Dušan Brković na Marakani u dresu Smedereva (©MN Press)
Dušan Brković na Marakani u dresu Smedereva (©MN Press)

Srpski okršaj na Islandu: Bivši omladinac Partizana u gostima kod novopečenog reprezentativca

Vreme čitanja: 2min | pon. 20.06.22. | 14:12

Dušan Brković i njegov KA Akirejri će probati da zadaju novi udarac Brejdabliku, za koji nastupa Damir Muminović

Na početku sezone je delovalo da je Brejdablik nezaustavljiv, nizao je pobede sve do prošlog kola, kada ga je zaustavio Valur. U pravom momentu je lider šampionata Islanda pokazao ranjivost, ako pitate srpskog fudbalera Dušana Brkovića, jer njegov Knatspirnufelag iz Akirejrija mu gostuje ovog ponedeljka od 21.15 časova u okviru 10. kola.

U prvih osam kola je Brejdablik pobedio svakoga ko mu je izašao na crtu. Aktuelni vicešampion se tako ekspresno izdvojio na vrhu tabele, imao je osam bodova više od najbližih pratilaca, ali je u prošlom kolu naleteo na Valur. Delovalo je da neće imati mnogo problema, uoči tog meča je rival vezao tri poraza, ali je ovog puta bio uspešniji i pred svojom publikom slavio sa 3:2.

Izabrane vesti

KA Akirejri to nije uspeo da iskoristi da smanji zaostatak. Odigrao je u istom kolu samo 2:2 sa Keflavikom, pa sada za liderom zaostaje sedam poena. Razlika koja je još uvek dostižna, s obzirom na to da će se oni sastati kasnije još jednom, u drugoj polusezoni.

Očekuje se da Brković bude u startnoj postavi večeras, jer 33-godišnji štoper je standardan prvotimac Akirejrija od kako je prošle godine došao iz surduličkog Radnika. Brković, koji je inače dete Partizana, tokom karijere je igrao još za Teleoptik, Hajduk iz Kule, Smederevo, Hapoel iz Haife, Debrecin, Rigu i Diošđer. Sa Debrecinom je čak bio i prvak Mađarske 2014. godine.

21.15: (1,65) Brejdablik (3,70) KA Akirejri (4,90)

Od stranaca za KA igraju još i nekadašnji golman zagrebačkog Dinama, Kristijan Jajalo, kao i Belgijanci Brajan van den Bogert i Sebastijan Brebels, odnosno španski vezista Rodri. S druge strane, Brejdablik takođe ima nekoliko stranaca, ali među njih zvanično ne upada rođeni Zaječarac Damir Muminović. Ovaj 32-godišnji štoper je čitavu profesionalnu karijeru proveo na Islandu, dobio je pasoš te zemlje, pa je pre nekoliko nedelja čak debitovao i za reprezentaciju. Odigrao je svih 90 minuta u prijateljskom meču sa Južnom Korejom.

Muminovića vrlo brzo očekuje borba na još jednom frontu, pošto će Brejdablik učestvovati u kvalifikacijama za Ligu konferencije. Rival u 1. kolu biće mu Santa Koloma iz Andore, a mečevi su na programu 7. i 14. jula. S druge strane, KA Akirejri je prošle sezone bio četvrti u prvenstvu, pa nije uspeo da se domogne međunarodne scene, pošto Island ima samo tri predstavnika u Evropi, kao četvrta najslabija liga na UEFA rang listi.

ISLAND 1 – 10. KOLO

Ponedeljak

20.00: (2,20) Fram (3,40) IBV (3,00)

21.15: (1,65) Brejdablik (3,70) KA Akirejri (4,90)

21.15: (2,60) Stjarnan (3,25) KR Rejkjavik (2,55)

Utorak

21.15: (3,60) Akranes (3,45) Hafnarfjordur (1,95)

21.15: (1,45) Valur (4,20) Leiknir (6,50)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Island 1Dušan Brković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara