Kilijan Mbape (Reuters)
Kilijan Mbape (Reuters)

Šta se sve može do 24. rođendana? Ako si Mbape da daš 253 i postaneš jedini sa četiri gola u finalima SP

Vreme čitanja: 2min | uto. 20.12.22. | 15:38

Neverovatne brojke francuske superzvezde...

Postigao je het-trik u finalu Svetskog prvenstva, ali nije po drugi put postao šampion. Dok su Argentinci slavili pokoravanje fudbalske planete, nekako je ispod radara prošao podatak da je Kilijan Mbape postao prvi fudbaler u istoriji koji je postigao četiri gola u finalima Mundijala. Po tri su davali Pele (dva 1958, jedan 1970.), Vava (dva 1958, jedan 1962.), Džef Hurst (het-trik 1966.) i Zinedin Zidan (dva 1998, jedan 2006.).

Da će biti veliki fudbaler, da će ga fudbalska istorija pamtiti kao velikana iako je tada tek zaplivao ozbiljnim fudbalskim vodama, Mbape je pokazao 2018. u Rusiji. Tada je bio strelac četiri gola, uključujući i onaj u finalu protiv Hrvatske. I već nakon dva odigrana Mundijala možemo da konstatujemo da Mbape ima 12 golova na Svetskim prvenstvima, isto koliko i legendarni Pele.

Izabrane vesti

Kvaka je u tome što je superzvezda francuske reprezentacije danas napunila tek 24. godine, što znači da je očekuju još najverovatnije tri Mundijala i još nekoliko stotina golova.

Više niko ne dovodi u pitanje da će baš Mbape oboriti rekord Miroslava Klosea, sa 16 pogodaka najboljeg golgetera u istoriji svetskih prenstava, a jednog dana Mbape bi mogao da nasledi Kristijana Ronalda kao najboljeg stelca u istoriji fudbala (trenutno na 813 postignutih golova).

U cilju isticanja Mbapeove golgeterske dominantnosti - mada ona teško da bi mogla da promakne i najvećim fudbalskim laicima - osvrnućemo se na njegove brutalne brojke na dan 24. rođendana. Kao fudbaler Monaka, postigao je 27 golova, u dresu Pari Sen Žermena 190, a za reprezentaciju Francuske 36. Sveukupno ima 253 pogotka na 363 utakmice.

Poređenja radi, Nejmar je trenutno jedini koji je na 24 rođendan imao više pogodaka i to samo četiri više. Čak 70 je postigao igrajući za brazilski Santos, a to je, saglasićete se, drugi nivo u odnosu na evropski fudbal, Ligu šampiona i lige petice.

Ronaldo Nazario, popularni Zuba je sa navršene 24 godine imao 233 pogotka, Lionel Mesi 197, Kristijano Ronaldo 132, Karim Benzema 127, a jedan Tjeri Anri, do prvenstva u Kataru najbolji strelac u istoriji Trikolora, svega 89 golova.

Možda toga još nismo svesni, ali de fakto, već neko vreme živimo u eri Kilijana Mbapea.



tagovi

Kilijan Embape

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara