Šta je La liga dobila za 346.000.000 evra? Ništa, ili skoro ništa...

Vreme čitanja: 3min | ned. 29.09.19. | 16:44

...za sada

U odsustvu još neprežaljenog Kristijana Ronalda i već duže povređenog Lionela Mesija, španska La liga "oslonila" se na novopridošle zvezde - Edena Azara, Žoaa Feliksa, te Antoana Grizmana, koji je promenio sredinu, ali ne i zemlju. Samim tim, dolaskom na najveću scenu (svaka čast Atletiku, ali zna se koliko vas luksa osvetli na Nou Kampu i Santijago Bernabeu, a koliko na svim ostalim stadionima u Španiji), i njega možemo smatrati novajlijom u tom društvu. Ta tri imena bila su najčešće na usnama zaljubljenicima u španski fudbal uoči starta sezone, ili bolje reći navijačima Reala, Barselone i Atletika, a evo posle skoro dva meseca od prve odigrane utakmice pljušte kritike i podvlače se crte ispod malo je reći slabog učinka ove tri vedete. 

I dok bi Feliksu možda i moglo da se progleda kroz prste, uz poziv na mladost i neiskustvo, šta reći za učinke Edena Azara i Antoana Grizmana? Njih trojica zajedno plaćeni su 346.000.000 evra, u pitanju su, dakle, tri najveća transfera leta, ali po trenutnim brojkama neko neupućen tako nešto ne bi mogao ni da nasluti.

Izabrane vesti

Antoan Grizman (8 utakmica, 3 gola, 2 asistencije)
 Žoao Feliks (8 utakmica, 2 gola, 1 asistencija)
 Eden Azar (4 utakmice, 0 golova, 0 asistencija)

I dok su Grizman i Feliks ponešto i doprineli svojim ekipama - mada bi slobodno moglo da se kaže kako bi bilo ko drugi da je bio na mestu ovog prvog, u onakvom timu Barselone imao isti, ili barem približan učinak - kraj imena Edena Azara već sada stoji veliki znak pitanja: da li je Real Madrid napravio jednu od najvećih grešaka u novijoj istoriji kada su pojačanja u pitanju? I šta se to, dođavola događa sa jednim od najboljih krilnih napadača na svetu? 

Stoji, ni Real Madrid ne blista ove sezone, ali Azarov problem nije samo učinak, već samo pojava na terenu, njegovo kretanje, reakcije... Neko će reći čak i višak kilograma?! Kao opravdanje tu je i povreda koja ga muči od početka sezone - otuda manje od 200 minuta na terenu - ali sve to ne može da otkloni evidentnu brigu i navijača i stručnjaka, pogotovo posle meča protiv Sevilje - odigrao 90 minuta - odnosno nakon sinoćnjih sedamdesetak u derbiju sa Atletikom.

Grizman igra redovno kod Valverdea i učinak mu je daleko bolji nego igra. Dva od tri gola dao je u u onoj odličnoj partiji Barse protiv Betisa. U Dortmundu, u Ligi šampiona - slab; u Bilbau, Pamploni, Granadi - ni da opepeli. Katalonci su uvereni da će vreme učiniti svoje, međutim ostaje dilema kako će sve to izgledati na terenu kada se vrati Mesi.

Najmanje je prostora za kritiku 19-godišnjeg Feliksa koji je na momente pokazivao svoj raskošan talenat. Simeone ga za sada gura da igra svaku. Videćmo do kada će biti tako. Dva gola i asistencija u osam utakmica za dete s bremenom najskupljeg igrača letnjeg prelaznog roka 2019. - i nije tako loše? Ili ste očekivali mnogo više?  

Novinarima Marke, analizirajući učinak ove trojice asova zapalo je za oko da su, recimo, u kolu za nama, bili baš slabi, o čemu govori i to kada su zamenjeni. Žoao Feliks odigrao je svega 70 minuta, Grizman je dobacio do 75, a Azar tek koji minut više. Treba li da ponavljamo da se radi o tri najskuplja igrača leta? Treba li da kažemo da se od njih očekuje po 90 minuta u svakoj utakmici?

  

Uskoro će nova reprezentativna pauza. Ukoliko ni posle nje ne počnu da žare i pale neće im biti spasa. Mediji u Španiji nemaju milosti, osetio to na svojoj koži vrlo dobro poslednjih nedelja naš Luka Jović

Zakonitosti modernog fudbala...

Ili bolje reći velikih brojki: 346.000.000 evra za pet golova i tri asistencije?!

Okreni-obrni - malo je! Nema alibija, razumnih i realnih obja kad su takve cifre u pitanju. Španci ne kriju, polako im postaje jasno šta su izgubili odlaskom Kristijana Ronalda. Ne samo Real. I kompletna liga. Nagoni ih trenutna situacija, dok je Mesi van terena zbog povrede, da misle šta će biti kada dođe na red da i omaleni Argentinac ode, ili prosto završi karijeru...

Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara