FOTO: Printscreen (De La Fuente svečano čita spisak)
FOTO: Printscreen (De La Fuente svečano čita spisak)

Spisak Španije za juriš na Evropu: Dominacija Barsinih tinejdžera i Realovih veterana, nema Asensija

Vreme čitanja: 3min | pon. 27.05.24. | 12:26

Na gala svečanosti Luis de la Fuente saopštio 29 imena, do sedmog juna tri će morati da otpadnu

Decenijama je španski državni tim ostajao nedorečen na velikim takmičenjima. Ogroman broj kvalitetnih igrača dugi niz godina nije urodio onim najvećim rezultatima, a onda se pojavila generacija Ćavija, Inijeste, Vilje, Toresa i "Hobotnice" Luisa Aragonesa koji je sve to umeo da posloži u jednu od najdominantnijih celina u istoriji reprezentativnog fudbala. Osvojila je Crvena furija EURO 2008 i tako došla do prvog velikog trofeja posle 1964, a diregentsku palicu preuzeo je Visente del Boske i osvojio još dva pehara.

Nisu rezultati Španije ponovo u skladu s kvalitetom igračkog kadra, a posle skandala sa Đulenom Lopetegijem i više neuspešnim nego uspešnim mandatom Luisa Enrikea, ključevi tima povereni su Luisu de la Fuenteu. Iskusni strateg je skoro deset godina vodio mlađe reprezentativne selekcije, a narednog leta će na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj imati priliku da sa seniorima Španije osvoji rekordnu četvrtu titulu kontinentalnog prvaka. Na gala svečanosti koja je po trajanju i načinu prezentovanja više podsećala na žreb za Svetsko ili Evropsko prvenstvo, 63-godišnjak je saopštio imena 29 igrača, od kojih će 26 putovati na EURO.

Izabrane vesti

Najznačajniji izostanak jeste onaj Marka Asensija, s tim da je fudbaler Pari Sen Žermena veći deo sezone propustio zbog povrede, pa neigranje nekadašnjeg igrača Reala ne predstavlja preveliko iznenađenje. Od igrača koji su u prethodnom periodu makar povremeno nastupali za državni tim, nemi ni Lukasa Vaskesa, Đerara Morena, Pabla Sarabije i Oihana Sanseta. Uz neizostavne Unaija Simona i Davida Raju, šansu da otputuje na EURO u svojstvu trećeg golmana dobio je Aleks Remiro iz Sosijedada. Time je direktno iskoristio polugodišnje muke Kepe Arizabalage s povredom.

Spiskom dominira Barsina mlađarija. Lamin Jamal, Pau Kubarsi, Fermin Lopes našli su mesto među 29 igrača, a tu su i tek nešto iskusniji Pedri i Feran Tores. Samo tri igrača Reala nalaze se na De la Fuenteovom spisku: Hoselu, Dani Karvahal i Naćo. Uzdanice Kraljevića biće zadužene ovog puta isključivo za davanje potpore celokupnom timu u vidu obilatog iskustva. Hesusu Navasu je ukazano ogromno i poverenje i poštovanje, pošto će u 38. godini imati šansu da se oprosti od jedne od verovatno potcenjenijih karijera evropskog fudbala.

Posebno priznanje treba odati Sosijedadu, Da klub s Anoete radi veliki posao potvrdio je De la Fuenteov spisak. Čak pet igrača kluba iz Baskije je među 29 momaka: Mikel Ojarsabal, Mikel Merino, Martin Zubimendi, Robin le Norman i pomenuti golman Aleks Remiro. Nagradu za odlične klupske sezone dobili su i neka manje zvučna imena, ali potencijalno veoma korisna u De La Fuenteovom sistemu. U tu grupu mogu se svrstati Aleiš Garsija (Đirona), Aleks Baena (Viljareal) i Dani Vivijan (Atletik Bilbao). Vredi istaći i da igranje u Saudijskoj Arabiji nije diskreditovalo Ajmerika Laporta, pa bi nekadašnji defanzivac Atletik Bilbaa i Mančester Sitija trebalo da bude stub odbrane.

Do starta Evrpskog prvenstva Španija će odigrati još dve prijateljske utakmice, najpre protiv Andore petog juna u Badahozu, a zatim osmog juna protiv Severne Irske na Majorci. Crvena Furija će na okupljanju najboljih reprezentacija kontinenta igrati u najjačoj grupi prvenstva sa Italijom, Hrvatskom i Albanijom. Prvi duel odigraće nasred Olimpijskog stadiona u Berlinu protiv Hrvatske, gde će De La Fuenteove momke verovatno sačekati grotlo protivničkih navijača (Setimo se samo atmosfere s duela Brazil-Hrvatska s Mundijala 2006. na istom stadionu).

SPISAK ŠPANIJE ZA EURO 2024

Golmani: Unai Simon (Atletik Bilbao), David Raja (Arsenal), Aleks Remiro (Sosijedad)

Odbrana: Hesus Navas (Sevilja), Dani Karvahal (Real Madrid), Robin Le Norman (Sosijedad), Ajmerik Laport (Al Nasr), Naćo Fernandes (Real Madrid), Dani Vivijan (Atletik Bilbao), Pau Kubarsi (Barselona), Alehandro Grimaldo (Leverkuzen)), Mark Kukurelja (Čelsi)

Vezni red: Martin Zubimendi (Sosijedad), Rodri (Mančester Siti), Mikel Merino (Sosijedad), Fabijan Ruiz (Pari Sen Žermen), Pedri (Barselona), Fermin Lopes (Barselona), Markos Ljorente (Atletiko Madrid), Aleiš Garsija (Đirona), Aleks Baena (Viljareal)

Napad: Lamin Jamal (Barselona), Feran Tores (Barselona), Hoselu (Real Madrid), Alvaro Morata (Atletiko Madrid), Dani Olmo (Lajpcig), Niko Vilijams (Atletik Bilbao), Ajose Peres (Betis), Mikel Ojarsabal (Sosijedad)


tagovi

Fudbalska reprezentacija ŠpanijeLuis de la FuenteMarko Asensio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara