Osman Bukari (©Starsport)
Osman Bukari (©Starsport)

Stankovićev moto: Ko reskira - profitira! Bukari još može da se namesti

Vreme čitanja: 4min | pon. 11.07.22. | 12:41

Šta je sve pokazala Zvezdina premijera i pobeda protiv Radničkog...

Lakoverniji navijači Crvene zvezde, posle vatrometa šansi i golova protiv Radničkog na prolećnoj premijeri, ushićeno su zavapili da je to ono što su tražili. Bio je to tempo, bila je to brzina, bilo je to podizanje i spuštanje ručne, da se povremeno činilo da šampion može da postigne pogodak kada god poželi. Nešto oprezniji su dijagnostifikovali problem kolektivne odbrane, razvučenih linija, sve kao posledice opredeljenja Dejana Stankovića da meč protiv tima iz Niša počne bez klasične “šestice”.

Naslućivalo se to još tokom priprema u Sloveniji, na prvoj utakmici u Mozzart Bet Superligi, taj detalj inovativnosti dobio je na potvrdi. Očigledno je trener Crvene zvezde Dejan Stanković odlučio da ozbiljno rizikuje, posebno na mečevima u kojima je izraziti favorit, kada se očekuje da se rival brani prepoznatljivim srpskim specijalitetom – duplim blokom.

Izabrane vesti

Samo što Tomislav Sivić i Radnički nisu to uradili. Na ofanzivu, odgovorili su snagom Save Petrova i lucidnošću mladog reprezentativca Srbije Stefana Mitrovića. I zbog toga smo videli prilično atipičan meč za srpske uslove. Završilo se pobedom favorita od 4:0. Moglo je da bude na kraju i 6:0, pravdeno bi bilo da je na semaforu pisao vaterpolo rezultat - 6:2 ili 7:3.

Znao je Dejan Stanković da se igra sa barutom i kada to niko nije očekivao, u evropskim mečevima protiv objektivno boljih rivala. Izlazila je Zvezda konstantno u visok presing protiv Milana, napadala sa sedam igrača u završnici Glazgov Rendžers svesno rizikujući kontru. I ostavljala prilično dobar utisak. Ali prikazano protiv Radničkog, kao mikro primer opredeljenja za domaće prvenstvo, predstavlja sasvim drugi nivo želje da dobar rezultat bude podebljan jurišima i kompletnim utiskom.

Moraće u narednom periodu, posebno tokom avgusta, Dejan Stanković da bude dobar balanser i nekako pronađe balans u sredini terena. Gledajući poimence to izgleda ovako.

Kings Kangva (©Starsport)Kings Kangva (©Starsport)

Kingsa Kangva je doneo ozbiljan intenzitet i trku, upotrebljiv je u oba pravca - zaslužuje da igra.

Gelor Kanga je i dalje glavni protagonista u sredini terena, ne tako prisutan kao Kangva, ali zaslužuje da igra.

Seku Sanogo – najbolji osigurač u Zvezdinom timu, bez obzira što se nalazi u periodu hladnog odnosa sa šefom stručnog štaba Dejanom Stankovićem – zaslužuje da igra. Tu je negde i Slavoljub Srnić.

Za svu trojicu teško da će biti mesta u startnoj postavi. I tu će uloga Dejana Stankovića biti od ogromnog značaja, moraće dobro da oseća momenat, senzibilitet pomenutih igrača i snagu protivnika. Jer ono što je Radnički promašivao u uvodnoj fazi premijere u Mozzart Bet Ligi, Fercenvaroš sigurno ne bi. A onda bi otišla mast u propast.

Mnogo Dejan Stanković polaže na kolektivnu odbranu, na detalje koje običan smrtnik ne može da vidi sa tribina. Svedoči o tome anegdota od pre dva leta kada je Aleksandar Katai bio pred povratkom u Ljutice Bogdana, veliki prijatelj Zvezdinog šefa stručnog štaba dao mu je besplatan savet: “Ako ćeš Saleta da teraš da igra odbranu, onda nemoj da ga vraćaš”.

Uspeo je Dejan da napravi takav sistem, kako bi u fazi defanzive sakrivao Kataija i davao mu mogućnost da se fokusira na osnovnu delatnost, proizvodnju golova, asistencija i magije. Ali takav luksuz može da ima samo jedan igrač, dvojica već stvaraju problem.

Da, govorimo o najboljem pojedincu jučerašnjeg susreta Osmanu Bukariju. Jeste mladi momak iz Gane oduševio navijače i prema svim parametrima bio najbolji pojedinac susreta na Marakani. Pokazao je Bukari koliko bi njegova brzina i stalno traženje dubine moglo dobrog da donese Crvenoj zvezdi u ovoj sezoni. Dva gola su mu poništena, jedan je postigao, imao seriju kratkih i dugih sprinteva, lepih driblinga.

Ali činjenica je da Osman Bukari još može da se “namesti”. Govorimo o igri u drugom pravcu, s obzirom da je zaboravljao defanzivne zadatake, zaboravljao da se spušta i kumovao da Radnički u prvom poluvremenu raznese Zvezdin defanzivni desni bok. Imao je mogućnost mladi Mitrović da u punom trku, licem okrenut ka golu, igra jedan na jedan sa Markom Gobeljićem i Strahinjom Erakovićem.

Negde je to kao problem označio i Dejan Stanković u utiscima posle meča.

Imamo dva nova člana startne postave. I to ozbiljna člana. Proces je da oni pohvataju sve zahteve u našoj igri. Kako napadamo, a kako se branimo”, poručio je Dejan Stanković.

Očigledno je da se trener crveno-belih opkladio na ofanzivu u uvodnom delu sezone. Možda i zbog toga što crveno-beli u tom delu tima imaju ozbiljnu moć i brzinu. Još ako stigne Aleksandar Pešić, a deluje da hoće, možete da zamislite kako bi to izgledalo...



tagovi

Osman BukariFK Crvena zvezdaDejan StankovićKings KangvaSeku Sanogo

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara