sa teritorije Kosova i Metohije.

Precizna uputstva dobili su i državni emiteri TBE i RHE, stanice što imaju pravo prenose utakmice. Njihovi komentatori trebalo bi da prilkom pominjanja imena "Kosovo" naznače da se radi o ekipi sa prostora KiM, kao teritorije Srbije.

Španija i Kosovo sastaju se 31. marta.


tagovi

ŠpanijaKvalifikacije za Mundijal 2022Kosovo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara