Kreće bitka za Evropu (©Starsport)
Kreće bitka za Evropu (©Starsport)

Šta nosi #11: Ni prvi nije 100% u grupi LŠ, viceprvaku korak do LE, osvajaču Kupa garantovana Konferencija

Vreme čitanja: 5min | pet. 18.02.22. | 15:31

Detaljno o tome šta bi srpski klubovi mogli da steknu u Evropi od sezone 2023/2024

Crvena zvezda i Partizan su svoje obavili i skoro da nema nikakve sumnje da će decenijski san ljubitelja srpskog fudbala ostvariti. U stvari, biće čak i nadmašen, jer dosad smo se nadali najviše 15. mestu na Uefinoj rang listi – jer ono je prvo koje donosi dva učesnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona – a na osnovu uspeha večitih dobacili smo do čak 11. pozicije koje, kako se sad može čuti, znači i direktan plasman u Ligu šampiona za prvaka Srbije.

Međutim, to baš i nije sasvim tačno, jer ta je privilegija rezervisana za šampiona desete lige na Uefinoj listi, dok 11. ipak zavisi od – osvajača Lige šampiona. A pošto to nije jedina nedoumica, da onda natenane razjasnimo kakve bi tačno bile okolnosti pod kojima bi srpski klubovi krenuli u evropsku sezonu 2023/2024, pod uslovom da naravno sačuvaju to 11. mesto. Što je sad već vrlo verovatno.

Izabrane vesti

ŠAMPION

Suprotno uvreženom mišljenju, 11. na Uefinoj tabeli garantovan je baraž za plasman u Ligu šampiona, ali bi direktno u grupu mogao da ga pogura baš njen osvajač. Naime, ako to takmičenje osvoji neki od klubova koji je kroz domaće prvenstvo izborio plasman u Ligu šampiona onda bi i prvak Srbije direktno u grupnu fazu tog evropskog takmičenja.

Ako bi, pak, Ligu šampiona osvojio klub koji nije kroz domaće prvenstvo izborio plasman u Ligu šampiona najbolji srpski klub u sezoni 2022/2023 bi morao u baraž.

Treba ipak reći da takav slučaj nije desio još od sezone 2011/2012 kada je Čelsi pokorio Evropu savladavši Bajern usred Minhena, dok je u Premijer ligi bio tek šesti. Tada nije postojala mogućnost da jedna zemlja dobije dodatno mesto u evropskoj eliti, pa je Čelsi suštinski izgurao Totenhem iz Lige šampiona.

I sada se čini da bi samo Englezi mogli da toliko zakomplikuju situaciju. Primera radi, prošle sezone je Čelsi "visio" sve do dva kola pred kraj prvenstva kada je u direktnom okršaju savladao i pretekao Lester na tabeli. Klubovi iz ostalih liga, dovoljno moćni da zavladaju Evropom, po pravilu su dovoljno moćni i da kroz prvenstvo obezbede novi nastup u Ligi šampiona. Samo u Engleskoj je konkurencija toliko jaka da ništa nije sigurno.

VICEŠAMPION

Zanimljiva je situacija i u slučaju drugog na tabeli u narednom prvenstvu Srbije, jer njemu, za razliku od osvajača Kupa ili trećeplasiranog na tabeli, nije zagarantovana nikakva grupna faza. Viceprvak Srbije će evropsku sezonu krenuti iz drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona, ali ovde je važno reći da će taj put biti mnogo teži no sadašnji.

Naime, viceprvak Srbije će put do grupa tražiti kroz takozvani „ligaški put“, a ne „put šampiona“ kojim je u protekle četiri sezone išla Crvena zvezda. To znači da ne može da se nada da će za rivale dobiti timove iz fudbalski malih zemalja, već će ići na klubove iz jačih liga. Ne šampione, doduše, ali da biste stekli utisak o težini izazova podsetimo da su ove sezone u drugom kolu kvalifikacija „ligaškog puta“ bili Rapid iz Beča, praška Sparta, Seltik, Midtjiland, PSV Ajndhoven i Galatasaraj. Ne baš idealni rivali za prvi evropski stepenik. Već u trećem kolu su im se pridružile i ale poput Benfike, moskovskog Spartaka, Genka, Šahtjora i Monaka.

Dobra vest je što bi prolaz u treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona garantovao grupu Lige Evrope. Caka je u tome što za učesnike trećeg kola kvalifikacija „ligaškog puta“ nema plej-ofa Lige Evrope. Čim si u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona – ideš minimum u grupu Lige Evrope.

Ako se, pak, ispadne već u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, ide se u treće kolo kvalifikacija za Ligu Evrope, pa onda i u baraž za isto takmičenju i tu se svi ukrštaju. Nema dakle šampiona i nešampiona, svi su u istom sosu. Ako se ispadne u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, ide se u plej-of Lige konferencije. I tu ste odvojeni od šampiona, ali onih iz najslabijih zemalja. Ove sezone su u plej-ofu Konferencije najteži rivali bili Totenhem, Roma, Ren, Fajenord, Union iz Berlina...

Bitno je preskočiti tu prvu prepreku u Ligi šampiona, a tu mnogo toga zavisi i od klupskog koeficijenta, jer od njega zavisi da li si nosilac ili nisi. Recimo, ako bi se sva prvenstva u Evropi završila danas, ovog leta bi nosioci u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, u tom „ligaškom putu“, bili kijevski Dinamo i Kopenhagen, a njihovi potencijalni rivali Anortozis i Konja. Već u trećem kolu među nosiocima ne bi bili timovi poput PSV-a, Antverpena, austrijskog Volfzbergera i moskovskog Dinama. Nosioci bi bili Benfika, Dinamo Kijev, Kopenhagen i Rendžers. To će se naravno menjati, ali čisto da osetite koliko bi zaista teško bilo.

OSVAJAČ KUPA ILI TREĆEPASIRANI IZ PRVENSTVA

Paradoksalno, ali za razliku od drugog na tabeli, trećeplasirani – ili osvajač Kupa – imao bi zagarantovanu grupnu fazu takmičenja, jer bi taj predstavnik Srbije sezonu počeo iz plej-ofa Lige Evrope. Taman i da izgubi eto ga u Ligi konferencije.

Čisto da ne bude nedoumica: ako bi Kup Srbije osvojio viceprvak Srbije on bi krenuo iz kvalifikacija za Ligu šampiona, jer je tu potencijalna nagrada veća, taman i ako rizikuje da ostane praznih ruku.

ČETVRTI I PETI NA TABELI

Novina za srpski fudbal, pored toga što bi trebalo malo da rastereti borbu za titulu – mada zbog mogućnosti direktnog plasmana u Ligu šampiona sumnjamo da će tako i biti – jeste i ta što ćemo imati pet, a ne četiri predstavnika u Evropi. Tu već nema nekih nejasnoća. Četvrti na tabeli bi krenuo iz trećeg kola kvalifikacija za Ligu konferencije, a peti iz drugog.

Kažemo četvrti i peti, mada mogu da budu i treći i četvrti ili treći i peti, ako osvajač Kupa bude neko plasiran od četvrte pozicije na tabeli Superlige pa naniže. Što baš i nije tako lako pored Zvezde i Partizana, mada su od osamostaljenja Srbije Vojvodina (dva puta), Čukarički i Jagodina umeli da iznenade trofejima u našem najmasovnijem takmičenju. Ali su u tim sezonama svaki put bili i među prva četiri na prvenstvenoj tabeli.

I opet da budemo jasni: ako bi Kup osvojio četvrti ili peti na tabeli on bi naravno išao u kvalifikacije za Ligu Evrope.



tagovi

FK Crvena zvezdaFK PartizanFK VojvodinaTSC Bačka TopolaČukaričkiRadnički NišNapredak KruševacSpartak SuboticaRadnički Kragujevac

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda
FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara