Dejan Stanković
Dejan Stanković

Stanković pričao za Slovence: Doveo bih Iličića u Zvezdu

Vreme čitanja: 5min | čet. 18.03.21. | 17:03

O šuraku Miletu Aćimoviću, ženi Ani, Samiru Handanoviću i predsedniku UEFA Čeferinu

Beograd, Srbija, Italija i Milano. To su najvažniji geografski pojmovi u karijeri trenera Crvene zvezde Dejana Stankovića. Negde, odmah iza su Slovenija i Ljubljana, mesta za koja je nekadašnji kapiten reprezentacije Srbije sudbinski vezan.

Njegova supruga Ana je državljanka nekadašnje republike velike Jugoslavije, njegov šurak Milenko Aćimović je izabrao put sličan Dejanovom. Posle odlične igračke karijere na mestu selektora mlade reprezentacije Slovenije želi da se potvrdi kao trener. Na kraju, poslednji meč za reprezentaciju Srbije Dejan Stanković je odigrao u Sloveniji.

Izabrane vesti

Sasvim dovoljno razloga da ekipa ljubljanskog sportskog dnevnika Ekipa24 dođe u Beogradi i uradi veliki intervju sa Dejanom Stankovićem. Trener srpskog šampiona dotakao se brojnih tema, pričao je i o priljatestvu sa Aleksandrom Čeferinom, ali i nedavnom dvomeču sa Milanom. Taj događaj ostavio je jak utisak i na ljude u Sloveniji.

„Moj šurak Milenko Aćimović mi je rekao da je utakmica sa Milanom prenošena na slovenačkoj televiziji u top terminu, i da ljudi navijaju za nas kao za nacionalnu reprezentaciju. Jako sam srećan što je tako. Srećan sam zbog fanova, ali i mog kluba. Protiv Milana smo pokazali da nismo inferiorani ili slabi. U pojedinim delovima meča smo bili moćni i konkretni. Mnogo mi je žao što nismo prošli. Mišljenja sam da smo igrom i odnosom zaslužili da igramo u osmini finala Liga Evrope“, rekao je Dejan Stanković za Ekipa24.

Dvoboj protiv Milana ste dočekali kao autsajderi, kako ste uspeli da pripremiti ekipu za meč protiv tima koji je igrao nerešeno na Old Trafordu?

„Za sve nas to je bila odskočna daska. To je za nas bila utakmica na kojoj možemo da pokažemo da u dogledno vreme ponovo možemo da igramo u Ligi šampiona. Ove sezone smo pokazali da pripadamo grupi tih klubova. Bili smo odlični, osvojili smo 11 bodova u grupi, i ove sezone je Liga Evrope bila prava mera za Crvenu zvezdu. Igrali smo odličan fudbal. Uspeli smo da popravimo nacionalni i klupski koeficijent. Svi se slažu da smo napravili ogroman uspeh“.

Kako ste zadovljni učinkom u domaćem prvenstvu, gde ste od 27 utakmica čak 25 uspeli da rešite u svoju korist?

„Crvena zvezda je kao klub odavno postavila ciljeve i prioritete. Morate da se borite za titulu, i da svake godine igrate u grupnoj fazi UEFA takmičenja. Ja sam neko ko je odrastao u Crvenoj zvezdi i znam šta taj klub sve nosi. U ovom klubu moraš da budeš posvećen 300 posto da bi napravio dobar rezultat. Morate da vodite računa o selekciji igrača, analizi utakmica. Tako dokazuješ moć i superiornost“.

Još malo o srpskom fudbalu.

„Imamo ligu od 20 klubova. To je možda previše. Ja nisam pozvan da to komentarišem, ali to je moje mišljenje. Sa smanjenjem lige bi se povećao kvalitet, i to bi odgovaralo Crvenoj zvezdi. Jer bi nam na svakoj utakmici bila potrebna maksimalna snaga“.

Mnogi u Sloveniji su bili iznenađeni kada ste prihvatili trenerski posao u Crvenoj zvezdi?

Driblao sam trenerski posao. Međutim, shvatio sam da je to moj život. Pronašao sam se u tome. Svaki dan razmišljam o fudbalu i to non-stop. Ima to svoje dobre i loše strane. Mnogo vremena sam odsutan od kuće, ali volim adrenalin koji nosi ovaj posao. Presrećan sam što sam u Beogradu i Srbiji i mojoj Crvenoj zvezdi. Ovde sam odrastao i naučio kako je boriti se za ovaj klub“.

Bivši igrač Intera Rene Krhkin nije bio iznenađen Vašom odlukom, pošto je istakao da ste i tokom karijer bili pravi vođa na terenu?

„Rene, Rene... Drago mi je što to čujem. Drago mi je i zbog njega, jer je napravio odličnu karijeri, iako su ga mučile povrede. Mnogo smo se družili dok smo bili u Interu. On je veseo tip, volim takve ljude“.

Ko vam je od bivših trenera najveća inspiracija?

„Od svih sam nešto naučio. Najviše mi je u životu pomogao Siniša Mihajlović. On mi je više od prijatelja, jer mi je mnogo pomogao kada sam imao 18 godina i došao u Lacio. Kada postaneš trener imaš jasan put. Od svih sa kojima si sarađivao uzmeš ono najbolje, nemoguće je nekog da kopiraš. Moraš da imaš jasnu viziju i ideju“.

"IMAM NAJBOLJEG ŠURAKA NA SVETU"

Dotakao se i šurak,a Mileta Aćimovića.

„Za mene je on najbolji i najodaniji prijatelj na svetu. On je za mene najbolji čovek na svetu. Kada je došao u Crvenu zvezdu počeli smo da se družimo. Kasnije je to preraslo u nešto više. Može da bude ponosan što ima ovakvog zeta (smeh prim.aut)“.

Upravo će Mile Aćimović narednih dana biti na velikom ispitu, pošto će u grupnoj fazi Prvenstva Evrope mladih selekcija igrati protiv Italije, Španije i Češke.

„Sa mojim analtičarem Vičencom Sasom sam gledao mlade Špance. On mi je šaljivo rekao da je najbolje ne igrati protiv njih... To dovoljno govori o njihovoj snazi. Mada smo mi protiv Milana pokazali da se može nadigravati i protiv najvećih“.

Prisetio se Stanković i duela protiv selekcije Slovenije.

„Oprostio sam se posle poraza u Ljudskom vrtu. Bilo je 1:0 za Sloveniju. Vrlo čudna utakmica. Primili smo gol sa pola terena, promašili smo penal. Ali utakmice protiv Slovenije su uvek bile teške. Imali su strahovito organizovan tim. Posebno kada ih je predvodio Srećko Katanec. Uvek sam voleo da igram protiv Slovenije i vidim Mileta“.

Kakav je vaš odnos sa predsednikom UEFA Aleksandrom Čeferinom?

„Zahvaljujući njemu sam radio u UEFA 18 meseci, bavio sam se mlađim kategorijama. Znao sam da je UEFA ogromna organizacija, ali tek kada sam ušao unutra video sam kakva je to veličina. Ponosan sam na prijateljstvo sa Čeferinom. jer je sjajan čovek. Nisam upoznao tako energičnu osobu koja tako sporovodi i bori se za svoje ideje. Veliki je profesionalac“.

Da možete kog Slovenca biste doveli u Zvezdu?

„Iličića. Siguran sam da bi ovde pravio razliku (smeh. prim.aut)“. 

*Pored toga, Mozzart asistenti dolaze na vaš prag radi uplate depozita i isplate dobitaka - svakog dana biće dostupni od 08 do 22, a brojeve telefona na koje ih možete pozvati pronađite OVDE.


tagovi

Dejan StankovićMilenko AćimovićAleksandar Čeferin

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara