Bruno Akrapović i Željko Petrović (©Reuters)
Bruno Akrapović i Željko Petrović (©Reuters)

Spektakl na Grbavici: Debi Akrapovića i Petrovića u derbiju kola

Vreme čitanja: 5min | sub. 17.02.24. | 09:15

Susret Željezničara i Zrinjskog odigraće se u subotu od 16 časova

(od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Zaželela se fudbalska javnost u BiH Premijer lige i svega onoga što ide uz nju. Dva meseca pauze bila su dovoljna da se timovi 'refrešuju' i da krenu po ostvarenje svojih ciljeva. Već u prvom kolu nastavka očekuje nas fudbalska poslastica. Okršaj ekipa koje imaju različite ambicije. Jedni da što pre obezbede opstanak, a drugi da osvoje titulu.

Izabrane vesti

Posle nikad gore polusezone u istoriji kluba, Željezničar je morao poduzeti radikalne mere. Neuspeli eksperiment sa trenerom iz Saudijske Arabije se srušio kao kula od karata, pa je bilo određenih problema i u klupskom rukovodstvu. Ipak, Željo je preveliki klub da bi se predugo držao u blatu, pa su krenuli sa promenama. Prvi i osnovni zadatak bio je pronaći trenera koji će se prihvatiti velikog izazova. Vrlo brzo pronađeno je rešenje. Iskusni stručnjak Bruno Akrapović imenovan je za novog šefa struke i tako je Željo napravio inicijalni korak ka 'ozdravljenju'. Hrvatski strateg sigurno ima kvalitet da podigne tim i što pre ekipu izvadi iz ponora. Svestan ograničenog igračkog kadra, brže bolje je krenuo u rekonstrukciju tima te je dres Plavih obuklo nekoliko novih igrača.

Pre svega, tri igrača koja će biti jako važna za igru. Amer Hiroš, Samir Radovac i Antonio Pavić. Prva dvojica su veznjaci i poznati su javnosti na ovim prostorima, dok je Antonio Pavić povratnik nakon epizode u inostranstvu. Još su stigli Stefan Radinović, Nemanja Cavnić, Azur Mahmić, Harun Karić, Faris Zubanović i Bismark Čarls. Prava mala rekonstrukcija tima koja bi trebala biti dovoljna za bolje rezultate u odnosu na proleće.


16:00: (5,10) Željezničar (3,45) Zrinjski (1,68)


Svega 19 bodova i mršavo 10.mesto premalo su za klub takvog renomea. Stoga će Plavi morati što pre jurišati ka bodovima kako bi se izvukli iz trenutne situacije. Ni raspored im ne ide na ruku, jer nakon Zrinjskog slede utakmice sa Širokim Brijegom i Sarajevom, pa je bitno što pre uhvatiti dobar zalet. Ono što im ide na ruku jesu navijači, jer je poznato da je na svakoj utakmici Grbavica dupke puna. Isto se očekuje i danas, jer svi oni kojima je plava boja u krvi žele da vide šta je to što je stručni štab radio preko zime, i mogu li se pomrsiti konci aktuelnom šampionu. U stručnom štabu su uvereni da mogu.

Imali smo kratko vreme da se upoznamo. Imali smo dobre pripreme, podizali smo se iz utakmice u utakmicu, trebalo je ekipa da upozna mene, ja ekipu. Imamo nekih novih igrača. Spremni smo za utakmicu. Neki igrači će nam nedostajati, neki zbog registracije, neki zbog kartona. Nije baš idealna situacija, ali to što imamo istrčaće na teren sa ubeđenjem da možemo dobiti utakmicu. Znamo sve o protivniku, sve dobre strane, kojih je mnogo, a isto tako i one koje bismo mogli iskoristiti za našu korist i pokušaćemo u tom segmentu da damo najbolje i ostvarimo rezultat", rekao je novi šef struke Plavih Bruno Akrapović, koji sigurno neće moći da računa na suspendovane Nedima Mekića, Marina Galića i Vahida Selimovića.

Svestan je iskusni stručnjak da je pred njim mnogo posla.

"Igrači su prihvatili stil igre koji želim, da se nametnemo protivniku. U kratkom vremenu su upili što želimo mi kao stručni štab. Izgledalo je to dobro. Neki rezultati koji nisu bili pozitivni na početku, ja sam bio uveren da to funkcioniše, jer smo stvarali šanse. Svaka utakmica donosi nešto novo. Svaki protivnik treba da se prilagodi nama. Mi se prilagođavamo donekle, ali nikada ne želim da igram čitavu utakmicu onako kako protivnik želi, već želim da nametnem svoj stil", dodao je trener Akrapović koji će danas upisati debi u Premijer ligi.

Nije samo Željezničar bio taj koji je pretrpeo promene. Isti slučaj je i sa Zrinjskim, s tim što Plemići nisu menjali toliko radikalno. Na klupu je stigao novi trener Željko Petrović. Dobro poznato fudbalsko ime sa pozamašnim trenerskim iskustvom radeći sa velikim trenerskim imenima. I za njega će ovo biti debi u Premijer ligi, s tim što je već debitovao prethodnog vikenda, kada je Zrinjski rutinski savladao prvoligaša Slaviju. Pojačali su Plemići i igrački kadar, ali ne toliko puno, tako da će Petrović imati sasvim dovoljno snage na raspolaganju za prolećne izazove. Stigao je golman Karačić, zatim iskusni defanzivac Toni Šunjić, bek Korda, te veznjaci Igor Savić i Silvio Ilinković. Cilj Zrinjskog biće odbrana titule, iako bodovni zaostatak za Borcem iznosi sedam bodova. Nije to nemoguće stići, pogotovo ako se dobro otvori sezona, a na Grbavici imaju priliku pokazati od čega su satkani ove zime. Jedno je sigurno, Mostarci će ići na pobedu, bez obzira što je Grbavica jedno od najtežih gostovanja u ligi.

Mi znamo šta ćemo i kako ćemo, i koje su naše mogućnosti. Ne smemo napraviti niti jedan korak nazad. Imamo sedam bodova zaostatka za Borcem i moramo dati gas već od prvog kola ako mislimo vratiti Zrinjski na prvo mesto“, istakao je Petrović te se dotakao rivala:

Željezničar je ozbiljan klub i ovo je derbi kola. Mi svakog protivnika poštujemo, najviše poštujemo sami sebe, ali nemamo pravo bilo koga potcenjivati. To neće biti Željezničar kakav je bio u prvom delu prvenstva. Trenera znam dobro, igrao sam protiv njega u Bugarskoj, to je iskusan trener koji zna igrati na pobedu. Oni će sigurno igrati s tri igrača u zadnjoj liniji, samo je pitanje da li će gore izaći sa dva ili tri špica. Međutim, mi smo spremni na sve, očekujem pravi spektakl. Teren je vrhunski, stadion će biti krcat i šta će ti više“, zaključio je novi strateg Zrinjskog.

PREMIJER LIGA BOSNE I HERCEGOVINE - 19. KOLO

Petak

Sloga Doboj - Velež 0:0

Subota

13:00: (1,88) Igman (3,35) Gošk (4,00)

13:00: (1,67) Posušje (3,50) Zvijezda (5,10)

16:00: (5,10) Željezničar (3,45) Zrinjski (1,68)

Nedelja

13:00: (1,32) Sarajevo (4,70) Široki Brijeg (9,00)

17:30: (1,30) Borac (4,80) Tuzla Siti (9,50)

***kvote su podložne promenama



tagovi

FK ŽeljezničarŽeljezničarZrinjskiBiH 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara