Aleksandar Pešić (©Reuters)
Aleksandar Pešić (©Reuters)

Stanković i Pešić u Pireju, Borjan ne putuje u Grac, Pankov brani Legiju, Mitrović za preuzimanje odgovornosti

Vreme čitanja: 10min | čet. 15.02.24. | 14:56

Bode prodao glavne napadače, Ludogorec samo što je osvojio Kup, Henderson sa trakom Ajaksa, spektakl u Briselu

Ove sedmice na programu su nokaut runde evropskih takmičenja. Dok je Liga šampiona već u osmini finala, njena mala "braća i sestre", Liga Evrope i Liga Konferencije, tek su u plej-ofu za mesto među 16 najboljih.

Grčko-mađarski okršaj odigraće se u trećerazrednom kontinentalnom takmičenju kada će Olimpijakos pokušati da eliminiše Ferencvaroš. Pirejski klub nije uspeo u Ligi Evrope, a učešće u najmlađem evropskom nadmetanju za njega je prilično razočaravajuće.

Izabrane vesti

Dugo godina smo navikli da gledamo Olimpijakos u Ligi šampiona, kao i u Ligi Evrope, ali dugogodišnji vladar grčkog fudbala se muči i to važi i na domaćoj i na evropskoj sceni. U grčkoj Superligi je četvrti iza PAOK-a, Panatinaikosa i AEK-a. Kao rezultat toga, trener Karlos Karvaljal je otpušten i zamenjen je Hoseom Luisom Mendilibarom, pobednikom Lige Evrope sa Seviljom.

18.45: (2,00) Olimpijakos (3,50) Ferencvaroš (4,10)

Pred Mendilibarom je jasan zadatak, da dođe do grčkog vrha, osvoji titulu i ode što dalje u Ligi Konferencije. U Ligi Evrope je završio kao treći iza Vest Hema i Frajburga, a ispred TSC-a. U svakom slučaju, Oli je uspeo da se oporavi od poraza od rivala Panatinaikosa i savlada OFI sa 4:0 pre pet dana, i sada ima sedam bodova zaostatka za prvim mestom.

Ferencvaroš je ubedljiviji u svom prvenstvu, čak iako trenutno nije prvi. Uprkos pobedi tokom vikenda u Debrecinu od 2:1, Fradi zaostaje bod za liderom Pakšom. Ferencvaroš je ovogodišnje hodočašće započeo evropskim kupovima u kvalifikacijama za Ligu šampiona i senzacionalno ga je eliminisao KI Klaksvik. Zbog toga je otišao pravo u Ligu Konferencije, gde je preskočio sva tri protivnika. Odličan bilans od šest pobeda nije pokvario ni u osnovnoj grupi, gde je bio neporažen, ali su četiri remija tima Dejana Stankovića i Aleksandra Pešića donela "samo“ drugo mesto.

18.45: (2,25) Union Sen Žiloaz (3,50) Ajntraht (3,40)

U četvrtak počinje i plej-of za osminu finala Lige Konferencije, a duel Union Sen Žiloaza i Ajntrahta obećava izuzetno dramatičan spektakl. Sve u svemu, bundesligaški klub važi za blagog favorita, ali bi u domaćem okruženju tim iz Brisela mogao da oteža posao Orlovima.

Igrači trenera Aleksandera Blesina zauzeli su treće mesto u prošlogodišnjoj Župlier Pro ligi i prošli kvalifikacije za Ligu Evrope. Tamo su stisnuli zube za bar drugu poziciju, ali su od šest duela pobedili samo dva puta, a sa osam bodova završili su na trećem mestu uz tri boda zaostatka od francuskog Tuluza. S druge strane, u belgijskom vrhu igraju sjajno i lideri su na tabeli.

Union je poslednji put uživao u šampionskoj tituli pre 89 godina u sezoni 1934/1935. Prošle godine mu je za dlaku izmakao belgijski tron, ali ove sezone prednjači u takmičenju sa 59 bodova, osam koraka ispred drugoplasiranog Anderlehta. Međutim, generalni plan za ovaj susret žuto-plavima nije išao naruku, pošto su na svom terenu remizirali 2:2 sa Vesterlom.

Ove godine, Ajntraht je morao da prođe kroz poslednje kolo kvalifikacija trećeg najprestižnijeg evropskog klupskog kupa, a zatim je igrao ulogu velikog favorita u Grupi G, gde je izgubio tri puta i završio na drugom mestu sa devet bodova. Trenutno se Orlovi muče u Bundesligi, pošto su u poslednja četiri navrata samo pobedili Majnc sa 1:0, a zatim neočekivano izgubili u Kelnu sa 0:2 i prošlog vikenda osvojili su bod protiv Bohuma 1:1.

Selekcija koju predvodi trener Dino Topmeler sada je šesta među nemačkom elitom sa 32 boda i bori se za Evropu i naredne godine.

Naš protivnik sigurno nije slučajno u vrhu belgijske lige. Napravio je veliko ime poslednjih godina i jasno nam je da se suočavamo sa izuzetno kvalitetnim protivnikom“, rekao je Topmeler.

18.45: (1,80) Šturm (3,70) Slovan Bratislava (5,00)

Aktuelni lider slovačke lige Slovan ući će u preliminarnu rundu plej-ofa Lige Konferencije protiv Šturma u gostima. Tim iz Graca je pozicioniran kao blagi favorit i zbog toga što će gosti u Austriju otputovati bez šest igrača. U svakom slučaju, domaći se generalno odlično snalaze na austrijskoj sceni gde zauzimaju odlično drugo mesto na tabeli.

Tim iz Bratislave je tokom jesenjeg dela evropskih iozazova konačno potvrdio da je u konkurenciji KI Klaksvika i Olimpije iz Ljubljane bez sumnje daleko bolji na kontinentalnom frontu, i sa druge pozicije Grupe A plasirao se u prolećnu fazu. Samo je Lil bio bolji, što nije bilo iznenađujuće. Žreb je Slovanu pripremio tim iz Libenaua, udaljenog oko 250 kilometara, koji je igrao u Ligi Evrope. Prekaljeniji protivnici Sporting i Atalant bili su i više nego sposobni za Šturm, koji je, inače, prošlog petka remizirao protiv Salcburga 1:1 i tako prilično pristojno odradio zagrevanje za ovaj meč.

Gostujući trener Vladimir Vajs mora da je bio veoma tužan na konferenciji za novinare pre meča kada je naveo sve svoje izostanke. Milan Borjan i Kevin Vimer su suspendovani, Sezar Blekman je bolestan, a povrede dugo muče Spirosa Risvanisa, Zuberua Šaranija i Ričarda Križana. Domaći tim je mnogo bolji u ovom pogledu, jedino bi Kjel Šerpen i verovatno Sedi Jata mogli da nedostaju treneru Kristijanu Ilceru.

S druge strane, Slovan mogu da inspirišu njegovi navijači, od kojih će, kako se navodi, 1.500 dolazi u Grac.

"Očekujem borbenost i kompaktnost od našeg protivnika. U njegovom sistemu se uglavnom radi o brzini i ličnim borbama. Mi, sa druge strane, imamo iskusniji tim, neki naši igrači su možda malo više tehnički bolji. Imamo šanse za uspeh", rekao je Vajs.

18.45: (2,25) Molde (3,50) Legija (3,35)

Molde uskače u borbu za osminu finala Lige Konferencije, ali ima ozbiljnu manu - nije odigrao takmičarsku utakmicu već nekoliko sedmica. Videćemo kako će se to odraziti u prvom testu u četvrtak uveče. Molde će igrati kod kuće protiv Legije.

Norveški tim je odigrao poslednji takmičarski meč polovinom decembra. I nije to baš bila utakmica o kojoj vredi pričati, jer je Molde u poslednjem meču grupne faze Lige Evrope dobio pet golova od Bajera iz Leverkuzena u Nemačkoj. Viđena je veoma loša igra Moldea, podvučena samo jednim postignutim golom i mnogim drugim prilikama Verkselfa, koji se očigledno zabavljao. Od tada Molde nije odigrao nijednu takmičarsku utakmicu, tako da je kondicija njegovih igrača nepoznata.

Nova ligaška sezona u Norveškoj počinje tek u aprilu, a Molde će u međuvremenu pokušati da ode što dalje u Evropi. Molde već ima iskustva sa Legijom, pošto su se dva tima sastala 2013. Tada su se igrale kvalifikacije za grupe Lige šampiona, a posle dva remija poljski tim je napredovao po pravilu o broj golova na protivničkom terenu.

Legija, predvođena trenerom Kostom Runjaićem, rodom iz Beča, spremila se za duel sa Moldeom tesnom ligaškom pobedom protiv Ruha iz Hožova, koju je obezbedio gol Španca Marka Guala. Ipak, ovaj trijumf je i dalje dovoljan za četvrto mesto na tabeli Ekstraklase. Ipak, Legija u kojoj je standardni štoper Radovan Pankov ne blista u evropskim kupovima i već je izgubila 13 od poslednjih 15 mečeva u gostima.

21.00: (1,53) Ajaks (4,30) Bode Glimt (6,00)

Najtrofejniji holandski klub ove godine proživljava veoma teška vremena, jer nedugo posle polovine odigranih utakmica u Erediviziji nema skoro nikakve šanse da osvoji ligašku titulu, a ne blista ni u Evropi. Ajaks će nastupiti u plej-ofu za osminu finala Lige Konferencije sa norveškim timom Bode/Glimt i važi za favorita, a s druge strane, neće ući u sukob u najboljem raspoloženju.

Do duela prošlog vikenda na ligaškoj sceni Ajaks nije izgubio 12 puta uzastopno i pobedio je devet puta, ali je u nedelju potpuno katastrofalno počeo meč u Herenvenu i uprkos poboljšanom učinku posle promene strana, nije izbrisao zaostatak od tri gola i stradao je sa 2:3. Stoga mu pripada peto mesto na tabeli sa 35 bodova, dok za vodećim PSV-om zaostaje neverovatnih 24 koraka.

Holandski tim se mučio u jesenjem delu i osnovnoj grupi Lige Evrope, pošto je u šest navrata pretrpeo tri poraza i jedinu pobedu na kraju zabeležio je protiv AEK-a, što mu je na kraju donelo treće mesto.

"Ove godine nemamo nijedan trofej, izašli smo iz Kupa i Liga Konferencije je jedino takmičenje gde još možemo da promenimo stvari. Međutim, Bode/Glimt nam neće dati ništa besplatno", jasan je domaći trener Džon van et Šip.

Od sredine januara ove godine dres Ajaksa nosi engleski vezista Džordan Henderson, koji je dugih 12 godina proveo u slavnom engleskom Liverpulu i posle kraćeg angažmana u Saudijskoj Arabiji, odigrao je dva meča na novom radnom mestu, ali nije uživao u pobedi ni u jednom od njih. Sada će verovatno prvi put zakoračiti na teren sa kapitenskom trakom, koju će preuzeti od trenutno povređenog Stivena Bergvajna.

Gostujući Bode je jesenas nastupio u grupama Lige Konferencije i završio je na drugom mestu u teškoj Grupi D sa 10 bodova, šest poena daleko od direktno promovisanog Klub Briža. Sa ovim protivnikom je odigrao poslednji takmičarski meč pre dva meseca, a njegov nedostatak može biti i neuigranost.

Bode/Glimt se prošle godine vratio na norveški tron posle jednogodišnje pauze, pošto je sakupio 70 bodova u 30 mečeva i ostavio drugoplasirani Bran sa zaostatkom od devet koraka, izgubivši samo finalnu bitku od Moldea sa 0:1 u nacionalnom Kupu.

Trener Kjetil Knutsen ostao je zimus bez važnih aduta, jer je prvi strelac Amal Pelegrino prešao u San Hoze u MLS-u pre manje od nedelju dana za 260.000 evra, dok je napadač Faris Mumbanja za 8.000.000 evra pojačao Marselj.

21.00: (1,65) Betis (3,70) Dinamo Zagreb (5,60)

Betis ulazi u borbi za plasman među 16 najboljih Lige Konferencije domaćim mečom protiv zagrebačkog Dinama i nastojaće da poboljša svoju formu pred svojim navijačima. Uostalom, ima idealnog protivnika za ovo, jer hrvatski tim ne slavi tako često na putovanjima, a to još više važi u mečevima protiv Španaca.

Već sedam puta zaredom Dinamo je gostovao u Španiji i napustio je pognute glave. To je podatak koji domaćem Betisu daje nadu da će uspostaviti dovoljno jake temelje za promociju i da će moći da izdrži i revanš u Zagrebu kroz sedam dana. Seviljski tim je u ovu poziciju došao gubitkom poslednja dva ključna meča u Ligi Evrope i morao je da se zadovolji plej-ofom trećerangiranog takmičenja u Evropi.

Međutim, u svakoj situaciji se vidi nešto pozitivno. A istina je da je Betis jedan od najjačih timova na turniru, pa bi možda mogao da prekine post i osvoji svoj prvi evropski trofej. I to je više nego primamljiva ponuda. Dobra vest za trenera Manuela Pelegrinija je činjenica da su se njegovi izabranici pripremili za ovaj duel pobedom u petak u Primeri. Zahvaljujući golovima Vilijana Žozea i Pabla Fornalsa, nadmašili su Kadiz i zahvaljujući tome već stigli do šestog mesta u elitnoj španskoj ligi.

Dinamo Zagreb je dobio tri od šest duela u osnovnoj grupi Lige Konferencije i izborio plasman u plej-of. Dinamo ima obavezu da se oduži svojim navijačima, jer je poslednji put kiksnuo u ligi kada je remizirao sa Lokomotivom, a zahvaljujući dva pogotka Bruna Petkovića nastavlja borbu za nacionalnu titulu na trećem mestu.

21.00: (2,50) Makabi Haifa (3,50) Gent (2,95)

Gent je u drugoj polovini 2023. godine pokazao veoma stabilan učinak. Ali posle božićnih praznika uhvatila ga je kriza koju ne može da prebrodi. Zbog toga će pokušati da nađe put do uspeha u Ligi Konferencije. Međutim, na ovom frontu će se suočiti sa veoma neprijatnim protivnikom u vidu Makabija iz Haife, aktuelni lider izraelskog prvenstva.

KAA je u novoj godini odigrao ukupno šest mečeva na domaćem frontu, izgubivši u pet sukoba, i završivši misiju u Kupu Belgije. Ovakva statistika definitivno nije pozitivna vest pred aktuelni okršaj u Budimpešti, naročito ako se pogleda bilans Makabija. U poslednjih 19 mečeva širom evropske i izraelske scene, ekipa iz Haife je izgubila samo jednom.

Defanzivac Bafalosa Stefan Mitrović, koji se početkom meseca vratio u Gent posle pet i po godina u Strazburu i Hetafeu, svestan je da njegov tim trenutno ne pokazuje pozitivne rezultate.

"Evropski susretu su nešto sasvim drugo. Uvek je lepo igrati protiv takve konkurencije. I učinićemo sve da u revanš uđemo u dobroj poziciji. Sada svi moramo da preuzmemo odgovornost, oni iskusniji još više", rekao je doskorašnji srpski reprezentativac.

21.00: (2,40) Servet (3,45) Ludogorec (3,15)

Servet će se suočiti sa Ludogorecom u prvom meču plej-ofa Lige Konferencije u Ženevi i nadaće se uspehu. I zato što se eliminacioni deo evropskog takmičenja tiče domaćeg tima prvi put od daleke sezone 1978/1979.

Servet je na drugom mestu tekuće sezone švajcarske Superlige. U ovom trenutku od lidera Jang Bojsa deli ga sedam bodova, i to zato što se u prošlom kolu Servet nije nimalo dobro snašao. Iako su gosti relativno rano poveli na gostovanju Iverdonu, domaći su brzo reagovali i potpuno preokrenuli utakmicu - 2:1. Time je prekinut Servetov pobednički niz od tri susreta.

Igrači trenera Renea Vajlera će tako ponovo želeti da odgovore na negativan učinak. Mogli bi da uspeju protiv bugarskog tima, jer su do sada imali veoma dobro iskustvo sa predstavnicima ove zemlje. U obe prethodne borbe sa Bugarima, Servet je slavio.

Ludogorec može da predstavlja problem za tim iz Ženeve, ali mu ne ide naruku što je u 2024. odigrao samo jednu takmičarsku utakmicu. Poslednji put su igrači tima iz Razgrada izašli na teren u subotu u finalu Kupa Bugarske protiv CSKA Sofije 1948. I mogu da budu ponosni na sebe, jer su uspeli da savladaju rivala posle izvođenja jedanaesteraca.

LIGA KONFERENCIJE - PLEJ-OF, PRVI MEČEVI

Četvrtak

18.45: (2,25) Molde (3,50) Legija (3,35)

18.45: (2,00) Olimpijakos (3,50) Ferencvaroš (4,10)

18.45: (2,25) Union Sen Žiloaz (3,50) Ajntraht (3,40)

18.45: (1,80) Šturm (3,70) Slovan Bratislava (5,00)

21.00: (1,53) Ajaks (4,30) Bode Glimt (6,00)

21.00: (1,65) Betis (3,70) Dinamo Zagreb (5,60)

21.00: (2,50) Makabi Haifa (3,50) Gent (2,95)

21.00: (2,40) Servet (3,45) Ludogorec (3,15)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Liga konferencijeOlimpijakosFerencvarošUnion Sen ŽiloazAjntrahtMoldeLegijaLegija VaršavaŠturmSlovan BratislavaAjaksBode GlimtBetisDinamo ZagrebMakabi HaifaGentservetLudogorecDejan StankovićAleksandar PešićRadovan PankovMilan BorjanStefan Mitrović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara