©FK Crvena zvezda
©FK Crvena zvezda

Stankovićev ulazak u svesni rizik - nije važno kako izgledaš sada, već kakav ćeš biti u paklenom avgustu

Vreme čitanja: 4min | pet. 01.07.22. | 09:47

Igrači Crvene zvezde ovog leta su treniralii znatno jačim tempom nego ranije, a pojedini prvotimci, pre svega oni strani, do sada u karijeri nisu bili u prilici da rade sličnim intenzitetom. Sve to je urađeno sa ciljem da se prava forma dostigne u završnici kvalifikacija, ali i za tri najteža moguća gostovanja u Superligi protiv Vojvodine, Čukaričkog i Partizana koji su na programu do kraja narednog meseca

Utakmica sa Koprom je na neki našin zaokružila bledunjavu sliku sa Zvezdinih pripremnih utakmica u Sloveniji ovog leta, ali i više nego jasno kompletnom sportskom sektoru na stadionu Rajko Mitić pokazala da je dovođenje kvalitetnog špica, drugačijeg profila od Ohija Omoidžuanfa i Milana Pavkova, neophodno da bi se zaokružila kompletna ideja igre šefa struke crveno-belih Dejana Stankovića. Crvena zvezda je u pripreme za narednu sezonu ušla s namerom da ubrza igru i protok lopte, dodatno se približi ozbiljnom evropskom nivou, a za to je neophodno postaviti još jedan deo slagalice na svoje mesto.

Ono što je bilo više nego evidentno tokom priprema u Sloveniji jeste da su igračima srpskog šampiona noge teže nego ikada u letnjem prelaznom roku. To se čak moglo videti i na licima tokom meča sa Koprom, kada je i pored dominacije na terenu i pritiska na gol protivnika, izostala svežina baš onda kada je trebalo da se uđe u realizaciju. Da se nisu povredili Ohi i Pavkov, da je novi špic možda već bio tu, možda bi bilans u Sloveniji bio povoljniji, ali rezultat nije imao apsolutno nikakav značaj za Dejana Stankovića u proteklih sedam dana. A takav slučaj će biti i u nedelju u Sočiju na generalnoj probi protiv Zenita, koja ne stiže u baš najboljem trenutku za crveno-bele, s obzirom da su daleko od takmičarske forme.

Izabrane vesti

Temperamentni strateg je svesno ušao u rizik ovog leta, jer se odlučio za sličnu taktiku sa zimskih priprema. Tada je zajedno s kondicionim trenerom Federikom Panončinijem, u čiji rad neizmerno veruje, tempirao fizičku formu igrača za one najvažnije mečeve i pogodio pravo u metu, pa je Crvena zvezda najbolje trčala kada je to bilo najbitnije - na prvom prolećnom derbiju protiv Partizana koji je preokrenuo čitavu sezonu u Superligi, a potom i u dvomeču sa Rendžersom, kada su crveno-beli delovali spremnije od jedne snažne i ozbiljne ostrvske ekipe. Ali im je nedostajalo sreće da se domognu četvrtfinala Lige Evrope.

Federiko PanončiniFederiko Panončini

Igrači Crvene zvezde ovog leta su trenirali znatno jačim tempom nego ranije, a pojedini prvotimci, pre svega oni strani, do sada u karijeri nisu bili u prilici da rade sličnim intenzitetom. To se čak moglo i proceniti na osnovu nekih izjava, ali isto tako i svi deluju svesno da bi sve to na kraju trebalo da se vrati kroz igru i rezultate onda kada to bude najvažnije, a to je završnica evropskih kvalifikacija. Cilj stručnog štaba srpskog šampiona jeste da igračima noge budu mnogo lakše od 2. do 25. avgusta, da se ne dođe u situaciju da u trećem kolu kvalifikacija ekipa nema dovoljno daha da prebrodi glavnu prepreku i propusti šansu da obezbedi grupnu fazu Lige Evrope, ali i stigne u predvorje toliko željene Lige šampiona. Kompletan taj plan je utemeljen i ima jasne osnove, s obzirom da crveno-bele sve do 13. novembra, kada se zvanično završava jesenji deo sezone, očekuje čak 35 utakmica. Od toga sigurnih 10 na evrosceni, bez obzira na to u kom takmičenju Stankovićev tim bude nastupao.

Stručni štab Crvene zvezde nije bio opterećen mečevima na pripremama s obzirom da je bio sestan da ekipu do trećeg kola kvalfikacija 2. ili 3. avgusta, očekuje čak četiri prvenstvena kola, što bi trebalo da predstavlja dovoljan vremenski period za rasterećenje mišića. Srpski šampion izvesno neće izgledati lepršavo i rastrčano protiv Radničkog, Kolubare, Mladosti i Radnika, baš kao što nije ni proletos protiv Čukaričkog, Radničkog iz Niša i Proletera, ali se onda razletela u 166. večitom derbiju i delovala upravo fizički nadmoćnije od ekipe Aleksandra Stanojevića.

Treba imati na umu i da crveno-bele do 25. avgusta očekuje plej-of jednog od dva glavna evropska takmičenja, a u međuvremenu i tri najteža moguća gostovanja u Superligi protiv Vojvodine (6. avgust), Čukaričkog (20. avgust) i Partizana (31. avgust). Sve to dovoljno pokazuje zbog čega se stučni štab Dejana Stankovića odlučio za ovakvu strategiju na letnjim pripremama. Jednostavno, do tog 13. novembra i meča 19. kola Superlige sa Radnikom u Surdulici biće samo dvonedeljna reprezentativna pauza krajem septembra, ostatak vremena provešće pod do sada nezapamćenim ritmom. Primera radi, grupna faza Lige šampiona kreće već 6. septembra, a završava se već 2. novembra, dok će se dan kasnije okončati i grupne faze Lige Evrope i Lige konferencije.

Ostaje da se vidi kako će se u tom žestokom ritmu naći Crvena zvezda, koja ima dobre osnove s obzirom da poseduje prilično širok igrački kadar, koji će pretrpeti samo sitne korekcije dolaskom novog napadača, odnosno eventualnom promenom na mestu štopera u slučaju definitivnog odlaska Strahinje Erakovića.


tagovi

Dejan StankovićFederiko Panončini

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara