©MN Press
©MN Press

Stanojevićev recept u Duljajevim rukama: Partizan ponovo budi strah kod autsajdera

Vreme čitanja: 3min | pet. 20.10.23. | 10:29

Eventualnom pobedom u Subotici danas, crno-beli bi nadmašili sjajan start prvenstva izabranika Marka Nikolića u sezoni 2014/15

Još jedna sezona bez trofeja, remi na premijeri protiv TSC-a, štucanje u susretu sa Sabahom i eliminacija iz Evrope od Nordsjelanda već u avgustu, predstavljali su početak leta koji se nadovezivao na prolećno sivilo u Humskoj, te je malo ko s optimizmom gledao ka duelima koji su sledili na dva domaća fronta.

Pesimizam u trci za superligaški vrh i trofej u Kupu Srbije nisu skrivali ni igrači koji već godinama nose ulogu lidera poput Bibarsa Natha, koji je praktično i pre borbe otpisao svoj tim, a problemi crno-bele nisu mimoišli ni van terena poput iznenadnog odlaska Fusenija Dijabatea i tužbe Nemanje Jovića.

Izabrane vesti

Reakcija odgovornih u klubu svela se na ostavku predsednika Milorad Vučelića, međutim znatno konkretniji od rukovodstva bili su oni od kojih je publika to i najviše očekivala i u koje je jedino imala poverenja - igrači i stručni štab. Pored pomenutih spoticanja, svakim sledećim korakom Partizan je delovao sigurnije. Uspeo je tim Igora Duljaja da dva puta sačuva bodove već viđene u džepu rivala i da protiv IMT-a i Radnika režira preokrete posle dva gola zaostatka, nije posustao ni u Pančevu gde je Železničar odolevao do 81. minuta, a potom je najzad u dva vezana susreta svoje pristalice lišio neizvesnosti i nerviranja do poslednjih trenutaka.

Trijumfima protiv Napretka (2:0) i Mladosti (2:0), Partizan je pred odlazak na reprezentativnu pauzu učvrstio lidersku poziciju, uz četiri boda prednosti u odnosu na večitog rivala, ali i ostvario start prvenstva kakav su prethodno imale samo generacije koje su predvodili Marko Nikolić i Aleksandar Stanojević.

Tek treći put od sezone 2005/06. crno-beli su u prvih devet izazova osvojili 25 bodova i tako stali rame uz rame sa impresivnim igrama prethodnika iz takmičarskih godina 2014/15, odnosno 2021/22, dok bi današnjom pobedom mogli da u odabranom društvu ostanu sami sa Stanojevićevom četom.

Naime, Duljajev tim eventualnom pobedom u Subotici nadmašio bi uspeh Marka Nikolića ostvaren pre devet godina. Tadašnji tim Partizana pobedama nad Voždovcem, Radničkim iz Niša, Donjim Sremom, Radom, Čukaričkim i Radničkim iz Kragujevca trasirao je put do titule na kojem ga nije poremetio ni remi sa OFK Beogradom. Usledila su slavlja protiv Mladosti iz Lučana i Crvenom zvezdom, ali je danak večitog derbija predstavljalo spoticanje na 10. koraku, u gostima Jagodini (0:1).

Poraz od Ćurana, golom Vladimira Jovančića, ispostavio se kao jedini do kraja šampionata za klub iz Humske i kasnijeg šampiona Srbije, a početak tadašnjeg prvenstva do jeseni 2021. godine ostao je upisan kao najbolji start Partizana u superligaškoj istoriji. Kao dostojni da stanu rame uz rame šampionskoj generaciji pokazali su se izabranici Aleksandra Stanojevića koji su dodatno podigli lestvicu kada su u pitanju rezultati na otvaranju šampionata.

Na pobedu protiv Proletera, nadovezali su se trijumfi nad Vojvodinom, Voždovcem, Novim Pazarom, Kolubarom, Radničkim iz Niša i Kragujevca, a niz je prekinuo remi sa Crvenom zvezdom (1:1). Povratak na pobednički kolosek predstavljalo je gostovanje u Lučanima, a posle Mladosti su padali Spartak, Napredak, Radnik, TSC... Usledilo je i slavlje u zaostalom meču sa Metalcem i pobeda nad Čukaričkim, posle koje je Partizan tek drugi put ispustio bodove u sezoni, remijem sa Proleterom. Na jesen bez poraza, nadovezala su se dva prolećna slavlja, a tačku na niz predstavljao je poraz u večitom derbiju na strani (0:2).

Upravo činjenica da Stanojevićev tim nije pobedio direktnog rivala nijednom u tri derbija ispostavila se kao presudna u najneizvesnijoj šampionskoj trci godinama unazad. Ipak, ono po čemu se izdvojio tadašnji tim crno-belih u odnosu na prethodnike, ali i prošlosezonsku ekipu Partizana bila je činjenica da nije prosipao bodove protiv autsajdera, a recept koji pre i posle Stanojevića nisu pronalazili Miroslav Đukić, Zoran Mirković, Savo Milošević, Ilija Stolica i Gordan Petrić deluje da je dospeo u ruke Igoru Duljaju. Autsajderi ponovo nisu bauk za crno-bele.


Najava meča

Spartak
Partizan

Početak meča: 2023-10-20 20:00:00
Sudija: Pavle Ilić
Stadion: Gradski stadion, Subotica
3-4-3
1
Vulić
15
Ćalasan
55
Kerkez
19
Tanasijević
22
Stanojev
44
Vidaković
6
Đurasović
10
Bijelović
21
Babić
14
Ubiparip
11
Todoroski
1
Aleksandar Vulić
15
Nemanja Ćalasan
55
Dejan Kerkez
19
Strahinja Tanasijević
22
Jug Stanojev
44
Vladan Vidaković
6
Aleksa Đurasović
10
Luka Bijelović
21
Ilija Babić
14
Vojo Ubiparip
11
Andrej Todoroski
T
Aleksandar Keržakov

tagovi

FK PartizanSpartak SuboticaSpartakMozzart Bet SuperligaIgor DuljajAleksandar StanojevićMarko Nikolić

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara