Marko Stamenić (©Reuters)
Marko Stamenić (©Reuters)

Stamenić se neće sastati sa Salahom, ali ga svakako čeka ozbiljna provera

Vreme čitanja: 3min | pet. 22.03.24. | 10:32

Vezista Crvene zvezde će predvoditi Novi Zeland u Kairu protiv Egipta (petak, 21) u polufinalu jednog od FIFA turnira

Ovog marta se premijerno u pet država na planeti igraju FIFA mini turniri, prijateljskog karaktera. Na programu je ukupno šest turnira sa po četiri reprezentacije, koje će odigrati po dva meča. Pet su mini-lige posle dva kola se povlači tabela, dok je samo jedan turnir zapravo ozbiljan i igra se po nokaut sistemu. Reč je o takmičenju koje se igra u Kairu, a na kojem će učestvovati Egipat, Novi Zeland, Tunis i Hrvatska. Egipćani će ugostiti Novozelanđane ovog petka od 21.00 časova, dok će u drugom polufinalu Hrvatska i Tunis da se sastanu u subotu. Meč za treće mesto i finale se igraju sledećeg utorka.

Ovaj turnir je prvobitno trebalo da se igra u Dubaiju, ali zbog problema sa sponzorima morao je da se premesti iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u Egipat. Tada je i pridodat ovom novom FIFA projektu, zbog toga se i razlikuje po mnogo čemu od ostalih pet turnira koji će se igrati u Saudijskoj Arabiji (dva), Alžiru, Azerbejdžanu i Šri Lanci.

Izabrane vesti

Na ostalim turnirima učestvuju daleko slabije selekcije. U Alžiru su rivali, osim domaćina, još Bolivija, Južna Afrika i Andora. Azerbejdžan je ugostio Bugarsku, Tanzaniju i Mongoliju, na Šri Lanku su stigli Centralna Afrika, Butan i Papua Nova Gvineja, dok na turnirima u Džedi učestvuju Zelenortska Ostrva, Ekvatorijalna Gvineja, Gvajana i Kambodža, odnosno Gvineja, Vanuatu, Bermuda i Brunej.

Cilj FIFA od ovih turnira je da se pruži slabijim selekcijama da odmeravaju snagu protiv timova iz drugih konfederacija, što je ranije bio redak slučaj. Široj narodnoj masi osim turnira u Egiptu teško da će ijedan drugi da privuče pažnju, ali reprezentacijama koje učestvuju ovakve utakmice mogu da budu sjajan pokazatelj gde se nalaze u odnosu na ostatak planete.


21.00: (1,65) Egipat (3,60) Novi Zeland (6,00)


Što se tiče mečeva u Kairu, na terenu će se ovog petka najverovatnije naći i fudbaler Crvene zvezde Marko Stamenić. On je standardan prvotimac kod selektora Darena Bazelija. Bio je starter na svakoj od osam prijateljskih utakmica pod njegovom palicom.

Novozelanđanima je većina reprezentativaca iz evropskih ekipa, ali nisu to baš klubovi Zvezdinog renomea. Primera radi, Metju Garbet igra za holandskog drugoligaša NAC Bredu, Liberato Kakace za Empoli, Kalum Mekovat za Silkeborg…

Najviše problema Novozelanđani imaju na poziciji golmana. Oli Sejl loše brani za Pert Glori ove sezone, Aleks Polsen je mlad i nedostaje mu iskustvo da bi bio prvi čuvar mreže, pa je najbliži golu Maks Krokamb, golman engleskog trećeligaša Bartona.

Egipat je na ovom turniru bez Mohameda Salaha, koji je tek nedavno izašao iz povrede i nema potrebe za dodatnim naporima. Napad Faraona će u njegovom odsustvu da predvode Mostafa Mohamed, Mahmud Trezege, Mohamed Šerif i ove sezone odlični Omar Marmuš iz Ajntrahta.

Egipćani su posle neuspeha na Kupu afričkih nacija (eliminisani u osmini finala, završili čitav turnir bez ijedne pobede) dužni svojim navijačima. Protiv Novog Zelanda su do sada igrali samo dva puta, prijateljske utakmice 1999. godine. Oba susreta su se odigrala u julu, u razmaku od pet dana, prvo su odigrali 1:1, a zatim su Faraoni slavili sa 1:0.


FIFA TURNIR U KAIRU

Petak

21.00: (1,65) Egipat (3,60) Novi Zeland (6,00)

Subota

21.00: (6,00) Tunis (3,90) Hrvatska (1,60)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Prijateljske utakmiceMarko Stamenićreprezentacija Novog Zelandareprezentacija Egipta

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara