Uroš Stojanov (©Privatna arhiva)
Uroš Stojanov (©Privatna arhiva)

Stojanov za MOZZART Sport o šampionatu Farskih Ostrva, najboljim ekipama, borbi za titulu, opstanak...

Vreme čitanja: 4min | ned. 12.07.20. | 08:37

Napadač Fuglafjordura postigao sedam golova iz 13 šuteva u debitantskoj sezoni u ovoj malenoj državi

Nema države na kugli zemaljskoj gde srpska noga nije kročila i zaigrala lopte. Pečalbarski hleb na Farskim Ostrvima zarađuje Kikinđanin Uroš Stojanov. U Srbiji je branio boje Donjeg Srema i Radničkog iz Pirota, a put ga je vodio i u Jedinstvu iz Bihaća, Zvijezdu iz Gradačca, Rudar iz Pljevlja. Igrao je i na Kipru, u Grčkoj i u dva navrata na Tajlandu.

Početkom godine otišao je u nepoznatu avanturu, stigao je u ovo malenu ostrvsku zemlju sa samo 52.000 stanovnika. Zanimljivo za fudbal na Farskim Ostrvima je da to bio prvi šampionat koji je počeo ove godine posle pandemije virusa korona. U Belorusiji lopta nije ni prestala da se kotrlja, a početkom maja krenula je i najbolja liga ove ostrvske zemlje sa 10 klubova. Šampiont se bliži polovini, a na tabeli izdvojila su se četiri kluba - HB 36, Runavik, Ki Klaksvik i B36. Prošle sezone Fuglafjordur je bio ubedljivo poslednji, ali je ostao u ligi jer klubovi iz drugoligaškog karavana nisu imali uslove za elitu.

Izabrane vesti

Stojanov je ove sezone postigao sedam golova za novi klub i u vrhu je liste strelaca najbolje lige Farskih Ostrva.

"Kada sam početkom godine dolazio u Fuglafjordur rekao sam da mi je cilj da dam od 10 do 12 golova. Malo su me bledo gledali u klubu, nisu verovali, ali na polovini sezone prebacio sam prosek. Prošla sezona je bila očajna za klub, a sada su svi prezadovoljni sa šestim mestom i 16 bodova. S Vikingurom do kraja sezone možemo da se borimo za petu poziciju. Ispali smo u kupu, nemamo veliki fond igrača za dve utakmice nedeljno. Postigao sam sedam golova iz samo 13 pokušaja. Imao sam i dve asistencije“, rekao je Stojanov na početku razgovora za MOZZART Sport.

Fudbal na Farskim Ostrvima se najviše oslanaja na prekide.

"Ovde se igra onaj stari skandinavski stil, duge lopte, pa šta bude. Korneri su pola gola. Ima igrača koji iz auta bacaju loptu duboko u šesnaesterac. Skok igra je glavna odlika. Kada su prekidi svi se stušte ka protivničkom golu. Najviše akcija i radimo kada su prekidi, uvežbavamo taj segment igre, ko gde treba da stoji... Fizički je jaka liga, sa dosta duela. Farani vole fudbal i cilj im je da to bude na višem nivou. Za sada je i dalje to poluprofesionalno. Fudbaleri rade pre podne, pa i mi stranci, a popodne je trening. Od 10 ekipa, tri idu u Evropu, uspevaju klubovi sa Farskih Ostrva nekog da izbace u prvim kolima kvalifikacija. Ide se sitnim koracima, ali se napreduje. Samo u prvom kolu šampionata nije bilo gledalaca, sada ih ima. Bude na nekim utakmicama i po nekoliko hiljada ljudi. Mi napunimo dobro tu jednu tribinu, ali bude gledalaca i sa stane. Šampion Ki Klaksvik i Vikingur imaju takođe dobre posete".

Nikad zanimljivija trka za titulu ove sezone. Do kraja šampionata je ostalo 16 kola (igra se trokružni sistem), a četiri tima su na samo tri boda razlike.

"Velika je razlika između Ki Klaksvika, Runavika, HB Toršavna i B36 Toršavna i ostalih. Baš velika, pogotovo u fondu igrača. Ta četiri kluba su za klasu ispred ostalih. Po meni i dalje je prvi favorit za titulu Ki Klaksvik, šampion prošle godine. On ima najbolje igrače, najorganizovaniji je u ligi i mislim da će opet prvi da prođe kroz cilj. Za drugo mesto bi trebalo da se bore ekipe iz Toršavna, HB i B36, a četvrti po kvalitetu je Runavik. Mi smo uspevali na pojedinim utakmicama da se nosimo sa ekipama iz vrha, ali smo u finišu padali i primali golove".

Iskusne kladioce koji ne biraju lige koje će da igraju malo je začudilo kada su kvote za pojedine susrete bile manje od 1,10.

"Jeste, veliki je jaz između te četiri ekipe i onih s dna. Skala je najslabija ekipa i ona bi trebalo da ispadne, dok će velika borba da bude između TB-a i AB Argira da se izbegne deveta pozicija. Problem na Farskim Ostrvima je suđenje. Favorizuju se jače ekipe, pa ne treba da čude male kvote na kladionicama".

Filip Đorđević i Uroš Stojanov (©Privatna arhiva)Filip Đorđević i Uroš Stojanov (©Privatna arhiva)

Osim Stojanova u Fuglafjorduru igraju još dvojica Srba, Filip Đorđević i golman Miloš Budaković.

"Nažalost, Budaković je prošlog meseca imao tešku povredu. Pokidao je ligamente kolena, vratio se u Srbiju i za njega je sezone završena. Očekuje ga operacija kolena. Biće to veliki hendikep za nas u nastavku sezone. Đorđević je naš najbolji igrač. Dao sam dosta golova na njegove asistencije. Dobro se slažemo. U šali kažem da smo kao Moša i Tirke. Pošto se dosta na treninzima radi na uvežbavanju prekida, da se akcije rade po šablonu, nas dvojice uspevamo malo da izađemo iz tog koloseka. Ne razumeju nas saigrači šta pričamo, pa nekada i njih iznenadimo sa nekom akcijom. Uspevalo je nekoliko puta, davali smo golove".

Nije trio iz Fuglafjordura jedini koji priča srpski na Farskim Ostrvima.

"U Vikinguru je Vukašin Tomić, u šampionu Ki Klaksviku Deni Pavlović i Boris Došljak. Družimo se između sebe. Sve je ovde blizu, pa koristimo svaki slobodan trenutak da se vidimo, bude nam tako lakše. U početku mi je bilo teško da se naviknem na život na Farskim Ostrvima, na vreme, ali sada uživam, nije loše ovde“, zaključio je Stojanov.

FARSKA OSTRVA - 12. KOLO

Nedelja

16.00 (2,45) B36 Toršavn (3,60) Ki Klaksvik (2,45)

16.00 (1,62) Fuglafjordur (4,20) Skala (4,20)

16.00 (9,00) TB Tvorojri (5,50) NSI Runavik (1,25)

16.00 (1,30) Vikingur (5,20) AB Argir (7,50)

20.00 (13,00) EB/Strejmir (7,00) HB Toršavn (1,15)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Farska Ostrva 1Farska OstrvaUroš Stojanov

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara