Twitter (Fudbalski savez Srbije)
Twitter (Fudbalski savez Srbije)

Srbija je elitna reprezentacija u nastajanju: Fudbalerke srušile Ukrajinu na startu Lige nacija

pet. 22.09.23. | 17:22

Ultimativno ofanzivnom igrom u drugom poluvremenu Orlice nadoknadile zaostatatak iz prvog dela

Dobri rezultati postaju konstanta za žensku fudbalsku reprezentaciju Srbije. Nakon odličnog kvalifikacionog ciklusa za prethodni Mundijal, u kojima je jedan trijumf falio za plasman u baraž za planetarnu smotru, izabranice Dragiše Zečevića trijumfovale su na startu prvog izdanja Lige nacija protiv Ukrajine rezultatom 2:1 (0:1).

Ključnu promenu srpski selektor napravio je pola sata pred kraj uvođenjem dvojca Milivojević-Ivanović. Na krilima dve izrazito ofanzivne igračice, potpomognute majstorstom prekaljene Jelene Čanković i lucidnošću Nevene Damjanović, Srbija je pretila rivalu iz napada u napad, golovima iz prekida dva puta u kratkom periodu zatresla mrežu Ukrajine i uz malu pomoć stative sačuvala pobedu u finišu.

Rat u njihovoj zemlji učinio je da Ukrajinke ugoste reprezentaciju Srbije na neutralnom terenu u Poljskoj, u mestu Starogard Gdanjski, na pedesetak kilometara od Gdanjska, na stadionu nazvanom po legendarnom igraču Kazimježu Dejni. Pre početka utakmice prvog kola B divizije Lige nacija bilo je jasno da se radi o dve selekcije prilično ujednačenog kvaliteta, a to što je Ukrajina samo formalni domaćin svakako je povećalo šanse srpskim igračicama.

Početak utakmice nije ulivao nadu u dobru igru Srbije. Ukrajina je bila značajno opasnija, a to je krunisala vodećim golom Olhe Ovdijčuk u 20. minutu. Utekla je fudbalerka turskog Fomget Genčlika zadnjoj liniji Srbije i matirala 26-godišnju Milicu Kostić. U tim trenucima Srbija je na mahove pokušavala da ugrozi gol rivala, ali je završni udarac uvek falio.

Na potpunu ofanzivu odlučio se Dragiša Zečević od starta drugog poluvremena, a hrabrost se isplatila u najboljem mogućem trenutku. Jelena Čanković šutirala je filigranski precizno iz slobodnog udarca sa oko 18 metara, a lopta je završila u donjem desnom uglu Katerine Samson. Odmah je Srbija krenula po čitav plan i iskoristila momentum.

Energičnan krilni napadač Miljana Ivanović iznudila je jedan od brojnih kornera Srbije u drugom poluvremenu. Jelena Čanković uradila je ono što najbolje zna. Fudbalerka Čelsija milimetarski preciznim centaršutem pronašla je Nevenu Damjanović, a fudbalerka CSKA Moske zakucava glavom pod prečku nemoćog golmana Ukrajine.

Do kraja je Ukrajina imala veliku šansu da izjednači, ali je u 86. minuta igračica "domaćeg tima" pogodila stativu sa nešto manje od 15 metara, pa je Srbija preživela i taj poslednji trzaj Ukrajine.

U drugom kolu Lige nacija srpske fudbalerke dočekuju Grčku u Staroj Pazovi, u utorak 26. septembra od 19.00. Prethodno u okviru grupe tri B divizije Lige nacija, Poljska dočekuje Grčku, u petak od 19.00.



tagovi

Ženska fudbalska reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara