FOTO:  AFP
FOTO: AFP

Stari velikan belgijskog fudbala maršira ka prvoj tituli nakon 88 godina (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 29.10.23. | 20:40

Sen Žiloaz se vraća tamo gde jedino i pripada

Bio je Union ubedljivo najveći predratni belgijski klub i prava supersila. Onda se pojavio buržoaski "kraljevski sportski klub" i preoteo svu slavu. Sada je Sen Žiloaz u situaciji da mu na aktuelnoj poziciji u Župiler ligi ne zavidi samo gradski rival Anderleht, već i Briž, Standard, Gent, Genk i svi klubovi od kojih nije ništa manji.

Ekipa Aleksandera Blesina trijumfovala je na gostovanju Vesterlu 3:1 (1:1), čime je zabeležila sedmu uzastopnu pobedu u domaćem prvenstvu i sačuvala četiri boda prednosti u odnosu na Anderleht nakon 12.kola.

Izabrane vesti

Čak 11 titula prvaka osvojio je Union u periodu od od 1904. do 1935. godine, što je sve do druge polovine šezdesetih bio rekord. Klub je ispao u niži rang 1973. godine, vratio se u najviši tek 2021, a nakon četvrtfinala Lige Evrope i trećeg mesta u prvenstvu prošle sezone u potpunosti se vratio na mapu evropskog fudbala, tamo gde po slavnoj istoriji nepobitno pripada. Sada je željan da uradi ono o čemu generacije u briselskoj četvrti po kojoj je klub dobio ime sanjaju - da vrate najaznačajniji državni pehar u svoje vitrine.

Na tom pute ide im briljantno, a sada je pao i apsolutni autsajder Vesterlo. Činilo se da neće sve ići po planu Sen Žiloaza, kada makedonski fudbaler Erdon Dači doveo domaće u vođstvo. Nije se uspaničio Union, a ovog puta se u ulozi glavnog protagoniste našao Denis Ekert Ajensa. Nemac pre Sen Žiloaza nije igrao u klubu poznatijem od Ingolštata, a sada na svom kontu ima već osam golova u Župiler ligi. Ekert je dao dva gola za totalni preokret, a trijumf je potvrdio ljubimac publike, talentovani Alžirac Mohamed Amura.

Jeste Sen Žiloaz zaslužio s pravom da se o njemu najviše priča, ali je veliku pažnju privukao i flamanski derbi. Nije navikao Klub Briž svoje pristalice prethodnih godina na bilo šta manje od šampionske titule, a nakon tri uzastopno osvojene (2020, 2021, 2022) logičnim sledom okolnosti teško im je palo četvrto mesto iz prethodne sezone. Neuspešna egzibicija sa Skotom Parkerom nije urodila plodom na stadionu Jan Brejdel, pa je od letos opočet novi projekat s norveškim strategom Ronijem Deilom. Nije svanulo osamnaestostrukom šampionu ni dolaskom skandinavskog stručnjaka, pošto je Briž daleko od borbe za titulu i zaostaje već sada devet bodova za liderom Sen Žiloazom.

Nezadovoljavajuć bodovni saldo stavio je Deilu u nepovoljan položaj pred današnji flandrijski derbi protiv šampiona Antverpena. Loše rezultate u domaćem prvenstvu nisu mogle da zamaskiraju ni dve pobede u Ligi Evrope, pa je trijumf praktično postao imperativ nakon pet uzastopnih utakmica bez pobede u Župiler ligi.

Dobio je još malo kredita 48-godišnji šef stručnog štaba plavo-crnih, budući da su njegovi izabranici trijumfovali protiv branioca trofeja 2:1 (1:0). Spasao je Deilu kapiten ekipe i već osam godina član Briža Hans Vanaken pogotkom u 90. minutu. Odbrana Antverpena nije bila na nivou tima koji se takmiči u Ligi šampiona (gde je inače primila 12 golova na tri utakmice), pa je vezista domaćih ostao potpuno sam u srcu šesnaesterca na asistenciju glavom bivšeg golgetera Ludogoreca Igora Tijaga.

Još jedan interesantan duel viđen je u današnjem programu belgijskog fudbala. Gent je trijumfovao protiv Standarda 3:1 i ogolio i najzagriženijim fanovima kluba sa Moris Dufrana, da je spektakularan preokret prošle nedelje protiv mrskog rivala Anderlehta bila tek kratkotrajna mrvica sreće, a da se zapravo dugoročno nije ništa krupnije promenilo.

Bizoni su već u prvom poluvremenu razmontirali goste iz Liježa i imali vođstvo od 3:0, preko Kujpersa, Tisudalija i autogola Fosija. Zanimljivo, utakmicu su obeležila i čak tri promašena penala. Navijačima Standarda da nije tragična, bila bi smešna partija koju je danas odigrao njihov Vilfrid Kanga. Vezista iz Obale Slonovače stigao je da promaši dva penala, po jedan u oba poluvremena, ali da ipak da gol iz igre i ublaži poraz svog tima na konačnih 3:1. Gent je sada trećeplasiran sa pet bodova zaostatka za Sen Žiloazom, dok se Standard guši u sredini tabele na osmoj poziciji.

BELGIJA 1 - 12. KOLO

Petak

Sint Trojden - Molenbek 2:1 (0:0)

/Koita 82pen, Hašioka 90 - Gej 90/

Subota

Mehelen - Serkl Briž 0:2 (0:0)

/Denki 54, Olaigbe 73/

Epen - Šarlroa 2:0 (1:0)

/Kral 45, Mevald 54/

Anderleht - Leven 5:1 (2:1)

/Drejer 12, 42, 86, Dolberg 47, Strojkens 52 - Misao 6/

Nedelja

Klub Briž - Antverpen 2:1 (1:0)

/Žutgla 45, Vanaken 90 - Ilenihena 72/

Vesterlo - Union Sen Žiloaz 1:3 (1:1)

/Dači 10 - Lapuzin 32, Ekert Ajensa 56, Amoura 88/

Gent - Standard 3:1 (3:0)

/Fosi ag 33, Kujpers 36, Tisudali 40 - Kanga 67/

Kortrajk - Genk (u toku)

***kvote su podložne promenama




tagovi

Belgija 1Union Sen ŽiloazKlub BrižStandard LiježGentAntverpenVesterlo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara