Oduševili: Sergej Milinković Savić, Ivan Ilić i Ivan Radovanović (©Starsport, ©Reuters)
Oduševili: Sergej Milinković Savić, Ivan Ilić i Ivan Radovanović (©Starsport, ©Reuters)

Srbi na Čizmi: Radovanović blista na štoperu, Sergej kao Masai ratnik, Ilić Zvezda u nastajanju

Vreme čitanja: 5min | uto. 19.01.21. | 10:44

Fantastičan vikend Srba u Seriji A

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Ivan Radovanović je bio najbolji Srbin u Seriji A u 18. kolu. Gledati Radovanovića protiv najjačeg italijanskog napada u Bergamu u ulozi pozadinskog režisera i komandanta odbrane neizbežno je navelo na pitanje: zašto Radovanović nije ranije prekomandovan u defanzivan red? Odlična partija Sergeja Milinkovića Savića odavno nije vest. Srpski reprezentativac je bukvalno razneo Romin srednji red u gradskom derbiju. Gol prvenac u Seriji A i još jednu sedmicu, a bogami i 7,5 je zaradio Miloš Vulić. Filip Đuričić je spasao Sasuolo od poraza realizacijom penala u poslednjem minutu. Ipak, Ivan Ilić je igrač na koga moramo da obratimo pažnju. Srpski tinejdžer grabi koracima od sedam milja ka društvu top fudbalera. Gledajući ga kako igra, niko ne bi mogao da zamisli da mu je 19 godina i da mu je ovo prva sezona u Seriji A. Dušan Vlahović se borio kao lav protiv Napolija i jedini je igrač Fjorentine koji je zaradio prelaznu ocenu. Vladimir Golemić je odigrao još jednu dobru partiju dok su Nikola Milenković, Darko Lazović i Saša Lukić bili ispod svog nivoa.

Izabrane vesti

IVAN RADOVANOVIĆ je položio ispit za komandanta odbrane na najtežem mogućem terenu u Seriji A. Srpski fudbaler koga je novi trener Đenove Davide Balardini definitivno prekomandovao u odbranu je briljirao protiv najubojitijeg napada u Italiji u ovoj sezoni (računajući sva tri takmičenja). Radovanović nije samo zaustavio Duvana Zapatu, a zatim i Luisa Murijela (23 gola su postigli zajedno do sada u sezoni) nego, osim jedne šanse Zapati, nije im dozvolio ni da ozbiljnije priprete golmanu Perinu. Ivan je potvrdio pravilo da igrači protiv bivših klubova pružaju najbolje partije i bio je besprekoran kako u ulozi pozadinskog režisera igre Đenove tako i u markiranju napadača Boginje. Gazeta je zaključila da je transformacija Radovanovića u defanzivca jedan od najbolje pogođenih poteza trenera u Seriji A. Ivan je proglašen od svih listova za igrača meč i ocenjen je sa odličnih 7,5.

SERGEJ MILINKOVIĆ SAVIĆ je u moru nadimaka i poređenja dobio novi od Korijere delo sporta: ratnik Masai. Srpskom reprezantativcu je nedostajao samo gol da kruniše još jednu epsku partiju u dresu Lacija koju je završio sa kapitenskom trakom oko ruke. Sergej je bukvalno razorio veznu liniju Rome: sprečavao je protivničke akcije u začetku i bio inspirator brojnih akcija Lacija, uključujući i one za 2:0. Sve skupa: 65 odigranih lopti, 33 uspešna pasa, 16 dobijenih duela plus četiri vazdušna je statistički prikaz dominacije SMS-a. Od velike većine italijanskih medija Milinković je ocenjen sedmicom.

MILOŠ VULIĆ je protiv Beneventa krunisao odličnu partiju prvim golom u Seriji A i bio je među najboljim igračima na meču Krotonea i Beneventa. Vulićev gol je ušao u najuži krug najlepših 18. kola, a bivši igrač Crvene zvezde je ocenjen sa sedmicom ili čak sa 7,5. Miloš je potvrdio da je jedan od najpouzdanijih igrača Đovanija Strope na sredini terena, odnosno da daje podjednako validne garancije u fazi kada Krotone nije u posedu lopte kao i u konstrukciji napada. Posle prolaznog period promenljivih partija, Vulić je ušao u dobru formu i sada je na njemu da potvrdi kontinuitet.

FILIP ĐURIČIĆ je na opšte iznenađenje počeo meč na klupi. Ušao je tek u drugom poluvremenu kada je Parma već bila u vođstvu sa 1:0. Desetka Sasuola je unela živost u igru tima Roberta de Zerbija i po stvorenim prilikama “crno-zeleni” je trebalo i ranije da stignu do izjednačenja. Filip je preuzeo odgovornost na sebe za izvođenje penala u poslednjem minutu meča i hladnokrvno ga je pretvorio u gol. Zbog toga je posebno nagrađen od pojedinih sportskih dnevnika, poput Korijere delo sporta, priznanjem za najboljeg aktera meča. U svakom slučaju, Đuričić je ocenjen sa 6,5 ili sedam.

IVAN ILIĆ je na auto-putu da postane nova zvezda sprskog fudbala i stub reprezentacije Srbije. Tinejdžer Verone igra kao da mu je 30, a ne 19 godina i sa takvom lakoćom koja jednostavno pleni i puni oči kako se Gazeta poetski izrazila o Ivanu opravdavajući svoj izbor za najboljeg igrača u redovima Verone. Mladi Nišlija je stizao svuda i bio začin u gotovo svakoj akciji Verone. Posebno imponuje kapacitet Ilića da igra sa jednim ili maksimalno dva dodira lopte, da misli brzo i uvek ima dobro rešenje: sve su to preduslovi za rađanje velikog asa. I pored poraza Verone, Ivan je ocenjen sa vrlo dobrih 6,5.

VLADIMIR GOLEMIĆ je definitivno povratio status startera u Krotoneu. U novoj 2021. godini svi se oko njega i golmana Kordaza menjaju, samo su oni konstante. Golemić je vodio žestok duel sa Lapadulom i na kraju je izašao kao pobednik. Vladimir je ocenjen od italijanskih izveštača uglavnom sa 6,5, samo se iz nekih razloga nije svideo kolegi iz Gazete delo sport po kojem je bio nesiguran u obračunima sa Lapadulom i zato mu je dao neprelaznih 5,5.

DUŠAN VLAHOVIĆ je jedini igrač Fjorentine koji je dobio prelaznu ocenu u duelu sa Napolijem koji se završio debaklom za Ljubičaste. Naš napadač je dobio šesticu od gotovo svih listova uz reči ohrabrenja. “Budućnost pripada Vlahoviću, a u sadašnjosti je bio jedina svetla tačka Fjorentine. Bilo je uživanje gledati njegove duele sa Kulibalijem i Manolasom, šteta što su ga saigrači ostavili samog”, napisao je Tutosport, a u istom tonu je motivisao svoju šesticu i Korijere dok je Gazeta konstatovala da je bio jedini igrač koji je zadavao probleme Kulibaliju i društvu.

DARKO LAZOVIĆ je protiv Bolonje igrao u ulozi koja nije njegova. Nije bio spoljni vezni već je sa Ivanom Ilićem činio centralni par u veznoj liniji. Čačanin se nije najbolje snašao, videlo se da mu nedostaju potrebne geometrije za igrača veznog reda mada je imao jednu lepu šansu. Partija za zaborav i teško da će mu Jurić dati ponovo ista zaduženja na sredini terena. Od italijanskih medija Lazović je ocenjen peticom ili maksimalno 5,5.

SAŠA LUKIĆ se jednostavno utopio u sivilo Torino proitv Specije. Sva je nada da će Saša, zajedno sa ostatkom Granata, izaći iz tunela sa novim trenerom Davideom Nikolom. Za predstavu protiv Specije Lukić je dobio uglavnom peticu.

NIKOLA MILENKOVIĆ je odigrao jednu od svojih najgorih utakmica u Seriji A. Imao je i nesreću da se njegov loš dan podudari sa najboljim popodnevom Lorenca Insinjea u ovoj sezoni koji je na momente ličio na Maradonu. Ako je za utehu u nedelju ni dvojica najboljih defanzivaca sveta ne bi mogla da zaustave “razularenog” Insinjea. Milenkovićeve ocene su se kretale u siromašnoj lepezi od četvorke do petice.

Piše: Željko PANTELIĆ


tagovi

Ivan RadovanovićSergej Milinković SavićIvan Ilić

Obaveštavaj me

Lacio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara