©Reuters
©Reuters

Sreća pogledala Rubronegre, Flamengo porazom osvojio titulu! (VIDEO)

Vreme čitanja: 6min | pet. 26.02.21. | 04:00

Sastav iz Rija odbranio tron u Brazileirau

Sa dva boda više od Internasionala aktuelni šampion je ušao u poslednje kolo brazilske Serije A. Bilo je dovoljno. Uprkos porazu na Morumbiju od Sao Paula (1:2), Flamengo je odbranio tron, a na tome može da se zahvali fudbalerima Korintijansa, koji su izdržali u Porto Alegreu i sačuvali mrežu protiv Intera. Sreća je pogledala četu Rožerija Senija, a i video tehnologija je bila na njihovoj strani. VAR je poništio penal i dva gola domaćinu na Beira Rio stadionu, iskusni Kasio je branio nemoguće, a fudbaleri Intera su pogodili i okvir gola...

Flamengo je dominirao u Sao Paulu, ali su dva kiksa dozvolila domaćinu da stigne do trijumfa, kojim su Trikolori obezbedili četvrto mesto i direktan plasman u Kopa Libertadores. Napadi Rubronegra su uglavnom bili jalovi, Gabrijel Barbosa nije imao svoje veče, ali najbrojnija navijačka legija Brazila večeras slavi sedmu titulu u Seriji A. Rožerio Seni je možda podbacio u najbitnijem meču sezone, ali je najverovatnije zadržao posao. Posle slabijih rezultata pozicija na klupi Flamenga mu je bila ugrožena, pa je dobio ultimatum: titula ili otkaz. Možda pehar nije osvojen u blistavom maniru, ali je sastav iz Rija prvi prošao kroz cilj i legendarni golman će gotovo izvesno dobiti šansu da brani titulu koju je osvojio.

Izabrane vesti

Očekivano je od starta lopta bila u nogama Fluzaa, domaćin je prihvatio podređenu ulogu na terenu i priliku da ugrozi protivnika vrebao iz kontri. Pripretio je Flamengo već u šestom minutu, ali je Gabigol očajno odreagovao iz dobre pozicije. Tražili su fudbaleri Sao Paula penal u 18. minutu, posle pada Igora Vinisijusa. Završio je na zemlji nakon duela sa Islom, usledila je intervencija video tehnologije. Odlučeno je da nema materijala za najstrožu kaznu.

Usledio je nešto mirniji period, da bi u 33. minutu Everton Ribeiro zaplašio Tijaga Volpija. Golman Trikolora je ostao ukopan, ali je lopta na njegovu sreću prozujala pored stative. Nova velika šansa za Gabigola u 40. minutu, još bolja nego sa starta utakmice. Ponovo je Flamengo pripretio posle kornera, lopta je pala pred bivšeg napadača milanskog Intera, koji je sa par metara uspeo da šutira pored gola!

Kazna je stigla par minuta kasnije. Najpre je Everton Ribeiro nespretno srušio Če Čea na ivici kaznenog prostora, loptu je u ruke uzeo najbolji strelac ekipe sa Morumbija Lusijano. Tukao je u golmanov ugao, Souza Ugo je bio loše postavljen, pogodio je malu mrežu i doneo prednost domaćoj ekipi u četvrtom minutu sudijske nadoknade. Bio je to njegov 18. pogodak u sezoni, pa je izbio na čelo liste strelaca. Do kraja večeri je ipak Klaudinjo iz Bragantina takođe popravio golgeterski učinak, pa je zbog tri asistencije više osvojio titulu najboljeg strelca šampionata.

Bruno Enrike (©Reuters)Bruno Enrike (©Reuters)


U najgorem mogućem trenutku Flamengo je primio gol, znalo se da će u nastavku krenuti silovito napred. Remi im nije igrao, u slučaju pobede Internasional bi bio šampion zbog većeg broja ostvarenih trijumfa ove sezone. Usledila je sjajna reakcija gostujućih igrača, posle kornera Araskaete, Gustavo Enrike je gurnuo loptu do Bruna Enrikea, koji je sa par metara bez problema ugurao u protivničku mrežu - 1:1.

Ali, taman što su gosti završili sa slavljem, usledio je novi hladan tuš. Dani Alves je presekao jedna loš pas iz zadnje linije Flamenga, odmah je uočio Pabla, koji beži odbrani rivala i uspešno izbegava ofsajd zamku, a potom i rutinski vraća prednost domaćoj ekipi.

Igralo se u nastavku pred golom Trikolora, pretio je Bruno Enrike, Gabrijel Barbosa je zbog povrede morao da napusti teren, Volpi se istakao sa par intervencija. Promene rezultata nije bilo. Nakon poslednjeg sudijskog zvižduka svi su brže bolje dohvatili mobilne telefone i tablete, kako bi ispratili završnicu utakmice u Porto Alegreu.

Internasional je na neverovatan način ostao bez titule. Korintijans se branio svim silama tokom čitave utakmice, tri puta se tresla mreža Musketara, ali nijedan pogodak nije postignut na regularan način. VAR je razočaravao ekipu Abela Brage, pa je posle gledanja snimka sudija Vilton Sampajo poništio i penal za domaćina na Beira Rio stadionu.

Raspoloženi Kasio je najpre u 23. minutu skinuo pokuša Edenilsona, šest minuta kasnije i Viktora Kueste, da bi po isteku pola časa igre Sampajo pokazao na kreč. Penal u korist Internasionala. Ipak, VAR je stupio na scenu, glavnom arbitru je sugerisano da pogleda snimak. Iako se činilo da je lopta pogodila Ramira u ruku, promenio je prvobitnu odluku - ništa od jedanaesterca za domaćina.

Nije tu bio kraj drami iz prvog poluvremena. Inter dolazi do prednosti u 44. minutu, ali... Ponovo je VAR intervenisao, pa je pogodak Jurija Alberta poništen zbog ofsajda. Novi bolan udarac za šampionske ambicije sastava iz Porto Alegrea. Posle dva razočarenja za domaće igrače, usledio je prekopotrebni odmor.

U istom ritmu nastavio je Internasional i u nastavku, Korintijans je već u uvodnim minutima shvatio da ne može da parira rivalu, pa se povukao u pokušaju da sačuva mrežu. Nije četa Vagnera Mansinija to uspela da uradi, ali zahvaljujući video tehnologiji je na kraju došla do boda.

Fudbaleri Internasionala posle izgubljene titule (©Reuters)Fudbaleri Internasionala posle izgubljene titule (©Reuters)

Neverovatan je bio iskusni golman Musketara Kasio. Kao hobotnica skidao je pokušaje protivničkih igrača, prosto je nestvarno kako je odbranio udarac napadača Internasionala sa samo par metera već početkom drugog dela. Sreća je ponovo okrenula leđa Interu kada se zatresao okvir protivičkog gola. U samom finišu još dva poništena pogotka, kod prvog nije ni korišćena VAR tehnologija, da bi u samom finišu potvrdila odluku linijskog sudije, koji je u milimetarskom ofsajdu uhvatio Edenilsona. Pogodio je sa ivice peterca praznu mrežu vezni fudbaler Bragine ekipe, krenulo je slavlje Crvenih, samo da bi ga prekinula sudijska odluka.

Nije to bilo sve, napadu se priključio i golman domaće ekipe Lomba, igrao se deveti minut nadoknade kada je nastala velika gužva u kaznenom prostoru Korintijansa, lopta je stigla do Lukasa Ribeira, okrenuo se i raspalio po lopti, da bi je sa desetak metara poslao preko gola rivala! Ubrzo se oglasio i glavni arbitar i to po poslednji put na meču, slavlje fudbaler Flamenga na stadionu Morumbi u Sao Paulu je moglo da počne.


Konačno stanje je sledeće: Uz šampiona Flamengo u Kopa Libertadores idu i Internasional, trećeplasirani Atletiko Mineiro i Sao Paulo. U kvalifikacije za elitno takmičenje južnoameričkog fudbala idu Fluminense, Gremio, aktuelni osvajač Kupa Oslobodioca Palmeiras i Santos. Kvalifikacije za grupnu fazu Kopa Sudamerikane će igrati Atletiko Paranaense, Red Bul Bragantino, Seara, Korintijans, Atletliko Gojanense i Baija. Vasko de Gama se uprkos trijumfu u poslednjoj rundi (3:2 protiv Gojasa) po četvrti put u poslednjih 12 godina seli u Seriju B, zajedno sa Gojasom, Koritibom i Botafogom, koji su bili prežaljeni i pre 38. kola.

Najbolji strelac Brazileiraa je ofanzivni vezista Bragantina Klaudinjo, sa 18 pogodaka. Kao što smo napisali, isti golgeterski saldo imao i fudbaler Sao Paula Lusijano, ali kako ima tri asistencije manje od fudbalera Red Bulove ekipe (3), ostao je bez individualnog odličja. Na korak od titule prvog strelca lige bili su Marinjo iz Santosa i Tijago Galjardo iz Internasionala. Što se tiče 23-godišnjeg Klaudinja, uskoro bi mogao da dobije i poziv u reprezentaciju Brazila, a već postoji i ozbiljno interesovanje iz Evrope za njegove usluge: Roma, Ajaks i Lajpcig su stali u red za najboljeg golgetera Brazila.

BRAZIL 1 – 38. (POSLEDNJE) KOLO

Petak

Atletiko Gojanense - Koritiba 3:1 (3:0)

/Žilvan 3, Rato 34, De Trinidad 45+3 ag - Oliveira 63/

Atletiko Mineiro - Palmeiras 2:0 (0:0)

/Žair 79, Eduardo 89/

Atletiko PR - Sport Resife 2:0 (1:0)

/Nikao 7, Sitadini Leo 87/

Baija - Santos 2:0 (1:0)

/Rosi 15, Aleson 90+1/

Bragantino - Gremio 1:0 (0:0)

/Klaudinjo 53/

Seara - Botafogo 2:1 (1:0)

/Pedrinjo 17, Klaus 82 c.k, Saulo Mineiro 90+4 - Babi Mateus 57 p/

Fluminense - Fortaleza 2:0 (1:0)

/Fred 21, Feraz 61/

Internasional - Korintijans 0:0

Sao Paulo - Flamengo 2:1 (1:0)

/Lusijano 45+5, Pablo 59 - Bruno Enrike 51/

Vasko da Gama - Gojas 3:2 (1:2)

/Kano 15, Grasa 50, 90+2 - Fernandao 26, 45+7/




tagovi

FlamengoInternasionalSao PauloKorintijans

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara