Stefan Šćepović proslavlja gol u dresu reprezentacije Srbije (©Starsport)
Stefan Šćepović proslavlja gol u dresu reprezentacije Srbije (©Starsport)

Stefan Šćepović traži 19. angažman: Zbog menadžera i njihovih provizija sam promenio toliko klubova

Vreme čitanja: 5min | pon. 26.06.23. | 10:07

Posle nekoliko meseci u Australiji, 33-godišnji napadač se rastao sa Brizbejnom i sada je u potrazi za novim klubom

Nekadašnji fudbaler Partizana i reprezentacije Srbije Stefan Šćepović u potrazi je za 19. klubom u karijeri, pošto mu je istekao ugovor sa australijskim timom Brizbejnom. Ovaj 33-godišnjak je za tamošnje medije priznao da bi voleo da je promenio manje ekipa, ali da je – kada se povuče crta – ponosan na sve što je do sada uradio.

Šćepović je prošao kompletnu omladinsku školu Partizana, ali da bi dobio šansu u prvom timu crno-belih morao je prvo da se dokaže igrama u OFK Beogradu, Mladom Radniku, Sopotu, Sampdoriji, Klub Brižu, Kortrajku i Hapoelu iz Aka. Kako kaže, za taj neobičan put krivi su njegovi menadžeri, što u tim godinama nije mogao da razume. Zato je, tek sa 22 godine, dočekao poziv prvog tima Partizana.

Izabrane vesti

Promenio sam mnogo klubova kada sam bio mlađi, ali to nije bilo do mene. To je bila volja mojih menadžera, koji su znali da će dobiti proviziju svaki put kada ja promenim klub. Bio sam mlad i nisam u potpunosti razumeo zašto me teraju na određene poteze. Zato, kada sam malo sazreo promenio sam agenciju i stvari su legle na svoje mesto. Igrao sam u raznim evropskim ligama i Australiji, što je ogromno iskustvo. Volim da se susrećem sa različitim kulturama“, rekao je Šćepović za WFi.

Sa Partizanom se napadač probio na veliku scenu i lansirao karijeru u orbitu.

Prošao sam kroz Partizanov sistem, ali sam prvo igrao za klubove u Belgiji, Italiji i Izraelu pre nego što sam se 2012. godine vratio u klub. Bila mi je to ogromna stvar, maštao sam o prvom timu Partizana sve vreme dok sam igrao u mlađim kategorijama. Prva sezona mi je prošla odlično, jer sam golovima pomogao timu da osvoji titulu. Taj uspeh je privukao pažnju brojnih drugih klubova, Sporting Hihon je jedan od onih koji su me želeli. Pošto sam proveo deo detinjstva u Španiji, smatrao sam da bi mi tamošnji fudbal odgovarao“.

Stefan Šćepović u duelu sa Džonatanom iz Intera (©Starsport)Stefan Šćepović u duelu sa Džonatanom iz Intera (©Starsport)

Dobrim nastupima u Partizanu Šćepović je dobio poziv selektora reprezentacije Srbije Radovana Ćurčića. U kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo je Makedoniji (5:1) postigao gol, a igrao je i prijateljske utakmice protiv Kipra, Španije, Francuske, Švedske, Japana, Rusije i Republike Irske.

Bila je to velika stvar i za mene, i za moju porodicu. Ultimativna čast za svakog fudbalera. Ne postoji veća stvar od toga da predstavljate svoju državu, uživao sam što sam bio deo reprezentacije. Odigrao sam osam mečeva, postigao jedan gol i na to sam ponosan. Rekao bih da sam ostvario san i da sam odigrao samo jedan meč za Srbiju“.

U prvoj sezoni u Hihonu Šćepović je postigao u Segundi 23 gola i zabeležio 10 asistencija. To je bila ta sezona kada je i igrao za reprezentaciju.

Neverovatan period za mene. Okruženje u Sportingu mi je bilo savršeno, jer sam igrao svake nedelje. Brzo sam savladao jezik i kulturu, što mi je pomoglo da igram bolje. Bio sam pun samopouzdanja svaki put kada sam izašao na teren, što je bio uzrok toga što sam osvojio titulu prethodne sezone. Sve je bilo savršeno, ako gledamo individualan učinak to mi je bila najbolja sezona u karijeri. Međutim, nije bila dovoljna da uđemo u Primeru, zbog čega sam rešio da odem. Bilo je nekoliko zainteresovanih klubova, a poslednjeg dana letnjeg prelaznog roka te 2014. godine odabrao sam Seltik“.

Stefan Šćepović u dresu Seltika (©Reuters)Stefan Šćepović u dresu Seltika (©Reuters)

Sa Seltikom je Šćepović osvojio titulu i Kup Škotske u sezoni 2014/2015, ali njegova uloga je bila više sporedna. Zabeležio je u prvenstvu 18 nastupa, od toga je na 15 ušao sa klupe. Tri puta je bio strelac u škotskoj Premijer ligi, imao je još dva gola u Ligi Evrope, po jedan protiv Astre Đurđu i zagrebačkog Dinama. Nedovoljno da impresionira Škote.

Nisam mnogo razmišljao kada sam dobio poziv Seltika. To je jedan od najvećih evropskih klubova, ima bogatu istoriju. Od prvog dana mi je bilo jasno gde dolazim. I dalje mi je Seltik veoma značajan klub, iako tamo nisam igrao toliko koliko sam želeo. Velika mi je čast što sam uopšte bio deo toga, osvojili smo dva trofeja. Samo sam nekoliko puta bio starter, uglavnom sam ulazio sa klupe i uspeo sam da postignem nekoliko golova. Ne previše, ali sasvim korektno u odnosu na minutažu. Želeo sam da igram više, da pokažem šta umem, a to nije bilo moguće u Seltiku. Iz ove perspektive shvatam da bih možda dočekao tu šansu da sam ostao još jednu godinu, ali nisam. To je fudbal“.

Put ga je vodio nazad u Španiju, Hetafe ga je najpre pozajmio, pa zatim i otkupio za 1.200.000 evra. Zadržao je se još nekoliko sezona na Pirinejskom poluostrvu, 2017. otišao je na pozajmicu nazad u Sporting iz Hihona, a zatim ga je u februaru 2018. Hetafe prodao Videotonu, koji je tada trenirao Marko Nikolić.

Iako je te prve sezone Šćepović postao prvak Mađarske, od Videotona karijera mu je krenula sve mračnijim putem, odnosno sve dalje od pažnje javnosti. Poljska Jagjelonija, japanski Mačida Zelvija, pa period bez kluba i nekoliko meseci u posrnuloj Malagi. Šćepović je 2021. godine završio na Kipru, odigrao je godinu i po dana za AEL iz Limasola, pre nego što je u februaru prešao u australijskog prvoligaša Brizbejn. Odigrao je u A ligi 10 mečeva, postigao je jedan gol, a kako mu ugovor ističe ovog leta, sada je u potrazi za novim angažmanom.

Želim da nastavim da igram još nekoliko godina, jer volim fudbal i znam da mogu da doprinesem na nekom solidnom nivou. Spreman sam za izazove koji me čekaju“, zaključio je Šćepović.

-----------------------------

LIČNA KARTA STEFANA ŠĆEPOVIĆA

Rođen: 10. januara 1990. u Beogradu

Visina: 187 centimetara

Pozicija: Napadač

Karijera: OFK Beograd (2008-2010), Sopot (pozajmica 2009), Sampdorija (pozajmica 2010), Klub Briž (2010-2011), Kortrajk (pozajmica 2011), Hapoel Ake (2011-2012), Partizan (2012-2013), Ašdod (pozajmica 2013), Sporting Hihon (2013-2014), Seltik (2014-2016), Hetafe (pozajmica 2015, 2016-2018), Sportig Hihon (pozajmica 2017-2018), Videoton (2018-2019), Jageloniaj (2019), Mačida (2020), Malaga (2021), AEL Limasol (2021-2023), Brizbejn (2023).

Reprezentacija Srbije: Osam utakmica, jedan gol

-----------------------------


tagovi

Brizbejn RorStefan Šćepovićletnji transferiTransferiFK PartizanSeltikfudbalska reprezentacija Srbije

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara