SRBIJA - OCENE: Selektor nešto mora da uradi sa kućom na promaji, Mitrović standardno najbolji

Vreme čitanja: 5min | čet. 14.11.19. | 23:02

Kolarov nas baš i nije ubedio da je dugoročno rešenje za štopera

MARKO DMITROVIĆ 5,5 - Da je gusta magla pala nad "Marakanom" u prvom poluvremenu Marku Dmitroviću bi bilo svejedno, mada je dobar šut Olivejea Tila išak u stativu. Nemoćan kod golova Žersona Rodrigesa i Dejva Turpela. Ispao u 67. minutu kad je preambiciozno krenuo na Rodrigesa. Relativno dobar u primopredaji lopte kad su mu je pod pritiskom saigrači vraćali.

NIKOLA MILENKOVIĆ 6 - Prvi put u reprezentaciji je igrao desnog beka, mada se na to već navikao u Fjorentini. I videlo se da zna šta mu je zadatak, defanzivno je svoje uglavnom obavljao, ali je sa njegove strane stigao centaršut za prvi gol Luksemburga. Imao je i napred imao par ubacivanja, jedan solidan centaršut, međutim... Možda smo kozvervativci, ali nekako nam je Nikola Milenković ipak više za štopera. Nije to bekovska brzina, nije to ni ta građa.

Izabrane vesti

NIKOLA MAKSIMOVIĆ 6 - Solidan na početku, mada objektivno nije imao previše posla s tim da je bilo perioda kad su nas Luksemburžani pritiskali. Zakrpio je i Marka Dmitrovića kad se zaleteo i promašio Žersona Rodrigesa. Miran na lopti, avaj, kad je popustila veza i kad se otvorio prostor za goste nije bio toliko ubedljiv... Kasnio je za drugi gol u našoj mreži.

ALEKSANDAR KOLAROV 5,5 - Nismo ga prvi put gledali kao štopera i ni sada se nije promenio utisak da nas nije ubedio da je ta opcija idealno rešenje. Posebno s obzirom na to da zbog godina Aleksandra Kolarova svakako ne može biti durogoročan izlaz iz štoperske krize u Srba. Istina, nije da imamo centralnih bekova u izobilju, ali možda je vreme da počnemo da uigravamo neki tandem? Dao je Želsonu Rodrigsesu previše prostora da primi loptu, namesti se i pogodi za 1:2.

FILIP MLADENOVIĆ 5,5 - Nije Filip Mladenović slučajno tu, deficitarni smo i na levom beku, ali ako kroz koju godinu baš on zameni Aleksandra Koarova uz aut liniju biće to ipak kvalitativan korak unazad. Nije bio u kadru kod drugog gola Luksemburga. Napred ga je i bilo, ali nijedan upotrebljiv centaršut.

LUKA MILIVOJEVIĆ 6 - Odlično je ušao u meč, iako zbog ultraofanzivne postavke Ljubiše Tumbakovića vezisti Kristal Palasa i Nemanji Maksimoviću greška nije bila dozvoljena. U uvodnih pola sata sve je Luka Milivojević odrađivao besprekorno, potom se okliznuo i bespotrebno ušao u nervozu. U nastavku smo izgubili tu sigurnost. Nije samo zbog zadnjih veznih, ali utisak je da ovoj Srbiji može da gol da svako ko poželi.

NEMANJA MAKSIMOVIĆ 6 - On je takav tip igrača, skoro pa neprimetan je i u Hetafeu, ali iako je već dugo standardan u reprezentaciji, iako je prošao i mlađe selekcije u onim zlatnim godinama, kao da ne znamo kako da ga koristimo. Svuda ga ima, a opet nekako nedefinisan.

SERGEJ MILINKOVIĆ SAVIĆ do 62. minuta 6 - Sergejevom dijagonalom ka Dušanu Tadiću krenula je akcija za gol za 1:0. Ima taj neki urođeni mir u glavi, ne paniči ni kad je pod pritiskom, videlo se to kad je na ivici kaznenog prebacio dvojicu protivničkih igrača i dodao do Luke Milivojevića. Međutim, ima i duge intervale kad je apsolutno pasivan. Teško da ćemo sa ovakvom odbranom protiv nekog jačeg rivala moći sebi da dozvolimo luksuz da igramo i sa Sergejom i sa Tadićem i sa Ademom Ljajićem. Preveliki je to rizik.

DUŠAN TADIĆ do 90. minuta 6,5 - Gledali smo ga i u mnogo boljim izdanjima, možda je i osetio da je previše kvalitetan za reprezentativce Luksemburga, pa je na trenutke umeo i da prekombinuje. Ali, namestio je prvi gol Aleksandra Mitrovića, genijalnim lobom pospremio i šansu za Adema Ljajića... Na početku mu je bilo malo lakše jer je uz sebe imao i Ljajića i Sergeja Milinković Savića, pa gosti nisu mogli svu pažnju da usmere na našeg najboljeg igrača. U drugom poluvremenu je i on pao, kao i cela ekipa.

ADEM LJAJIĆ do 79. minuta 6 - Umeo je u nekim ranijim fazama karijere da bude previše ljubomoran na loptu, ali večeras je igrao jednostavno, efektno, bar na početku. Imao je u 34. minutu i onaj projektil sa 20 i kusur metara, još jednu šansu pre toga, često se vraćao po loptu kad se niko od naših igrača nije uvlačio između protivničkih linija. Ali kad je trebalo na nju stati - nije bilo nikog da ubije utakmicu, pa ni Ljajića.

ALEKSANDAR MITROVIĆ 7,5 - Mogao je još večeras da izjednači rekord Stjepana Bobeka. Samo u prvih 18 minuta pet puta je šutirao u okvir gola. Iskoristio je šansu iz 11. minuta, potom za njega ne baš tako karakterističnim udarcem sa 20 metara duplirao prednost. Jeste promašio dosta šansi, ali Aleksandar Mitrović je bar uvek u njoj. Pretekao i Rajka Mitića sa 33 gola u dresu državnog tima. Uz Dušana Tadića već standardno naš najbolji igrač. Kraj priče.

IZMENE

NEMANJA RADONJIĆ do 62. minuta 7 - Levicom je savršeno gađao u 70. minutu i doneo nam tri boda j zbog toga visoka sedmica. Mogao je kasnije i do drugog gola, imao je jedan na jedan situaciju sa Antonijem Morisom, ali je tada doneo lošu odluku da pokuša da asistira Mitroviću. Trebalo je sam da proba, možda je i mala minutaža u Marselju uticala da ne pokuša.

FILIP ĐURIČIĆ od 79. minuta - Nije se mnogo video otkako je ušao u igru, ali tad se već igra Srbije raspala. Centimetri mu nedostajali da u nadoknadi uđe u zicer šansu. Premalo ipak vremena za konkretan utisak.

SAŠA LUKIĆ od 90. minuta - Premalo vremena za konkretan utisak.

SELEKTOR

LJUBIŠA TUMBAKOVIĆ 5,5 - Otkako je debitovao protiv Portugalije mnogo je probao Ljubiša Tumbaković, a iskreno ne vidimo šta je dobio osim što je možda razbio neke zablude. Večeras je pogodio sa procenom da treba da odmah napadne ipak slabijeg rivala i stekne prednost, ali je neshvatljivo kako mu je ekipa pogubila konce u drugom poluvremenu. Ni on, kao ni mnogi njegovi prethodnici, još nije pronašao odgovor na pitanje od milion: šta učini da odbrana Srbije ne izgeda kao kuća na promaji?

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJE EKIPIZZA

(Foto Star Sport)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara