(©MN Press)
(©MN Press)

Srbija pala samo što je izašla na teren

Vreme čitanja: 3min | sre. 15.11.23. | 22:35

Rajković spasao ubedljivijeg poraza od Belgije, okvir gola nije dozvolio izjednačenje – 1:0

Kombinovani tim Belgije je bolji od kombinovanog tima Srbije. Na semaforu na kraju meča u Levenu je stajalo 1:0 za Crvene đavole, ali najveće zasluge što razlika nije bila veća nosi golman Predrag Rajković, koji je posle primljenog pogotka u 2. minutu začarao mrežu i dobio sve ostale duele sa ofanzivcima Belgije, pogotovo sa Loisom Opendom. A, opet, s druge strane, okvir gola nije dozvolio da Srbija odnese remi, jer je Filip Đuričić pogodio stativu i prečku u jedine dve kvalitetne šanse našeg tima.

Utakmica u Levenu nije donela ništa novo kada je Srbija u pitanju, ali jeste potvdila dve činjenice koje su, valjda, svi svesni.

Izabrane vesti

Prva je da je srpska odbrana i dalje rizična, da ume i te kako da ispadne na 40 metara od svog gola i da svaki brži napadač može da očekuje kolosalnsu šansu-dve protiv Srbije. Čim se odmakne od linije šesnaesterca, zadnja linija Orlova izgleda kao Bambi na ledu, potpuno nesigurno, redovno zatečeno, a to je Belgija i te kako umela da eksploatiše. Samo što nije uspela da stvorene zicere pretvori u golove.

Druga nepobitna činjenica je da Orlovi bez Dušana Tadića ne mogu da stvore čestitu šansu za gol. I da kada se kapiten povuče posle Evropskog prvenstva, kako svi najavljuju, osim njega samog za sada, imaće Srbija veliki problem u nedostatku kreativca sposobnog da individualnim kvalitetom „izmisli“ priliku za gol ili pogodak.

Pala je Srbija samo što je stala na teren, jer je Strahinja Pavlović kardinalno pogrešio, vratio je prekratku loptu ka golmanu Predragu Rajkoviću, presekli su to Belgijanci, pa iako su se spetljali kod realizacije, uspeli su da pošalju fudbal u mrežu.

Osim te greške, odigrao je Pavlović najslabiju utakmicu u dresu reprezentacije, imao je nekoliko loših poteza i reakcija u prvom poluvremenu, što nije bilo do sada tipično za njega u dresu A tima.

Dva zicera stvorila je Belgija tako što je dugim loptama hvatala odbranu Srbije na spavanju, visoko podignutu od svog gola. Openda je dva puta izlazio jedan na jedan sa Rajkovićem, a nekadašnji golman Crvene zvezde je oba puta pobedio špica koji je pre nekoliko dana u dresu Lajpciga dao gol Zvezdi na Marakani.

Pa iako se činilo da Orlovi igraju egal utakmicu sa Belgijom u gostima, činjenica je da Piksijevi puleni nisu uspeli gotovo ništa da urade konkretno ispred gola Belgije za 45 minuta igre. Jedini put kada su uspeli da sa više igrača uđu u šesnaesterac, desio se korner, pa odbitak, posle kojeg je Đuričić udarcem sa 16 metara pogodio stativu.

Ozbiljnije u napadu srpski tim je izgledao u poslednjih pola sata, kada je Stojković na teren poslao najbolje što ima: Tadića, Mitrovića, Živkovića, Lukića, Milenkovića u odbrani. Dobar pokušaj Radonjića levicom i udarac Mitrovića glavom pored gola bilo je najbolje što su Orlovi uspeli da učine sve do 89. minuta kada je Đuričić, posle oštrog centaršuta Kostića, sa peterca pogodio prečku.

Ali, zato je Rajković na drugoj strani u još dva navrata bio na visini zadatka, začarao je gol i spasao Srbiju ubedljivijeg poraza na gostovanju Belgiji.

Nekih velikih zaključaka iz ove ne preterano zanimljive utakmice nema i ne bi trebalo da ih bude, jer je kombinovani tim Belgije pokazao da je bolji od kombinovanog tima Srbije. Ono što je daleko bitnije je, ipak, u nedelju u Leskovcu, kada Orlovi jure makar jedan bod za plasman na Evropsko prvenstvo.

BELGIJA – SRBIJA 1:0

/Karasko 2/

Stadion: u Levenu

Igralo se bez publike

Sudija: Marijan Barbu (Rumunija)

BELGIJA (4-3-3): Sels – Debast, Al-Dahil, Teat (od 46. Fas), Deman (od 78. Kastanj) – Vermeren, Mangala (od 46. Vranks), Tilemans – Bakajoko (od 46. Lukebakio), Openda (od 67. Batšuaji), Karasko (od 67. Trosar).

SRBIJA (3-4-2-1): Rajković – Veljković, Gudelj (od 67. Milenković), Pavlović – Radonjić (od 70. Živković), Maksimović, Grujić (od 46. Lukić), Mladenović (od 46. Kostić) – Samardžić (od 67. Tadić), Đuričić – Vlahović (od 67. Mitrović).




tagovi

fudbalska reprezentacija SrbijeDragan Stojković PiksiPredrag Rajković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara