Srbin Motika - dečak na kog ozbiljno računaju u Bajernu (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | čet. 30.09.21. | 18:26

Sa četiri gola u poslednjoj utakmici privukao veliku pažnju na sebe...

Otkako su pre nešto manje od 15 godina promovisali Tonija Milera, Davida Alabu i Tonija Krosa, u Zebener štrase nisu mogli da se pohvale talentom koji se probio do prvog tima, nagovestio klasu na velikoj sceni i opstao. Puno se očekivalo od Džulijana Grina - nije ispunio očekivanja; buran temperament Karima Adejemija u ranim tinejdžerskim danima nisu istrpeli; Džošua Zirkzee, ispostavilo se, nije taj kalibar; slična je priča i Larsom Lukasom Maijem. Posle dosta vremena u Bajernu veruju da imaju top potencijal u vidu Džamala Musijale. I njegovi prvi profi koraci pokazuju da su u pravu. Hrvat Josip Stanišić (21) prekomandovan je proletos definitivno među seniore - obećava, a njegovim putem mogao bi uskoro i jedan Srbin krajnje zanimljivog prezimena - Nemanja Motika (18).

Momak rođen u Berlinu privukao je u utorak pažnju nemačke javnosti pošto je u utakmici Regionalne lige (četvrti rang tamošnjeg fudbala) u trijumfu drugog tima Bajerna u Švajnfurtu (6:3) postigao četiri gola!

Izabrane vesti

Za Motiku je ta utakmica svakako vrhunac dosadašnjeg dela karijere, međutim njegov učinak ove sezone generalno impresionira. Do sada je odigrao 14 utakmica za Bajern II (samo tri puta svih 90 minuta), a brojke su sledeće: golova - 13; asistencija - 5. U proseku postignut ili namešten pogodak na svakih 48 minuta?!

"U ovom trenutku izgleda da sam na dobrom putu. Ali ovo je samo početak. I dalje će sve zavisiti samo od mene, samo od mog učinka", kazao je bez velike euforije za jedan lokalni nemački portal Motika.

Mladi Srbin karijeru je počeo u Hertinoj filijali Zelendorfu. Na Olimpijski stadion stigao je 2012, kada mu je bilo devet godina, da bi ga skauti Bajerna primetili 2017, kao 14-godišnjaka.

Isticao se potom u nekoliko selekcija bavarskog velikana (U16, U17, U19), sve dok letos nije prebačen u Bajern II, da se priprema i stiče iskustvo za seniorski nivo takmičenja.

Kao nagrada za sav doadašnji trud i učinak krajem jula stigao je poziv od Julijana Nagelsmana da odigra prijateljsku utakmicu protiv Borusije iz Menhengladbaha za prvi tim. Na toj utakmici upisao je prvih pola sata za seniorski tim nemačkog šampiona.

Stigao je i prvi izveštaj za njegov klupski dosije: "Ne libi se da pokaže sve vrline na terenu, situacije jedan na jedan njegov su veliki adut. Ne smeta mu što igra protiv fizički dominantnijih rivala, zna da se odbrani, ne da na sebe"...

Motika, njegova generacija i sve one što dolaze imaju privilegiju da se razvijaju u najmodernijem trening centru za mlade fudbalere u Evropi. U takozvanom Bajern-kampusu. Baš u vreme kada mladi Srbin dolazio u Minhen iz Berlina, Pari Sen Žermen je kupio Nejmara za 222.000.000 evra. Uli Henes nije krio da je motiv za ogromna ulaganja u omladinsku akademiju bio upravo taj transfer, odnosno želja da Bajern ne padne u slična iskušenja, već da pokuša da razvije što više talenata iz sopstvene škole.

"Uveren sam da ćemo dati adekvatan odgovor na sva ta ludila na transfer-tržištu i nenormalne eksplozije plata", poručio je Henes u javnosti pre četiri godine, pre nego što se obratio svojim ljudima u klubu: "Evo, sada konačno imate najsavremenija sredstva. Hoću da Bajern proizvodi vrhunske igrače".

Nije mnogo prošlo, a u Minhenu se šepure jednim od najvećih evropskih talenata. Džamal Musijala došao je sa 15, prošao žestok dril, stasao, i ovog leta postao ozbiljna opcija u rotaciji kod Nagelsmana. Tek mu je 18, vredi blizu 40.000.000 evra...

To je put kojim želi da ide Nemanja Motika.

"Nivo rada i treninga i zahteva veoma je visok. Svi veruju da mogu do prvog tima. Mnogo je mladih igrača, velika konkurencija. Nastaviću da se borim. Područje iz kojeg dolazim može se opisati kao neka vrsta geta, tako da"...

I na kraju teksta na istom portalu zaključak: "Idol Nemanje Motike je Kingsli Koman, igraju na istoj poziciji... Komanu za dve godine ističe ugovor. Možda bi mogao na njegovo mesto"?

Zanimljivo da je ovaj momak počeo da gradi reprezentativnu karijeru u dresu mlađih selekcija Nemačke. Međutim letos je odigrao i prvi utakmicu za omladinsku slekciju Srbije (19) i odmah na debiju postigao gol.

Kapital za Bajern i Srbiju?

Zašto da ne?


tagovi

Bundesliga

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara