Rikardinjo (©Starsport)
Rikardinjo (©Starsport)

Spektakl za kraj i poslednja prilika da se veliki Rikardinjo popne na krov sveta

Vreme čitanja: 3min | ned. 03.10.21. | 08:03

Od 19 časova u Kaunasu, Argentina i Portugalija igraju za svetsku titulu u futsalu

Sigurno da bismo više voleli da je tamo Srbija, možda su Rusija i Kazahstan više zaslužili prolaz, ali gledano po statusu i rezultatima, finale Svetskog prvenstva u Litvaniji za futsalere nije moglo da ima bolje aktere.

U meču za trofej sastaće se aktuelni svetski i evropski šampioni, Argentina i Portugalija.

Izabrane vesti

I jedni i drugi stigli su do završnice bez poraza, s tim da su Portugalci imali dosta naporniji put, pošto su u sva tri meča eliminacione faze igrali produžetke, a u polufinalnom okršaju sa Kazahstanom izvodili i penale, poput Argentinaca u četvrtfinalnom duelu sa Rusijom.

Posebnu draž ovom finalu daje to što će biti oproštajni meč čuvenog Rikardinja od portugalskog dresa.

Šestostruki najbolji igrač sveta, osvajač tri Lige šampiona i verovatno najpoznatiji igrač "malog fudbala" svih vremena, najavio je da će posle turnira u Litvaniji završiti reprezentativnu karijeru.

Želi majstor kog je srpska publika uživo gledala tokom Evropskog prvenstva u Beogradu 2016. godine da podigne jedini pehar koji mu nedostaje.

"Bio bi to prelep način da se spusti zavesa na moju reprezentativnu karijeru, osvajanjem jedinog trofeja koji nemam", iskren je 36-godišnji Portugalac u izjavi za sajt FIFA.

Priželjkuju to i njegovi saigrači, koji će mu pomoći da dobije spektakularan kraj reprezentativne karijere (186 utakmica, 141 golova).

"Voleo bih da osvojimo Svetsko prvenstvo zbog njega. Čak i da sam neutralan posmatrač, želeo bih to, jer je Rikardinjo učinio izvanredne stvari za futsal. Baš je zaslužio trofej", istakao je njegov saigrač, golman Bepe, koji je briljirao odbranama protiv Kazahstana, pa će u 39. godini prvi put braniti u finalu Mundijala.

Portugalci se nikad dosad nisu našli u poslednjem meču Svetskog prvenstva, a dosad najbliži bili su 2016. godine, kada su završili na četvrtom mestu.

Argentina se te godine, u Kolumbiji, popela na krov sveta. U međuvremenu su Gaučosi promenili selektora, ali Dijego Đustozi veruje u svog naslednika Matijasa Lukuiksa, koji mu je bio asistent u pohodu na svetsku krunu.

"Da nisam bio ubeđen da Matijas može doneti napredak, ne bih se povukao. Pre pet godina kada sam odlazio rekao sam mu: 'Opusti se Mati, sigurno ćeš ponovo osvojiti Svetsko prvenstvo'. To sam mu ponovio i u jednom razgovoru pre godinu dana... Kada sam ga pozvao da mi bude pomoćnik kazao sam mu da knjige, kompjuteri i table nisu ključ trenerskog posla, već ono što osećaš u srcu. Drago mi je što vidim da je to shvatio i što je sve ispalo dobro. Moja uloga sada je da navijam za ekipu i sigurno neću moći mirno da sedim i gledam utakmicu", priznaje bivši selektor Argentine.

Gaučosi su u polufinalu savladali svog najvećeg rivala, Brazil (2:1), nanevši mu prvi poraz golovima u 40 minuta - dakle bez produžetaka ili penala - još od finala sa Španijom 2000. godine, odnosno posle niza od 33 utakmice.

Adut argentinske selekcije su iskustvo - po proseku godina su najstarija ekipa turnira (31,87) - kao i sjajna igra u odbrani. Samo šest golova primili su plavo-beli u dosadašnjih šest mečeva turnira u Litvaniji, pa je Niko Sarmijento ponovo glavni kandidat za najboljeg golmana, kao što je bio na prethodnom Mundijalu. S druge strane, Portugalci uz uvek nepredvidivog Rikardinja imaju i raspucanog Panija, koji je dao šest golova u isto toliko utakmica. Efikasniji je samo Brazilac Feraro sa osam pogodaka, dok je prvi strelac Argentine Alan Brandi sa pet, ali svih pet datih u grupnoj fazi.

Najuspešnija svetska reprezentacija u futsalu trenutno je Brazil sa pet osvojenih Mundijala. Španija ima dva, a u nedelju će Argentina igrati za svoj drugi trofej, dok će Portugalija pokušati da dođe do prvog.

Podsećamo, na oproštaju od nacionalnog tima verovatno najvećeg majstora ove igre - Rikardinja.

O kakvom asu se radi naši futsaleri ponovo su se, nažalost, uverili na svojoj koži, kao i 2016. u Beogradu.

PUT DO FINALA

Argentina: SAD 11:0, Srbija 4:2, Iran 2:1, Paragvaj 6:1, Rusija 5:4 penalima (1:1), Brazil 2:1.

Portugalija: Tajland 4:1, Solomonska Ostrva 7:0, Maroko 3:3, Srbija produžecima 4:3 (2:2), Španija produžecima 4:2 (2:2), Kazahstan penalima 4:3 (2:2).

FUTSAL SVETSKO PRVENSTVO

Nedelja

Meč za treće mesto

17.00: (1.60) Brazil (4.50) Kazahstan (4.25)

Finale

19.00: (1.85) Argentina (4.40) Portugalija (3.20)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Rikardinjofutsal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara