Fudbaleri Halmštada
Fudbaleri Halmštada

Startuje Superetan - grčki klub u Švedskoj, Halmštadov vrtić, Degerforšov nedosanjani san Toivonen i povratak poznatih lica

Vreme čitanja: 3min | uto. 16.06.20. | 12:47

Počinje prvenstvo u drugom rangu švedskog fudbala

Skandinavija se polako budi. Najpre je startovala Danska Superliga pre nešto više od dve nedelje, potom i Švedska u nedelju, a danas krug upotpunjuje Norveška. Međutim, ne vrti se baš sve samo oko elitnih rangova, često i niži umeju da budu zanimljivi, čak uzbudljiviji od onog iznad.

U Švedskoj je prethodne sezone bilo podjednako interesantno i neizvesno do samog kraja u oba ranga. U Alsveskanu je šampionsku trku tri tima odlučio jedan jedini bod, a slično je bilo i u Superetanu, koji pritom startuje danas, gde je Brage zbog istog deficita ispustio promociju, te će danas otpočeti novu misiju, sa istim ciljem iz prošle sezone – da se naredne godine oproba u elitnom društvu.

Izabrane vesti

Treće mesto, na kojem je Brage završio prošle godine, obezbedilo je kvalifikacionu utakmicu za promociju u prvu ligu. Međutim, Kalmar je u dvomeču bio nepremostiva prepreka, pa je svako ostao u svom rangu. Stoga je bilo očekivano da pojedini fudbaleri, željni većeg izazova, potraže zvučniji klub, ali je Brage nekim čudom zadržao kostur tima, te ambicije ostaju iste.

Velike ambicije imao je i Degerforš pred početak šampionata. Naime, uprava kluba nameravala je da vrati Olu Toivonena koji je karijeru počeo upravo u ovom timu. Od čitavog posla na kraju nije bilo ništa, jer je Toivonen završio u Malmeu. Reklo bi se da su malo poleteli, švedski internacionalac još uvek nije za “staro gvožđe“. Tim je prethodne sezone završio na petom mestu zahvaljujući odličnom finišu, kada su pobedili na osam od poslednjih deset utakmica. Trener ekipe Stefan Jakobson izvukao je maksimum iz ekipe, prvenstveno iz napadača Erika Bjerndala, a obojica su na kraju napustila klub.

Jakobson je odlučio da preuzme klupu GAIS-a koji je prethodnih sezona bio daleko od promocije, ali su izgleda ove godine ozbiljno nameračio da se vrati u Alsveskan. Novi trener dobio je, prema pisanjima tamošnjih medija, najzvučnije pojačanje prvenstva, “desetka“ Mervana Čelika, koji je između ostalog nastupao za Peskaru, Genčlerbirligi i Rendžers, a karijeru je počeo upravo u GAIS-u. Pored njega, doveden je i napadač Ričard Jarsuvat sa namerom da se učinak od 23 gola, koliko je ekipa postigla prošle sezone, ove značajno popravi.

Posle pet godina, Sundsval se oprostio od elite. Kako to obično biva kada tim ispadne u niži rang, popularnu Gifarnu je napustila nekolicina fudbalera, preciznije njih 12. Međutim, Uprava ništa nije prepuštala slučaju i odmah se bacila na posao. U grad se konačno vratio Pontus Engblom koji je prethodne sezone u Sandefjordu – druga liga Norveške - postigao 19 golova, a od zvučnijih akvizicija – ukupno sedam dovedenih fudbalera - treba pomenuti Johama Blomberga koji stiže iz Kolorado Repidsa.

Iz druge lige nikako da se “iščupa“ ni Halmštad otkako je pre tri godine ispao iz vrha. Prethodne sezone je završio na šestoj poziciji, ali je barem forsiranjem 21-godišnjeg Rasmusa Videshajm-Pola dobio igrača na koga će moći da se osloni ove sezone. Mladi fudbaler koji je postigao 19 golova prošle sezone, biće uz Dušana Đurića, Šveđanina srpskih korena, najbitniji šraf ekipe, dok će iz veznog reda konce vući povratnik Andreas Johanson. Iako ga mnogi vide u vrhu, očekuje se da Halmštad i ove sezone nastavi sa promocijom svojih klinaca, kakav je slučaj bio prethodnih godina.

Zanimljivo će biti kako će se u svojoj debitantskoj sezoni u drugoj ligi naći Akropolis. Klub osnovan 1968. godine od strane grčkih imigranata, po prvi put će se ove sezone takmičiti u Superetanu, nakon što je prethodne u trećem rangu kao prvi, prilično dominantno, sa neverovatnom gol razlikom 77:28, obezbedio promociju. Tim će sa klupe predvoditi Grk Janis Kristopulos koji sa sobom nosi iskustva iz Grčke i Ukrajine.

ŠVEDSKA 2 – 1. KOLO

Utorak

19.00: (2,70) Eskilstuna (3,25) Vesteros (2,50)

19.00: (2,65) Akropolis (3,05) Dalkurd (2,65)

19.00: (3,20) GAIS (3,10) Jenćeping (2,25)

19.00: (1,70) Halmštad (3,50) Treleborg (4,80)

19.00: (1,95) Sundsval (3,35) Umea (3,70)

Sreda

19.00: (2,50) Degerforš (3,25) Brage (2,70)

19.00: (2,70) Ljungskile (3,15) Orgrite (2,55)

19.00: (2,05) Ester (3,30) Norbi (3,45)



tagovi

Švedska 2HalmstadDegerforšSundsval

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara