Trosar slavi sa navijačima Brajtona na Enfildu (©Reuters)
Trosar slavi sa navijačima Brajtona na Enfildu (©Reuters)

Šta se krije iza Trosarovog het-trika na Enfildu? Trenerska licenca i De Zerbijev sms

Vreme čitanja: 3min | sub. 08.10.22. | 02:38

Belgijanac pričao o svom novom treneru i sjajnom izdanju protiv Liverpula

Odlazak Grema Potera u Čelsi neprijatno je iznenadio navijače i igrače Brajtona, ali Roberto De Zerbi je već u prvom meču na klupi Galebova nagovestio da bi tugovanje za sjajnim trenerom moglo da bude kratkotrajno.

Pod vođstvom Italijana ekipa je odigrala 3:3 sa Liverpulom na Enfildu, a sjajnu partiju u tom meču pružio je Leandro Trosar. Belgijanac je upisao het-trik, svoj četvrti u karijeri, prvi nakon četiri godine kada je igrao za Genk, i postao prvi igrač s tri gola na Enfildu od Andreja Aršavina za Arsenal 2009. U eri Premijer lige tako nešto u domu slavnog kluba uspeo je da učini još samo Piter Ndlovu iz Koventri Sitija 1995. godine. O tome šta je doprinelo da tako brzo "klikne" s novim trenerom, posle svega tri zajednička treninga, Trosar je govorio u intervjuu za engleski Telegraf.

Izabrane vesti

Manje od 20 minuta trebalo mu je da se dvaput upiše u strelce, ali je Liverpul potom preokrenuo na krilima Bobija Firmina, a zaslužen bod Brajtonu Trosar je doneo nekoliko minuta pre kraja utakmice.

"Dok sam bio sa reprezentacijom Belgije stigla mi je poruka na mobilni od novog trenera. Napisao je da mu se dopada kako igram, ali i da očekuje više golova. Tražio je da razgovaramo kada se vratim u klub", prisetio se 27-godišnji napadač.

Šta je tražio, De Zerbi je i dobio. Ali je prethodno poslušao svog igrača.

"Kada mi je rekao da očekuje više golova od mene, kazao sam mu da će morati da mi omogući priliku za tako nešto. Jer kod prethodnog trenera do pred samu utakmicu nisam znao koju ću poziciju igrati. Nije da mi je to smetalo jer ne volim da igram na krilu ili gdegod, već zbog toga što svaka pozicija nosi drugačije zadatke. Na primer, ako igram krilo ne može da se očekuje da pogađam u svakoj utakmici, ali ako sam bliži protivničkom golu, onda su šanse mnogo veće".

Bitnu ulogu u brzom razumevanju Trosara i njegovog novog šefa odigrala je Uefina trenerska A licenca. Poput većine aktuelne generacije belgijskih reprezentativaca. napadač Brajtona poslušao je selektora Roberta Martineza i odvojio vreme za diplomu koja bi značajno mogla da mu koristi u budućnosti, a i trenutno ima veliki doprinos.

"Stečeno znanje pomaže mi da brže shvatim ono što trener traži od mene. Nekada je na terenu toliko velika buka da ne možeš lepo da čuješ šta ti trener govori, ali mi to što sam učio pomaže da ga bolje i brže razumem", objašnjava Belgijanac.

Poter je insistirao da Brajton igra fudbal sa što većim posedom lopte, a De Zerbi je trener koji ima slično shvatanje i od kog se očekuje da nadograti zamisli svog prethodnika.

"To je nemoguće raditi sa igračima koji nisu inteligentni na terenu", smatra Trosar i dodaje da je bio zabrinut kada je saznao da Poter odlazi u Čelsi.

"Svi smo znali da bi tako nešto moglo uskoro da se dogodi, ali nismo očekivali da će biti u ovako ranoj fazi sezone. Sve se brzo odigralo, u nekoliko dana, a pošto je utakmica sa Kristal Palasom bila odložena, na reprezentativnu pauzu sam otišao pomalo se pribojavajući šta će biti i koga će klub dovesti".

Leandro Trosar slavi gol na Enfildu (©Reuters)Leandro Trosar slavi gol na Enfildu (©Reuters)

Ispostavilo se da je o karakteristima novog trenera belgijski napadač saznao od saigrača iz reprezentacije.

"Dosta njih mi je pričalo da je njegov stil igre odličan. Dris Mertens, koji ga poznaje iz Serije A, mi je rekao da ću uživati sarađujući sa njim jer voli da njegove ekipe igraju napadački, da stvaraju šanse. Kazao je da ima sličan stil kao Poter, ali možda i još ofanzivniji. Zbog toga sam bio još nestrpljiviji da vidim šta me čeka", ističe Trosar.

Ako se po jutru dan poznaje, biće zanimljivo gledati Brajton u nastavku sezone. Koliko već ove subote kada dočekuju Totenhem u borbi za treće mesto (18.30).



tagovi

Leandro TrosarRoberto De ZerbiBrajton

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara