Foto: (Star Sport, AFP)
Foto: (Star Sport, AFP)

Što duže traju, verovatnije je da će biti srušene: Ne dešava se samo Zvezdi

Vreme čitanja: 5min | sre. 20.12.23. | 08:15

Crveno-beli poslednji put savladali Partizan u Humskoj februara 2016. godine, ali Zvezdine muke na strani u derbiju daleko su od izolovanog primera u evropskom fudbalu

"Što im niz duže traje, povećava se verovatnoća da će biti srušen", reče Jirgen Klop pred novembarsko gostovanje Liverpula na Etihadu nakon što su ga novinari podsetili na detalj da Mančester Siti ima 23 pobede uzastopno na domaćem terenu. I baš sutradan otkako je izgovorio ove reči, nemački stručnjak, zajedno sa svojim Redsima, izborio je remi u Mančesteru i niz je prekinut.

Postoje, ipak neke serije kojima je mnogo teže stati na put, koje opstaju godinama, nekad i čitavu deceniju, a dolazeći 171. večiti derbi između Partizana i Crvene zvezde, svakako je povod za podsećanje, da nezavisno od igračkog kadra, uloge favorita, kvaliteta trenera, forme ili nekog drugog faktora, fudbalskog arhineprijatelja nije lako pobediti u njegovoj kući.

Izabrane vesti

Osvajala je Crvena zvezda uzastopne titule prvaka države od 2018. do 2023. godine... Možda će šampionsku krunu odbraniti i ove sezone... Tri i po godine nema poraz u večitom derbiju, ali Partizan nije pobedila na stadionu u Humskoj ulici još od 27. februara 2016. godine. Tada je trener domaćina bio Ivan Tomić, a ekipa Miodraga Grofa Božovića preokretom u režiji Luća Ibanjeza i Uga Vijeire, slavila u komšiluku.

Deset utakmica kasnije, jedini zajednični imenilac u odnosu na poslednju pobedu crveno-belih nad Parnim Valjkom u Humskoj biće Aleksandar Katai. Dakle, samo se Zvezdin Magiko iz aktuelnog igračkog saziva seća poslednje pobede šampiona Srbije protiv večitog rivala na strani.

Brojni su akteri te utakmice od pre skoro osam godina, okončali fudbalske karijere poput Saše Ilića, Ivana Bandalovskog, Aleksandra Lukovića, Sava Pavićevića, Damira Kahrimana... Dušan Vlahović je recimo u to vreme tek napunio 16 godina i pojavio se u prvom timu kao veliki talenat crno-belih... Eto koliko je prošlo od Zvezdinog poslednjeg osvajanja Humske.

Ali nije nemogućnost jednog velikana da u derbiju na strani pobedi drugog, izolovan primer u evropskom fudbalu, naprotiv. Mnogi se trofejni klubovi u Ligama petice, a i šire muče kada treba rastužiti protivničke navijače u njihovom fudbalskom hramu, mnogima zaklecaju kolena, ali mnogi i ne žele da se odaju velikom riziku u gostima strahujući od poraza ili rezultatskog poniženja. Stoga često debrbijima van kuće pristupaju maksimalno oprezno, umanjujući rizik. Fudbal je čudna igra, toliko čudna da je - verovatno niste mogli da pretpostavite - Mančester Junajted četiri puta u poslednjih osam poseta pokoravao Etihad. A razlika u kvalitetu i sistemu poslednjih godina, je takva da biste pomislili da Junajted od Fergusona nije srušio Siti van Old Traforda.

Dakle, vraćanje u prošlu deceniju i seciranje rezultata međusobnih duela velikana širom Evrope pokazuje da to što se Zvezdi događa u Humskoj i nije tako neuobičajeno. Ni Partizan dugo u prvenstvu nije pobedio na Marakani i to od 18. aprila 2017. godine kada su Leonardo i Tavamba golovima otvorili vrata crno-belima do poslednje osvojene titule.

U Ligama petice recimo, Atletiko Madrid muku muči sa gostovanjima na Santjago Bernabeuu gde devet puta uzastopno nije osetio slast pobede. Poslednji put kada se to desilo, špic napada uz Antoana Grizmana delio je Fernando Tores, jedan od štopera bio je Dijego Godin, desni bek Huanfran, dok je u veznom redu stajao Gabi.

Serije u Italiji osim Rominog posta na Olimpiku nisu tako duge i upečatljive, mada Milanu od onog preokreta i trominutne simultanke Olivijea Žirua koja je u mnogome zaslužna za Skudeto, ne ide baš dobro kada igra na Meaci pred Interovom publikom

Proteklog vikenda u Premijer ligi, nastavila se agonija Mančester Junajteda na Enfildu. Iako 0:0 ne predstavlja loš rezultat za Crvene đavole, od sredine januara ući će u devetu godinu kako ne znaju za trijumf u Liverpulu.

U Bundesligi Borusija odavno nije pobedila Bajern u Minhenu, ali to je donekle i realno uzevši u obzir moć Bavaraca, a interesantno je da je Fajenord pre nego što je ove godine dva puta pobeđivao Ajaks, postigo u Amsterdamu od 2005. godine, odnosno na 19 uzastopnih utakmica!

Serije su tu da bi se rušile i svakoj, pre ili kasnije dođe kraj. Veruje Zvezdin ofanzivac Usman Bukari da njegov tim sigurno osvaja Humsku, ali se hitronogi igrač iz Gane, deluje, malo zaleteo sa izjavom... Iako crveno-beli slobe za favorita u meču koji će odlučiti jesenjeg prvaka Srbije.

“Očekujem pobedu, ali nadam se ne bilo kakvu, već sa nekoliko golova razlike, po kvalitetu to zaslužujemo, 3:0, 4:0, zašto da ne?"

Imaju Barak Bahar de fakto skuplji i kvalitetniji tim od onog kojim raspolaže Igor Duljaj. Ali bilo je neretko jaza u kvalitetu u korist crveno-belih od tog februara 2016. do danas, pa Humska i dalje ponosno stoji.

SRBIJA

Partizan – Crvena zvezda

10 – bez pobede Zvezde u gostima

Poslednja pobeda – 27.2.2016.

Rezultat 1:2 (Treneri: Ivan Tomić – Miodrag Božović)

/Gogua 17 – Ibanjez 24, Vijeira 32/

Crvena zvezda – Partizan

9 – bez pobede Partizana u gostima

Poslednja pobeda – 18.4.2017.

Rezultat 1:3

/Boaći 48 - Leonardo 21, 79. Tavamba 68//

ŠPANIJA

Real Madrid – Atletiko Madrid

9 – bez pobede Atletika u gostima

Poslednja pobeda – 27.2.2016

Rezultat 0:1

/Grziman 53/

ITALIJA

Inter – Milan

4 – bez pobede Milana u gostima

Poslednja pobeda – 5.2.2022

Rezultat 1:2

/Perišić 38 - Žiru 75, 78/

Juventus – Inter

3 – bez pobede Intera u gostima

Poslednja pobeda – 3.4.2022.

Rezultat 0:1

/Čalhanoglu 45+5pen/

Lacio – Roma

8 – bez pobede Rome u gostima

Poslednja pobeda – 4.12.2016.

Rezultat 0:2

/Strotman 64, Najngolan 77/

ENGLESKA

Liverpul – Junajted

9 – bez pobede Junajteda u gostima

Poslednja pobeda – 17.1.2016

Rezultat 0:1

/Runi 78/

Arsenal – Totenhem

5 – bez pobede Totenhema u gostima

Poslednja pobeda – 19.12.2018.

Rezultat 0:2

/Son 20, Dele Ali 59/

NEMAČKA

Bajern Minhen – Borusija Dortmund

7 – bez pobede Borusije u gostima

Poslednja pobeda – 26.4.2017.

Rezultat 2:3

/Martinez 28, Humels 41 – Rojs 19, Obamejan 69, Dembele 74/

PORTUGALIJA

Porto – Sporting

9 – bez pobede Sportinga u gostima

Poslednja pobeda – 30.4.2016.

Rezultat 1:3

/Erera 35 – Slimani 24, 44, Sezar 85/

GRČKA

Panatinaikos – Olimpijakos

4 – bez pobede Olimpijakosa u gostima

Poslednja pobeda – 16.5.2021.

Rezultat 1:4 /Maurisio 53 – Masuras 7, 12, El Arabi 38, 72/

TURSKA

Bešiktaš Galatasaraj

8 – bez pobede Galatasaraja u gostima

Poslednja pobeda 4.1.2015.

Rezultat 0:2

/Melo 50, Jilmaz 90+5/

Galatasaraj Bešiktaš

7 – bez pobede Bešiktaša u gostima

Poslednja pobeda 27.2.2017

Rezultat 0:1

/Taliska 47/

ŠKOTSKA

Seltik – Rendžers

5 – bez pobede Rendžersa u gostima

Poslednja pobeda 12.3.2021

Rezultat 0:2

/Goldson 9, 54/

*Napomena: Derbiji poput El Klasika, lisabonskog derbija ili holandskih derbija nisu upisani jer na snazi trenutno nisu duge serije bez pobede na strani.


tagovi

FK Crvena zvezdaFK PartizanderbiVečiti derbigradski derbiji171. Večiti derbi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara