Gol za 2:2 (© Reuters)
Gol za 2:2 (© Reuters)

Šta je veći problem Mančestera - nedostatak lidera ili samozadovoljstvo? Jedino Megvajera niko ne krivi

Vreme čitanja: 4min | pet. 14.04.23. | 03:08

Poligon mišljenja Pola Skolsa, Petera Šmajhela i Erika ten Haga posle 2:2 Junajteda sa Seviljom

Iz ugla Mančester junajteda dara je veća nego mera. Dao je Marcel Zabicer dva gola i to je jedina povoljna okolnost posle prvog meča četvrtfinala Lige Evrope sa Seviljom. Spisak loših je podugačak.

Kako zbog dva autogola koja su rastužila navijače u trenucima kad su koketirali sa pobedom, tako i zbog pogoršane kadrovske situacije. Iz konkurencije za gostovanje u Španiji ispao je kapiten Bruno Fernandeš (kartoni), a ranije odsutnom Markusu Rašfordu u ambulanti su se pridružili Rafael Varan i Lisandro Martines.

Izabrane vesti

Povreda argentinskog štopera unervozila je sve pristalice Crvenih đavola uoči završnice sezone, a način na koji ga reprezentativne kolge, Markos Akunja i Gonsalo Montel iznose sa terena možda otkrio probleme veće od rezultatski razočaravajućih 2:2 u okršaju sa Andalužanima. 

Na snimku deluje kao da su igrači Sevilje fini što iznose Martinesa. Nije baš tako. Hteli su da ga izvedu da bi što pre mogli da nastave meč. Tim potezom su ujedno sprečili Ten Haga da razgovara sa igračima ili fudbalerima na terenu da se dogovore kako dalje. Trebalo je Junanjtedovi igrači da prekinu taj potez Argentinaca, ostave Lisandra na travi, sačekaju dolazak lekarske ekipe i omoguće ostatku tima da se pregrupiše. To što nisu postupili na takav način pokazuje nedostatak liderstva. Hari Megvajer je trebalo da se izbori sa tom situacijom. Kad trener vidi da dvojica igrača protivničkog tima nose njegovog startnog štopera mora da reaguje“, opominje Peter Šmajhel, nekadašnji golman velikana sa Teatra snova.

Možda je u pravu, ali sve se odigralo minjevito pred kraj susreta, tako da trener Erik ten Hag nije imao dovoljno vremena da reaguje, iako mu je jasno da će morati da „krpi“ poslednju liniju za naredne izazove beš nekadašnjeg prvotimca Ajaksa. I ne samo njega, ako se zna da je Rafael Varan iz predostrožnosti okončao duel posle prvog poluvremena.

Martines ne izgleda sjajno, tek ćemo da vidimo kolika pauza ga ćeka. Još ne znamo tačno šta je, ali nije Ahilova tetiva. Izvesno neće igrati u nedeljnom susretu sa Notingem Forestom. Varan se požalio na povredu koja ga je mučila poslednjih nekoliko sedmica“, detaljno će Holanđanin o izostancima pojedinaca, kao i izmenama na susretu sa Seviljom. „Morali smo da preselimo na klupu Antonija i Fernandeša, bili su na izmaku energije. Izmene su bile uslovljene i neophodne. Onda smo izgubili kontrolu. U završnici utakmice smo morali da budemo prisebniji, da više profitiramo od kontranapada. Nismo imali ni sreće u odbrani, prilikom nekih reakcija“.

Akunja i Montijel iznose Martinesa (© Reuters)Akunja i Montijel iznose Martinesa (© Reuters)

Golovima Zabicera Mančester je do sredine prvog poluvremena stekao opipljivu prednost. Delovalo je da će mirno privesti meč kraj, čak da će pre uvećati prednost, nego dozvoliti da se zatrese mreža Davida de Hee.

Imali smo utakmicu u našim rukama, vodili 2:0, trebalo je da postignemo treći i četvrti gol. Potpuno smo kontrolisali dešavanja na terenu, ali smo imali niz pehova. Morali smo da reagujemo posle prvog poluvremena i izvedemo sa terena Varana. Ujedno i odmorimo Antonija Marsijala, dugo nije igrao i ovo mu je bila prva utakmica u ulozi startera otkako je ponovo u pogonu. Potom smo izgubili kontrolu i isključili smo se. Onda smo nesrećno ostali i bez Lisandra Martinesa, ostali samo sa desetoricom na terenu i primili još jedan gol. Autogol. To je loša sreća, ali i sa njom moramo da se nosimo“, sleže ramenima Erik ten Hag.

Tačno je da je Junajted dvaput malerozno kapitulirao, ali je isto tako jasno je da na osnovu šansi mogao da uvede utakmicu u mirnije tokove, samo da je iskoristio neku od šansi pri rezultatu 2:0. Umesto toga, kao da je nešto labavijim pristupom „pozvao“ Sevilju natrag u duel.

Moguće je da su u drugom poluvremenu fudbaleri Mančestera spustili nogu sa papučice za gas. Isto tako je moguće da se tako nešto dešavalo i mojoj generaciji, s tom razlikom što nama trener ne bi dozvolio da pokažemo oblike samozadovoljstva u drugom poluvremenu. Kod Aleksa Fergusona bi dvomeč morao da bude rešen na Old Trafordu, trebalo je da bude 3:0, 4:0 ili 5:0. Kao da su igrači Junajteda pomislili da ih čeka lak zadatak u drugom poluvremenu. Činilo im se da će to biti nalik šetnji parkom. Nedopustivo u Evropi, naročito ne protiv Sevilje, svi znamo koliko je opasna u ovom takmičenju. Drugo poluvreme je predstavljalo potpunu katastrofu i možete da pripisati isključivo samozadovoljstvu“, decidiran je Pol Skols, bivši as kluba.

Zanimljivo, ni Skols, ni Oven Hargrivs, još jedan bivši član Mančestera, ne pominju Megvajera u negativnom kontekstu, iako je jasno da je reprezentativac Engleske magnet za pehove i nesreće, što se videlo opet u nadoknadi. Ne čini to ni Šmajhel, a ponajmanje trener Erik ten Hag, koji je govoreći o potencijalnoj zameni za štopere u situaciji kad nema Varana i Lisandra Martineza na prvo mesto rang liste opcija koje su mu na raspolaganju stavio upravo nekadašnjeg člana Lestera.

Imamo dobre zamene u liku Harija Megvajera, Viktora Lindelefa i Luka Šoa“, smatra Ten Hag.

Teško da će se navijači saglasiti. Valjda i oni nešto o fudbalu znaju...


tagovi

Mančester JunajtedErik ten HagPol SkolsPeter ŠmajhelHari MegvajerLisandro Martinez

Obaveštavaj me

Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara