Srbija se raspala protiv Švajcarske

Vreme čitanja: 3min | pet. 22.06.18. | 21:48

Moraćemo da pobedimo Brazil za plasman u osminu finala

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rusije)

Srbija je vodila, Srbija je napadala, ali je na kraju Srbija - izdahnula! Posle poraza od Švajcarske, Orlovima je ostala tanka nada da mogu do osmine finala Mundijala dobrim rezultatom protiv Brazila. To je, gotovo, uzaludna, rabota. Posebno posle svega viđenog u Kalinjingradu u kojem smo propustili i set i meč loptu.

Izabrane vesti

Umesto da pogodak Aleksandra Mitrovića predstavlja uzlet srpskog državnog tima do naredne runde, bio je početak kraja. Vrlo brzo smo ušli u švajcarski lavirint, čiji ključ je progutao Džerdan Šaćiri. Nismo imali rešenje za igrača niskog težišta iz Premijer lige, niti za kolektivnu igru Švajcaraca. Udavili su nas, dali nam lekciju iz taktičkog i takmičarskog fudbala. Možemo da se žalimo na potencijalni penal nad Mitrovićem, ali to bi bilo skretanje sa teme. Ove večeri slavio je uigraniji tim: Srbija- Švajcarska 1:2.

Tim koji je znao u svakom trenutku šta hoće i kako da iskoristi natrpirodne moći Šaćirija. On je ove, za nas tužne večeri, bio čovek tim. Preuzimao je odgovornost, driblao, šutirao, bio apsolutna zvezda. I na kraju nam presudio u 90. minutu.

gallery

Srbija je „pojela“ Švajcarsku u prvih 20 minuta. Kao nikada ranije, ili kao nikad od osamostaljenja. Tako su delovali Orlovi u uvodnoj fazi meča na Baltik areni. Na stranu pogodak, kao autorsko delo jednog velikog napadača u nastajanju. Svaki presing ekipe Mladena Krstajića bio je smislen, svaki pas je išao tamo gde treba i pipao loše strane sistema Vladimira Petkovića.

Na kineski zid u crvenom. Na to su naleteli Švajcarci. Posebno, posle petog minuta kada je Mitrović na asistenciju Dušana Tadića zaplivao kroz vazduh, nadskočio Fabijana Šera i doneo Orlovima vođstvo. Za totalni delirijum u Kalinjingradu.

Taj početni blef sa visokim presingom totalno je pojeo mozak Švajcarcima koji su se dugo, baš dugo tražili na terenu. As Stouka Šaćiri se odbijao o Kolarova, Džmaili nije mogao protiv Milivojevića, a savršena taktička slika u prvih 20 minuta upotpunjena je šou-tajmom Aleksandra Mitrovića. Kao pravi target men napadač Njukasla je sve lopte skupljao kao magnetom i počeo da rasterećuje ostatak tima. Matiću, Milivojeviću, zatim Tošiću i Milenkoviću ostao je lakši deo posla da pokupe ono što se pokupiti moralo.

Taktička perfekcija u igri Orlova počela je da isčezava onog trenutka kada je Džerdan Šaćiri uzeo i mač i pogaču u ruke. Momak iz Gnjilana je počeo da se uvlači u sredinu, loptama gađa prostor između Milenkovića i Ivanovića i koristi to što je popustila prva defanzivna srpska brana. U jednoj izglednoj situaciji Stojković nas je dobrano spasao. U preostalih 25 minuta minutu za Srbe na Baltik areni predstavljali su godine.

Švajcarci su nam uzeli loptu, počeli da gađaju Šaćirija koji se savršeno uvlačio između linija našeg tima. Posledica: imali smo velikih problema i tri igrača iz manvera sa žutim kartonima (Matić, Milivojević, Sergej Milinković Savić). Taj momak je igračkom klasom razigrao kompletan tim Švajcarske. Ili da budeo još precizniji - napravio je razliku i napravio od Orlova ekipu koja se brani.

Držali smo se zubima za vazduh do 50. minuta kad je sevnula levica Granita Džake. To je bilo poslednji stadijum posla koji su Švajcarci radili 30 minuta. Prosto su nas udavili, a i nastavili su sa istim procesom i posle toga. Nije bilo ni agresivnosti, ni ideje u Srpskoj igri. Za sve su se u tim trenucima pitali Švajcarci. Lako odolevali i čekali kontru. Mogli su mnogo pre da nas iskažnjavaju, ali nisu...

To privilegiju je dobo Šaćiri. Naša igra se mnogo pre toga ugasila kao žar na popušenoj cigareti.

SRBIJA – ŠVAJCARSKA 1:2 (1:0)
/Mitrović 5 - Džaka 52, Šaćiri 90/

Stadion: Kalininjgrad
Gledalaca: 35.212
Sudije: Feliks Brih (Nemačka)
Žuti kartoni: Milinković Savić, Milivojević, Matić, Mitrović (Srbija), Šaćiri (Švajcarska)

SRBIJA (4-2-3-1): Stojković – Ivanović, Milenković, Tošić, Kolarov – Matić, Milivojević (Od 80. Radonjić) – Tadić, Milinković Savić, Kostić (Od 64. Ljajić)  – Mitrović.

ŠVAJCARSKA (4-2-3-1): Zomer – Lihtštajner, Akanđi, Šer, Rodrigez – Džaka, Behrami – Šaćiri, Džemaili (Od 73. Embolo), Cuber (Od 90+3 Drmić) - Seferović (Od 46. Gavranović).

TABELA:

FOTO: Action images


tagovi

fudbalska reprezentacija Srbijereprezentacija ŠvajcarskeRusija2018

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara