Stolica (© Star sport)
Stolica (© Star sport)

Stolica: Hoću pune tribine, da patimo i radujemo se zajedno! Biću nemilosrdan i na sve ću reagovati

Vreme čitanja: 6min | čet. 09.06.22. | 16:34

Novi trener Partizana predstavljen u Humskoj, u opšrinom izlaganju se dotakao mnogih tema

Ustoličen je – Stolica. Tačno dve sedmice posle povlačenja Aleksandra Stanojevića, traganja i(li) lutanja, Partizan je pronašao trenera u liku čoveka odanog klubu, za koga u Humskoj veruju da može da uradi ono što nije prethodni. Da osvaja trofeje.

Posle bezmalo sedam godina vratio se Ilija Stolica u Humsku, s tim što će mu se naredni angažman drastično razlikovati od onog kad je bio „samo“ saradnik Zorana Milinkovića u šampionskom pohodu. Tad je bio karika u lancu, sad je na njegovom početku.

Izabrane vesti

Baš kao što su i crno-beli na srartu novog ciklusa.

Dolazak u Partizan predstavlja veliku odgovornost. Teško je objasniti sreću koju osećam, vezivanje za ovaj klub i emocija su takve da prevazilaze bilo kakve izazove, nedoumice, pitanja i potpitanja. Vezivan sam više puta za crno-bele, često smo razgovarali i možda iz ove perspektive izgleda drugačije, ali za mene ne može da postoji idealniji trenutak. Iako neki kažu da je težak i komplikovan, za mene je najbolji mogući“, istakao je Stolica u prisustvu portparola Biljane Obradović, koja je ovog četvrtka predstavila čak 13. trenera Partizana u svom mandatu, od 2013.

Kad kaže da je trenutak idealan, bivši selektor mlade reprezentacije potencira da nije došao usred sezone da bude vatrogasac, već pre početka, da sam formira tim.

„Pred nama je prva sezona na čijoj se polovini igra Mundijal. Zato prvenstvo počinje ranije, imamo samo četiri sedmice za pripreme, a svaki trener će reći da vremena uvek fali. Najkomplikovaniji period je leto. Voleo bih u ponedeljak da imam kompletiran kadar, ali mi je jasno da je prelazni rok živ, moramo pitanja da rešavamo u hodu. Daćemo sve od sebe da što pre razgovaramo sa svim fudbalerima, do odlaska u Sloveniju“.

Grobari se posebno sećaju Stolice iz proleća 2017. kad je sedeo na klupi Voždovca i pobedom nad Crvenom zvezdom omogućio Parnom valjku prohodnost do poslednje titule.

„Često se potencira taj detalj, ali sam samo bio profesionalac, radio posao u našem fudbalu i okolnostima kakve ga prate. Takav ću uvek biti. Ima raznih priča, šta je bilo pre, na dan i posle te utakmice, ali moram priznati da je to davna prošlost. Može da bude oslonac, ali smo u 2022, više ćemo prićati o onome što bi trebalo da bude, a ne šta je bilo“.

Možda bi baš sa Stolicom moglo da se desi ono što i sa Marko Nikolićem. Neočekivano...

„Mi očekujemo – očekivano! Sigurno ćemo svaku utakmicu izlaziti da pobedimo, sa našim principima, idejom i stavom, koji će pobrati simaptije prave publke. Tako će navijači dobiti mogućnost da gledaju ekipu sa zadvoljstvom. Sve ostalo ćemo ostaviti sa strane i ostati ponosni partizanovci“.

Na promociji koja je trajala 58 minuta (rekord za nekog trenera Partizana u poslednjoj deceniji) govorio je i opširno i emotivno.

Osećam da sam došao u moju kući, da služim po meri najvećih mogućnosti. Mogu da obećam navijačima želju da ih što pre vratimo na tribinu, sklonimo od raznih priča kojie štete našem Paritzanu, a to možemo odnosom prema dresi i kvalitetnom igrom prema dreuskoji volimo. Tako će biti od prvog do poslednjeg dana“.

A prvi radni je već u ponedeljak kad počinju pripreme. U ovom trenutku niko ne zna sa koliko tačno fudbalera, jer desetorici ističu ugovori poslednjeg dana juna.

„Grupa igrača je dugo u klubu, svesna obaveza Partizana i odnosa prema dresu. S druge strane, zahtevi i ideja igre će igračima olakšati pristup obavezama. Biću zahtevan i nemilosrdan u odnosu na te zahteve. Verujem da su igrači na to navikli. Ono što očekuju od sebe očekujem i ja od njih. Igrači su osnova svega. U kadru ima izuzetno kvalitetnih ima onih koji možda nisu pokazali sve što znaju, ima zadovoljnih, nezadovoljnih, zasićenih, ali i ima i naših ideja kako da tim osvežimo i unapredimo. U okvirma onog što možemo. Tu smo se direktor Iliev i ja poklopili".

Crno-bele tokom leta čeka ogroman posao. Kako takmičarski (9. jula počinje Superliga, 4. avgusta kvalifikacije za Ligu Evrope), tako i na planu renoviranja ekipe koja je pokazala da jeste u stanju da zapreti, ne i da ugrozi dominaciju Crvene zvezde. Utisak je da će tokom prelaznog roka biti angažovan kompletan novi tim.

„Komplikovan posao nas čeka. Ima dosta igrača sa kojima bi trebalo popričati, verujem da mogu da doprinesu Partizanu, kao što mislim da oni hoće da ostanu. Postoji koren ekipe koji je jasan, plus deca koja moraju da osete ambijent prvog tima na pripremama, što bih od srca bih voleo. Hteo bih po dva kvalitetna igrača na poziciji. Resto: naša deca, na kojoj baziramo egzistenciju kluba“.

Samo, to se „ne jede“. Računaju se samop trofeji. A njih nema tri godine, titule čak – pet.

„Nekad ne birate izazove sami, nego oni vas. Neka sila ili energija postavlja stvari kakve bi trebalo da budu. Duboko verujem da je ovo idealna situacija. Ne verujem da je ikome od nas, navijača, prijatno kad čujem da nema trofeja. S druge strane, verujem da će energija napraviti zaokret u doživljaju javnosti. Stvari koje su u okviru mojih ingerencija će biti kako valjaju. Verujem da će svaki navijač Partizana biti ponosan. Da pati kad bi trebalo da se pati, a voli kad je potrebno da se voli. Ja nema drugi klub i boriću se kako god bilo. Svi čekamo trofeje, a kad će se momentum okrenuti na našu stranu... Trudiću se od prvog dana“.

Kad bi mogao da bira, u nekom zamišljenom svetu: duplu krunu bez poraza u Srbiji ili trofej Lige Evrope, ali sezonu bez pehara na domaćoj sceni, za šta bi se opredelio?

„Dupla kruna podrazumeva dosta stvar, a Liga Evorpe rezultira istim ciljem. Moj je vidim pune tribine nasmejanih ljudi koji će podržavati Partizan, biti sa nama i u radosti i u tuzi. Time bih sve zamenio, jer je to put da se dođe do trofeja, koji jesu ciljevi i zadovoljstvo ovog posla. Derbi nosi specifičnosti, ali ono što je meni važnije jeste razgovor“.

Maa, da titula na kraju takmičarske 2022/23 donosi prvaku Srbije direktan plasman u Ligu šampiona?

„Jasno kao dan. Moram da služim klubu. A ja sam principijeln osoba, u obavezi prema klubu, navijačima, sebi i članovima svoje porodice. Zato je moj motiv ogroman. Obećavam da ćemo težiti ka pobedi, a šta će nam to doneti... Svaki trener ima osobenosti, ali je važna adaptacija na kadar. Imate igrače koji će oplemeniti model igre. Sigurno ćemo težiti ka dominaciji, dominaciji, dominaciji... Ne samo zbog atraktivnosti, nego psihologija i vaspitanje igrača Partizana to zahtevaju. Ne vidim kako drugačije“.

Na kraju, Ilija Stolica ističe da se i sam promenio. Da prvi put kad je doveden u kontekst priče o treneru Partizana nema dodirnih tačaka sa današnjim danom.

„Nisam isti čovek kao 2017. Čoveku je potrebno iskustvo, bilo pozitivno ili negativnom da razazna priortete. Tad sam shvatio kao sebičan cilj da budem uspešan trener Partizan koji će obeležiti vreme na precizan način. Iz tog ugla su razgovori bili komplikovani, iako je postojala obostrana želja sza saradnjem, A kad sam shvatio da tu moram da budem zbog Partizana i da ću se kajati ako ne budem trener, onda sam postao zreliji. Otuda znam šta su nam prioriteti“.

To je mikrosvet koji Stolica gradi i u kome funkcioniše. A opet, mora da bude deo srpskog fudbala koji je sve, samo ne idealan.

„Ako se moj sin i ja takmičimo ko će da uradi više sklekova, a devet postane veće od deset onda nema smisla. Sport je napravljen da zbližava ljude, da mala zemlja može da pobedi najveće sile, da anulira moć snagu i jačinu. Uslovi moraju da budu isti za sve. Ne smeju da se proširuju granice terena, sudija mora da sudi ispravno, često čujem da je teren isti za sve, a nije identičan za ekipu koja želi da konstrupie napram one koja se samo brani. Imam uveravanja da će sve biti kako bi trebalo. A moram vam reći da će na sve to reagovati“, obećava Stolica da će braniti interese Partizana kao i njegov prethodnik na klupi, Stanojević.


tagovi

FK PartizanIlija StolicaSuperliga Srbije

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara