Fudbaleri Zrinjskog (©hskzrinjski.ba)
Fudbaleri Zrinjskog (©hskzrinjski.ba)

Startuje Premijer liga BiH: Renovirani Sarajevo i Borac u poteri za Zrinjskim

Vreme čitanja: 7min | pet. 15.07.22. | 12:53

Prošlo je tačno 47 dana od poslednje utakmice prošle sezone, a nova startuje večeras, i to utakmicom Posušje – Velež

(od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Klubovi u Bosni i Hercegovini tokom leta nisu mirovali. Tumbanja su bila učestala, kako u igračkom tako i u trenerskom kadru, pa će dosta ekipa u jako izmenjenom sastavu ući u novu sezone elitnog ranga BiH fudbala. Kao favoriti za šampionski tron, izdvajaju se tri tima. Prošlosezonski prvak Zrinjski, zatim Sarajevo i Borac. Iz drugog plana vrebaju Velež i Tuzla Siti. Željezničar i Široki Brijeg bi, sudeći po promenama, trebalo da ganjaju Evropu, dok će vrlo verovatno ostali klubovi voditi bitku za opstanak. Naravno, prognozirati je jako teško, jer su nas klubovi iz PLBiH i u prošlosti uspeli demantovati, ali vam u nastavku otkrivamo ko je kako poslovao tokom leta.

Izabrane vesti

ZRINJSKI ZADRŽAO OKOSNICU

Prošle sezone Zrinjski je dominantno osvojio šampionsku titulu. Ekipa Sergeja Jakirovića je oborila sve moguće rekorde i do pehara došla furiozno. Uspeo je šef stručnog štaba Plemića da napravi mašineriju koja je ostalim premijerligašima ledila krv u žilama, pa ovog leta nije bilo ni potrebe za većim promenama. Upravo je to razlog što Zrinjski i ove godine važi za jednog og glavnih favorita, jer je sistem igre ostao isti, bez preteranog tumbanja. Nekoliko ciljanih pojačanja biće dovoljna da Plemići i ove godine igraju važnu ulogu u pohodu na na šampionski pehar.

Okosnica tima je ostala ista, a u klub su pristigla pojačanja poput Švajcarca Karima Gazete, napadača Nikole Mandića, te mladih Petra Sučića i Marija Ćužea koji su već pokazali klasu u prijateljskim utakmicama.

Iako je Zrinjski gajio visoke ambicije i u Evropi, eliminisani su od moldavskog Šerifa na startu kvalifikacija za Ligu šampiona, ali će takmičenje nastaviti u Ligi konfrencije gde će probati dogurati do grupne faze što bi svakako bio ogroman uspeh za BiH fudbal.

SARAJEVO – FEĐA DUDIĆ KLJUČAN FAKTOR

Od kako je prošla sezona bila jedna od gorih u novijoj istoriji Sarajeva, krenulo se u potpunu rekonstrukciju, kako se sličan scenario ne bi ponovio. Prva stvar bila je dovođenje trenera, a izbor je pao na Feđu Dudića, trenersku senzaciju koja je pravila čudo sa Veležom.

Mladi i perspektivni stručnjak je bez razmišljanja prihvatio ponudu bordo tima, te već od starta krenuo u rekonstrukciju ekipe. Krenuo je od rezova, pa se zahvalio igračima koji su godinama bili okosnica tima poput Krste Velkoskog, Anela Hebibovića, Amera Dupovca, Mirka Oremuša. Mnogo pojačanja pristiglo je u klub sa Koševa. Marin Aničić, Nemanja Tomašević, Vlatko Drobarov, Adnan Džafić, Frane Čirjak, Muhamed Musa, Ivan Ikić i Nardin Mulahusejnović. Potpuno novi tim sa respektabilnim imenima i novim trenerom kao ključnim faktorom za pokušaj povratka šampionskog pehara u vitrine kluba iz Titove ulice.

BORAC – LALATOVIĆ I NJEGOVI UČENICI

Iako je Borac prošle sezone uspeo da izbori Evropu, nije to bilo dovoljno čelnicima da mirno posmatraju prelazni rok, pa su rešili da se pojačaju. Kao bomba, odjeknula je vest da je novi trener Banjalučana Nenad Lalatović, harizmatični srpski stručnjak. Znalo se tada da će, kao i u svim njegovim prethodnim klubovima, uslediti potpuna rekonstrukcija.

Tako je i bilo. Lala je po proverenom receptu pozvao svoje učenike u koje ima veliko poverenje, pa su dres Borca zadužili Nedeljko Piščević, Nikola Andrić, Momčilo Mrkaić, Marko Gajić, Milan Spremo, Darko Lazić, a uz njih doveo i proverena premijerligaška imena Gorana Zakarića i Benjamina Tatara. Ovim imenima najavljena je borba za titulu, ali šokantan rezultat i ispadanje iz Evrope od predstavnika Farskih Ostrva, B36 Toršavna, moglo bi u velikoj meri da uzdrma tim iz Banjaluke.

VELEŽ - AMAR OSIM ZA NOVI POČETAK

Kada je Velež pre nekoliko godina izborio povratak u društvo najboljih BiH fudbala, proces oporavka nije trajao dugo. Za svega dve godine, došlo se do trećeg kola Lige konferencije, osvojen je Kup BiH, te opet izboren plasman u Evropu. Sve to sa Feđom Dudićem na klupi koji je krenuo od nule i napravio respektabilan tim, ali i klub u svim segmentima.

17.30: (2,25) Posušje (3,00) Velež (3,30)

Činilo se da Velež ima trenera na duge staze i da će godine pred nama doneti još veće uspehe za mostarske Rođene. Ipak, odlazak Dudića u Sarajevo značilo je da se mora opet krenuti od nule. Za trenera je doveden Amar Osim. Najtrofejniji BiH stručnjak, koji je sa Željom ispisao istoriju BiH fudbala. Nekih većih odlazaka iz igračkog kadra nije bilo, osim Brandaa i Slaviše Radovića, dok su dres Veleža zadužili Đorđe Pantelić, Emir Halilović, Jovan Blagojević, Antonio Pavić, Franedovića, dok su dres Veleža zadužili Đorđe Pantelić, Emir Halilović, Jovan Blagojević, Antonio Pavić, Frane Ikić i Elvir Muminović. Reklo bi se dovoljno da iskusni stručnjak skocka tim po svojoj meri i proba iz drugog plana da napadne titulu.

TUZLA SITI – EVROPA GLAVNI CILJ

Kao i Velež i Tuzla Siti će vrebati iz prikrajka i pokušati pomrsiti konce glavnim favoritima za šampionski pehar. Kao i prethodne sezone primarni cilj će biti izlazak u Evropu, što bi svakako zadovoljilo čelnike jednog od najmlađih premijerligaša. Ni oni nisu mirovali. Na klupu je stiglo provereno trenersko ime. Iskusni stručnjak Dragan Jović preuzeo je ekipu i već ostvario plasman u drugo kolo Lige konferencije, eliminisanjem Tre Pena iz San Marina sa ukupnih 8:0. On će biti bitan faktor u ostvarenju ciljeva, ali i novi igrači koji su obukli dres Tuzlaka - Mladen Veselinović, Mićo Kuzmanović, Ante Hrkać. Biće zanimljivo videti da li Tuzla Siti može ponoviti prošlu sezonu, najuspešniju u istoriji kluba kada je završila na drugom mestu.

ŽELJEZNIČAR – SREDINA TABELE MAKSIMUM

Već nekoliko godina unazad Željezničar kuburi sa finansijama, što je svakako glavni problem u borbi za titulu. I prošle godine, Željo je izvisio i za Evropu, a s obzirom na stihijsko leto, teško je očekivati nešto više i u ovoj sezoni. Od pojačanja vredi izdvojiti Brazilca Santosa Klarismarija, koji će biti bitan faktor u pokušaju da se plasira u Evropu.

Subota, 21.00: (1,43) Željezničar (4,00) Leotar (7,50)

ŠIROKI BRIJEG – NEPOZNANICA ZA SVE OSTALE

Široki Brijeg će siguno ove sezone predstavljati brojne nedoumice za sve ostale ekipe. Novi trener Ivica Barbarić doveo je igrače koji su uglavnom nastupali u hrvatskim ligama, pa će biti zanimljivo videti da li je reč o kapitalnim pojačanjima ili igračima koji pokušavaju oživeti karijere. I u prošlosti tim sa Pecare je znao da iznenadi, i pozitivno i negativno, ali činjenica da ih je napustilo nekoliko bitnih igrača pokazuju da će morati dobrano da se potrude kako bi bili u gornjem delu tabele.

SLOBODA – NIKOLA KOMAZEC GLAVNA UZDANICA

I Sloboda već godinama kuburi sa finansijama i organizacijskom strukturom, pa je samim tim neminovna borba za opstanak. I prošle sezone Tuzlaci su jedva sačuvali premijerligaški status, a sudeći po aktivnosti tokom leta, teško da bi se moglo nešto više od sredine tabele. Svakako, najzvučnije pojačanje je Nikola Komazec. Iskusni napadač koji je nekada rešetao mreže u Sarajevu, te sa dosta uspeha igrao u azijskim zemljama. Vratio se u BiH fudbal i već u prijateljskim mečevima pokazao da će sigurno biti prvo ime ekipe.

LEOTAR - DEVET NOVIH IGRAČA I TRENER

Prošle sezone Leotar je jedva sačuvao premijerligaški status, a tokom leta je ostao bez nekoliko bitnih igrača. Rukovodstvo kluba se promenilo, a najavljeni su bolji dani. Doveden je novi trener, ali i devet novih igrača, za koje će sigurno trebati vremena da se uklope. Ukoliko to uspeju, Trebinjci ne bi trebalo da brinu za status, ali ukoliko ne uspeju, veliki broj novajlija mogao bi predstavljati problem.

POSUŠJE – STABILIZOVANJE KLUBA JEDINI CILJ

Od kako su se vratili u društvo najboljih, u taboru Posušja se zaista mnogo trude da klub dignu na zdrave noge. Tribine i svlačionice su u evropskom odelu, travnati pravougaonik takođe, a najavljeno je da će tako biti i u svim ostalim strukturama. Ekipa se nije puno menjala. Došao je novi trener sa proverenim iskustvom, a jedini zajednički cilj biće upravo stabilizovanje kluba i opstanak u društvu najboljih.

IGMAN KONJIC I SLOGA DOBOJ – NOVAJLIJE U PL BIH

Kao i u svim ostalim ligama, ekipe koje po prvi put u istoriji ulaze u premijerligaško društvo, biće nepoznanice za sve ostale. Igrački kadar čine uglavnom igrači koji su nastupali u Prvim ligama, ali uz dolazak nekih proverenih premijerligaških imena poput Amera Dupovca, Anela Hebibovića, što je uradio Igman iz Konjica. Biće zanimljivo videti kako će se novajlije snaći.

Subota, 17.00: (2,65) Igman (2,80) Široki Brijeg (2,90)

ZBRKA OKO TERENA – POSTAVLJA SE HIBRIDNA TRAVA

Zanimljivo, liga kreće uz pravu zbrku oko terena, što nikada do sada nije bio slučaj. Ono što je veoma pozitivno, jeste da se rade tereni na stadionima. Postavlja se hibridna trava, pa će to izazvati određene rokade na startu pošto čak šest od 12 timova neće igrati na svojim stadionima. Trenutno su radovi na Tušnju, Gradskom stadionu u Banjaluci i Mostaru, tako da Sloboda, Borac i Velež neće igrati na tim stadionima. Takođe, do kraja godine očekuju se radovi na Koševu i Pod Bijelim brijegom, pa će i Sarajevo i Zrinjski morati naći alternativna rešenja.

Osim toga, radi se i na terenima u Doboju i Konjicu, pa su novajlije morale prijaviti zamenske terene, pa će zbrka biti još potpunija.

PREMIJER LIGA BOSNE I HERCEGOVINE - 1. KOLO

Petak

17.30: (2,25) Posušje (3,00) Velež (3,30)

Subota

17.00: (2,65) Igman (2,80) Široki Brijeg (2,90)

21.00: (1,43) Željezničar (4,00) Leotar (7,50)

***kvote su podložne promenama

Odloženo:

Sarajevo – Tuzla Siti

Sloboda – Zrinjski

Ponedeljak

20.00: Sloga Doboj – Borac B.

TABELA IZ PROŠLE SEZONE



tagovi

BiHBiH 1Premijer liga BiHZrinsjkiLeotarFK SarajevoSarajevoVeležBorac BanjalukaBorac Banja LukaFK ŽeljezničarŽeljezničar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara