Petar Stanić (©AFP)
Petar Stanić (©AFP)

Stanićev beg od Zvezde i Mirka Ivanića

Vreme čitanja: 3min | pet. 22.09.23. | 10:48

Gol na stadionu Vest Hema aktivirao komentare o tome da li je momak iz Pančeva zaslužio šansu u Ljutice Bogdana

Bio je onaj strahovit šut iz voleja, leta 2021. godine, na debiju u prijateljskom meču protiv Šturma u Gracu. Bio je i onaj roling na večitom derbiju, kada je zajedno sa Markom Lazetićem ušao kao spasilac Dejana Stankovića. Bio je tu i pogodak protiv Novog Pazara, pogođena stativa u Novom Sadu. Uvek naznaka velikog talenta i mekoće pokreta. Bilo je svega fudbalskog, osim najvažnije stvari - kontinuiteta.

Pogodak Petra Stanića na stadionu Vest Hema ponovo je rasplamsao komentare o tome da li je plemeniti vezista iz Pančeva u Crvenoj zvezdi mogao da dobije ozbiljniju šansu u redovima srspkog šampiona. Posebno, što je došao na Marakanu posle detaljnog skautinga i odlične sezone u drugoligaškom društvu, kada je nosio dres Železničara iz Pančeva.

Izabrane vesti

Želeo ga je tada i TSC, i to na insistiranje Žarka Lazetića, ali dobila ga je Crvena zvezda. Razumljivo, zov kluba sa Marakane je suviše privlačan da bi se odbio, iako bi rezonski u Bačkoj Topoli Petar Stanić pre zakoračio na veliku scenu. Čak je delovalo da će mu bivši trener Dejan Stanković dati ozbiljne minute.

”Zapamtite, doveli smo igrača ozbiljnog talenta”, pričao je pre pomenutog duela sa Šturmom Dejan Stanković.

PATIO KAO MILOŠ VULIĆ KOD MILOJEVIĆA

Međutim, te sezone jedan od najboljih igrača TSC-a odigrao je samo 13 mečeva u Mozzart Bet Superligi. Gotovo mrtva trka sa Partizanom Aleksandra Stanojevića dovela je do toga da na terenu u domaćim okvirima provede samo 358 minuta. Evropu je omirisao samo u Razgradu i povredio se posle samo 15 minuta na terenu.

Videlo se i tada da jačina tela visokog veziste i količina talenta nisu u istoj ravni. I o tome je pričao Dejan Stanković. Nekako Petar Stanić je delovao ponekad suviše mekano na terenu, patio od sindroma Miloša Vulića koji iz istog razloga nije dobijao šansu kod Vladana Milojevića. Nije bilo oštrine u njegovim startovima, niti ga je bilo na drugoj lopti.

Stanić je doveden u Crvenu zvezdu kao svestrani vezista. Ne kao zadnji vezni, ali mobilna osmica koji može da pokriva veliki deo terena i inventivnim rešenjima pronalazi prostor protiv zgusnutih odbrana. Tu je bila i potrebna visina, ali... Imao je jedan ozbiljan hendikep Petar Stanić.

Uglavnom, ljudi iz sportskog sektora Crvene zvezde i članovi stručnog štaba videli su ga kao igrača sličnog Ivanićevom profilu. A to je u novoj eri crveno-belih ozbiljan problem.

Zajedno sa Aleksandrom Kataijem, Ivanić je u prvoj Stanićevoj sezoni igrao jednu od najboljih sezona karijere. Gotovo da se nije odmarao. Tiho se pominjao odlazak Mirka Ivanića u inostranstvo, a kada je momak iz Bačkog Jarka ostao u Ljutice Bogdana, bilo je jasno da Stanić mora da se prestroji na zaobilazni put.

U redovima subotičkog Spartaka ponovo je stekao sigurnost, dobio čak i rutinu za nivo Mozzart Bet Superlige. Ali nova promena trenera, dolazak Baraka Bahara i provetravanje igračkog kadra nisu ostavili mogućnost Staniću da se nametne. Na kraju ga je, posle godina čekanja ulovio Žarko Lazetić, za više nego pristojnih 200.000 evra i 50 posto od naredne prodaje.

Gledajući konfiguraciju Zvezdinog tima teško da bi Petar Stanić bio u ozbiljnim planovima, posebno što je tu Mirko Ivanić. Ali gledajući šta je sve uradio u Londonu, možda bi se moglo polemisati o tome da je jak u visokom presingu, i da je sada spremniji nego što je bio svojevremeno... Dovoljno da kroz kontinuitet u TSC-u napravi solidan inostrani transfer. Možda ne u najjače lige Evrope, ali sasvim pristojan.


tagovi

Petar Stanić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara