Stranci dominiraju nad Srbima u poslednjih pet godina na večitim derbijima

Vreme čitanja: 2min | pet. 16.10.20. | 13:34

I u Partizanu, i u Zvezdi

Nekad Kežman, Ilić i kompanija u Partizanu, Pjanović, Žigić i drugari u Zvezdi… Sudbine večitih derbija do sredine prošle decenije su uglvanom reevali domaći fudbaleri na obe strane. Pjanović i Kežman su tu baš odskakali. 

Ali od pre nekih petnaestak godine, sve jači pečat svetkovini srpskog fudbala su počeli da daju inostrani fudbaleri. Krenulo je sa Partizanovim trilingom Moreira – Žuka – Dijara koji je bio otrov za Zvezdu derbijima, dok je na drugoj strani dželat bio heroj iz sneke Sehundo Kastiljo.

Izabrane vesti

U poslednjih pet godina, stranci imaju prilično dominantnu ulogu u odnosu na domaće fudbalere kada su golovi u večitim derbijima u pitanju.

Na minulih 15 prvenstvenih derbija je palo 30 golova. Oba tima su dali isti broj golova – po 15. Skoro dve trećine su postigli inostrani fudbaleri, a nešto više od trećine srpski igrači. I u oba tima su stranci pravili prevagu kada su golovi u derbijima u pitanju. Malo više u Partizanu nego u Zvezdi.

Najefikasniji Partizanov stranac u poslednjih pet godina je brazilski ofanzivac Leonardo koji je postigao tri gola, Gomeš i Suma su dali po dva, Gogua, Everton i Tavamba po jedan. Ukupno 10 od Partizanovih 15. Od domaćih igrača su strelci bili Stevanović, Đurđević, Ožegović, Nikolić i Tošić.

U Zvezdi su od stranaca odskočili napadači Boaći i Vijeira sa po tri pogotka. Lučo Ibanjez, Kanga i Ben su dali po jedan. Domaći fudbaleri su dali šest golova: Katai, Sikimić, Radonjić, Pešić, Pavkov i Vukanović.

S obzirom da se i u narednom derbiju očekuju stranci kao oskosnice večitih rivala u napadu, vrlo je verovatno da će trend da se nastavi. Falčineli će biti udrana igla Zvezde u napadu, a Ben druga napadačka opcija. Na drugoj strani se očekuju Francuz Bajbek kao najistureniji, a Suma, Asano i Natho kao najveća podrška.

Od srpskih igrača koji bi mogli da iskoče u prvi plan i eventualno reše utakmicu, najveće nade će zvezdaši polagati u Kataija, Nikolića i eventualno Gavrića ako se oporavi. Kod partizanovaca je izbor srpski igrača manji pa se najviše panse da budu strelci daju Markoviću i Stevanoviću


tagovi

163. večiti derbi

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda
FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara