Šta se dešavalo u svlačionici Pod Bijelim brijegom? Nije bilo besa, ni galame - potpuni mir doneo istorijski preokret Zrinjskom

Vreme čitanja: 4min | sub. 23.09.23. | 10:59

"Nastojao sam da unesem mir i da stabilizujem ekipu. Razgovarali smo i pokušali da na jedan miran način ispravimo greške kojih je u prvom poluvremenu bilo mnogo. Ispostavilo se da je to bio ispravan način", priča Krunoslav Rendulić

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Iako je prošlo skoro 48 sati i dalje se u fudbalskoj javnosti priča o podvigu koji je napravio Zrinjski. Mostarci su u svom premijernom nastupu u Evropi pobedili Alkmar sa 4:3. Pobeda nad znatno kvalitetnijim rivalom bi svakako bila predmet prepričavanja, ali način na koji je Zrinjski došao do nje će sigurno ući u anale najvećih dostignuća ikad viđenih na fudbalskoj sceni.

Izabrane vesti

Na prste jedne ruke mogli bi se prebrojati ovakvi preokreti, jer je šampion Bosne i Hercegovine na poluvremenu gubio 0:3. Ne samo da je gubio, nego je bio rastavljen na proste faktore. AZ Alkmar je gospodario terenom, činilo se da je grupna faza Lige konferencije ipak preveliki zalogaj za jedan klub iz BiH. Ni najveći zaljubljenici, ni optimisti, ni u snu nisu mogli da zamisle da bi se stvari mogle preokrenuti.

Prvih 45 minuta bilo je jednosmerna ulica. A onda čudo…

Četiri gola domaćih u drugom poluvremenu za erupciju oduševljenja prepunog stadiona Pod Bijelim brijegom. Činilo se da će u četvrtak naveče Mostar izgoriti od slavlja. Potpuno zasluženo.

Utisci fudbalske javnosti u BiH još se nisu u potpunosti slegli, a kako je u taboru Zrinjskog, za Mozzart sport govorio je trener Krunoslav Rendulić.

"Pazite, lagao bih kad bih rekao da su se u potpunosti slegli utisci. Ovo što smo uradili nije samo za naš klub nego za fudbal u celoj BiH. Mi smo i dalje zemlja i liga sa najnižim koeficijentom i ponosni smo što smo doprineli da se na naš fudbal sada gleda bar malo drugačije. Srećni smo, ali nemamo puno vremena za slavlje. Svesni smo da smo napravili čudo, mnogo smo razgovarali, ali moramo se spustiti na zemlju i pripremati se za naredne obaveze. Nas već u nedelju očekuje meč Premijer lige sa Željezničarom i to sada mora da nam bude prioritet", rekao je u početku razgovora iskusni hrvatski stručnjak.

Iako je tokom evropskih kvalifikacija i ove i prošle sezone Zrinjski ostavio odličan utisak, kada su izvučene grupe za Ligu konference, retko ko je bio optimističan. Jako teška grupa sa Aston Vilom, AZ Alkmarom i Legijom nekako je nametala pitanje hoće li Zrinjski uopšte uspeti da osvoji koji bod. Pogotovo iz razloga što je ovo debitantski nastup za jedan BiH klub u grupnoj fazi nekog evropskog takmičenja. Ispostavilo se da je sve to uzelo mnogo maha kod igrača.

"Moram da kažem da je Alkmar mnogo kvalitetniji od nas i to je zaista realnost. Znali smo da će stvarno biti teško igrati protiv njih, jer je reč o odličnoj ekipi. Međutim, u prvom poluvremenu smo bili previše impresionirani njima. Na terenu ništa nije štimalo. Desilo nam se slična situacija kao u kvalifikacijama protiv LASK-a kada smo im se divili i počeli da igramo tek nakon dva primljena gola. Ovde smo posmatrali AZ Alkmar poluvreme i oni su sve to znalački iskoristili. Nisam uopšte prepoznavao svoju ekipu u pojedinim trenucima, ali iskreno nisam im puno ni zamerao. Jednostavno se tako desilo i to je to", kaže Rendulić.

Ono što svakako najviše zanima sve one koji su gledali utakmicu jeste šta je to trener rekao svojim fudbalerima na poluvremenu, jer je u drugom delu viđena dijametralno suprotna situacija.

"Mnogi misle da sam bio besan i da sam galamio, ali zaista nisam. Nastojao sam da unesem mir i da stabilizujem ekipu. Razgovarali smo i pokušali da na jedan miran način ispravimo greške kojih je u prvom poluvremenu bilo mnogo. Ispostavilo se da je to bio ispravan način", priča trener Zrinjskog i otkriva kada je počeo verovati u čudo.

"Prvi gol nam je dao blagu nadu da možemo nešto uraditi. Kada smo postigli drugi gol, tad je već bila uzbuna. Kad je došao treći gol, znao sam da ćemo preokrenuti. Verovali smo u to i uspeli. Moram biti iskren i reći da su nam dosta pomogli fudbaleri AZ Alkmara koji su dosta nonšalantno nastupili u drugom poluvremenu, ali realno je bilo očekivati da posle vodstva od 3:0 ne igraju na maksimumu. Moram odati priznanje momcima koji su ušli sa klupe jer su nam dali ogromnu energiju. Svi oni su učestvovali kod pogodaka. Kožulj je dao dva, Hrvanović jedan, Malekinušić je imao dve asistencije. Mojim igračima kapa dole, napravili su neverotan posao i čestitam im na tome. Hvala i vernoj publici koja nas je podržavala sve vreme".

Nakon prvog kola u grupi E, potpuno neočekivano na tabeli vodi upravo Zrinjski. Pomoglo je i to što je Aston Vila poražena od Legije, pa se sada i u Mostaru drugačijim očima gleda na nastavak takmičenja.

"Pre svega moramo da budemo realni i svesni da smo najslabije rangirani u grupi i da je svaki bod za nas uspeh. Međutim, pred nama je još pet utakmica. Malo ko je očekivao i da ćemo pobediti AZ Alkmar. Teško je i nerealno očekivati da možemo dobiti Aston Vilu, ali unapred se nećemo predati. Mi treće i četvrto kolo igramo sa Legijom. Njih vidim u rangu sa LASKOM iz Linca sa kojim smo igrali u kvalifikacijama. Možda ćemo u tim mečevima sa Legijom tražiti svoju šansu, i nadati se nekom novom čudu", završio je razgovor za Mozzart sport Krunoslav Rendulić, tvorac istorijskog trijumfa Zrinjskog.



tagovi

Krunoslav RendulićZrinjskiBiH 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara