Stanojević: Raća mi je golom u derbiju otvorio sve u životu, zbog Stojkovića mi je žao što neće biti protivničkih navijača

Vreme čitanja: 4min | čet. 15.10.20. | 10:22

"Gledao sam sve Zvezdine utakmice od početka sezone, uvideo šta Deki Stanoković tačno hoće. Jasan je, ima filozofiju... Međutim, ove sedmice sam se bavio isključivo Parizanom", poručuje stateg crno-belih

Trener Partizana Aleksandar Stanojević pokrenuo je emocije sećanjem na svoje prethodne večite derbije u kojima je bio više nego uspešan. Između maja 2010. i novembra 2011. godine miljenik Partizanove publike je ostvario pet pobeda u šest mečeva sa večitim rivalom, pa se svi u Humskoj nadaju da će se taj niz nastaviti i u nedelju (17.00) kada je na programu 163. okršaj najvećih srpskih klubova.

Iako su pobede nad Crvenom zvezdom asocijacija za Stanojevićev rad na klupi Partizana, taj jedan poraz je imao poseban uticaj na njegovu svest o najvećem prazniku srpskog fudbala.

Izabrane vesti

"Znate li kad sam tačno shvatio šta znači derbi? Kad sam te 2011. godine jedini put izgubio. Pitate se zašto, plasirali smo se u finale kupa - komšijama je 1:0 u revanšu bilo nedovoljno da anuliraju naših 2:0 u prvom meču? Ali... U klubu su svi bili ljuti. Znate kada je potpuno zadovoljstvo? Kad uz dobijen derbi osvojite titulu. E to smo mi radili u kontinuitetu", priseća se Stanojević u velikom intervjuu za Žurnal.

Stanojević se ne slaže sa činjenicom da je svaki dobijeni derbi ujedno i najdraži.

"Aaa, kod mene nije tako... Privi derbi mi je najdraži. Sećate se kada je Raća petrović u proleće 2010. godine dao gol za titulu. Raća mi je golom otvorio sve u životu".

Grobare ste "kupili" jer ste pobeđivali i u Humskoj i u Ljutice Bogdana.

"Pobeđivali smo, kad god je bilo potrebno. Nema tu neke tajne: derbije su nosili igrači ponikli u Partizanu. Eto, moj poslednji je odigralo, čini mi se, njih devet sa tim ispunjenim uslovom. Fudbaler koji oseća večitu priču igra na drugi način. Bez obzira što su veliki broj mečeva, u mom periodu i kasnije, rešili stranci".

Da li se i sada u pripremi utakmice primenjuje ista formula?

"Osmotrio sam statistiku od 2017. godine. Većina igrača je pozitivna. Javio se, naravno, Smiljanić, potencirao raniji period uz konstataciju: Ja sam sve dobijao! E, moj Lolo, ti se ne važiš", uz osmeh poručuje Stanojević.

Izjave Zvezdana Terzića da je Zvezda džinovski korak ispred Partizana i da ne želi da se bavi protivnikom ispred kojeg je u poslednje tri godine 100 bodova ispred, nisu ostavile ravnodušnim Aleksandra Stanojevića.

"Sigurno da je ta izjava nešto što utiče na naše raspoloženje. Uz svo poštovanje, kad ste dominantni u prvenstvu - super, ali kada se i u derbijima... To tek ima težinu. Ja se na primer ne bih hvalio da je partizuan samo slavio u derbijima, a da nije bio i šampion. Imali smo pravo da dozvolimo to sebi: pobeđivali smo komšije i osvjali titule".

Analiza protivnika je napravljena.

"Gledao sam sve Zvezdine utakmice od početka sezone, uvideo šta Deki Stanoković tačno hoće. Jasan je, ima filozofiju... Međutim, ove sedmice sam se bavio isključivo Parizanom".

Pobeđivali ste Ratka Dostanića, Aleksandra Kristića i Roberta Prosinečkog. Želja je da se taj niz nastavi.

"Voleo bih naravno. Ponavljam, poštovanje prema Dekiju: to što su osam bodova ispred nas. Obično se fokusiram na protivnika, sad još nisam rešio neke stvari u crno-belom dvorištu. Trebaće mi mesec..."

Dobra meč Aleksandra Popovića protiv mlade reprezentacije Estonije možda je stvorio dilemu oko toga ko će među stative Partizanovog gola u derbiju.

"Pop je supertalentovan, branio je odlično, nemam problem da ga stavim... Braniće i dalje, iako imamo dva bonusa. Međutim, Stojke je Stojke!".

Da li Vladimir Stojković još jednom može da "spusti roletnu".

"Zvezda sad igra drugačije, Deki insistira na šutevima iz svih pozicija. Maltene, ne gledaju, kad god se stvori situacija - udarac. Stojke će imati više posla nego ranije, međutim, poseduje iskustvo, energiju... Znate šta mi se najviše sviđa kod njega? Ništa ne može da ga poremeti, samo ojača. E zbog toga mi je žao što neće da budu i protivnički navijači... Jednostavno, takav je, dogodi li mu se loša intervencija, odmah prebrodi".

Postoji li u Crvenoj zvezdi bojazan od derbija? Na poslednjih 10 su slavili samo jednom.

"Ne znam, morate njih da pitate. Znamo samo da se mi osećamo dobro, na treninzima sve puca od energije".

Nikakvog kalkulisanja neće i ne može biti u ovakvim mečevima.

"Derbi se igra da se pobedi. Nema veze gde si... Ne da se prave razlike. Posle pričaš o tome. Kad su u klubu videli sastav pred moj prvi derbi, sa dva špica i Raćom kao jednim zadnjim veznim, pitali su me: Imaš dva boda prednosti, zašto igraš tako ofanzivno? Dakle, igraćemo derbi tako da pobedimo".

Ipak, i aktuelni šampion se pita.

"Zvezda igra moderan, otvoren fudbal. Imaju mnogo dobrih igrača, u poslednje vreme i uspeha - Ligu šampiona. Poseduju konstantu".

Ali kao i svi i pukotine u odbrani?

"Kad vam se dosta igrača pojavljuje u završnici i kada rizikujete ima prostora. Međutim, komšije kvalitetno rizikuju, ne rade to bezglavo, neguju dobru igru iza lopte, ulaze u pritisak posle izgubljene".

Može li Stanković nečim da vas iznenadi?

"Jedino nekom kombinacijom iz prekida, vidi da dosta rade na tome".

Da li će se derbi završiti rezultatom 0:0?

"Ne znam, planiramo da pobedimo".

Deluje da bi u ovom trenutku u Humskoj bili zadovoljni i "nulom"?

"Ja ne bih!", jasno je zaključio Stanojević.

KOMPLETAN INTERVJU ALEKSANDRA STANOJEVIĆA MOŽETE PROČITATI U ŠTAMPANOM IZDANJU SPORTSKOG ŽURNALA.


tagovi

Aleksandar Stanojević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara