Žan Rikner Belgard slavi gol (©AFP)
Žan Rikner Belgard slavi gol (©AFP)

Strazburova sila Belgard režirao novi Lionov ponor

Vreme čitanja: 3min | ned. 13.08.23. | 22:48

Peti uzastopni poraz za Lavove, mada su sada bar dali gol

Nešto stariji fudbalski poklonici dobro pamte Lion s početka trećeg milenijuma - kakva je to mašinerija bila! Sedam uzastopnih titula, na terenu mačke poput Žuninja, Sidnija Govua, Kasape, Sonija Andersona, Mamadua Dijare, na golu Gregori Kupe, kratko su tu bili Majkl Esijen, Đovani Elber, Erik Abidal, Floran Maluda, Karim Benzema... Danas, ni bleda senka tima koji je gazio redom po Francuskoj i bio ozbiljan takmac u Ligi šampiona, dželat velikana!

Ovaj Lion nije ni prići onom iz nekih, sada već davnih vremena. Danas Lion trpi poraz za porazom, a već na otvaranju sezone umalo je preživeo katastrofu od Strazbura. Na kraju 2:1 (0:0) za domaći sastav koji se možda i provukao kroz iglene uši u prvom poluvremenu, ali je onda zahvaljujući svojoj sili iz veznog reda Žan Rikneru Belgardu stigao do velikog trijumfa u prvom kolu i nekada slavnom klubu iskopao još dublju rupu...

Izabrane vesti

Čovek koji se proteklih sedmica nadao odlasku iz Strazbura sada je njegov heroj! Klub je nedavno odbio ponudu od 10.000.000 evra za 25-godišnjeg vezistu koji je golom i asistencijom u prvom meču sezone sebi već podigao cenu u očima potencijalnih poslodavaca. Možda najveći problem za Strazbur je taj što je Belgard u poslednjoj godini ugovora, pa ne može da traži više, mada posle večerašnje simultanke nije isključeno da će vodeći ljudi kluba uraditi sve da ga zadrže. Ili bar produže i tako potencijalno zarade više novca.

Belgard je bio sveprisutan na terenu večeras, jedan od najzaslužnijih što je većina napada gostiju propadala već u ranoj fazi, a onda i izuzetno potentan u napadačkoj fazi. Punih sat vremena čekale su krcate tribine prvi gol na meču, a Belgard se potrudio da bude poseban. Situacija sa leve strane, blizu kaznenog prostora. Belgard izvodi slobodan udarac i gađa direktno golmana Liona koji se u velikoj gužvi na petercu nije snašao, zbog čega je lopta prošla kraj njega i otišla pravo u mrežu. Da li je Belgard ovo želeo ili ne, teško je reći, ali je izgledalo majstorski.

Lion se od ovog šoka samo delimično oporavio, ali pre nego što je uspeo da se podigne iz nokdauna, zaradio je još jedan težak udarac. Ponovo je Belgard bio u srcu akcije kada je iskoristio svoju brzinu da pretrči Maksensa Kakerea da bi zatim centrirao za Leba Motibu i omogućio mu da se proslavi.

Mogla je utakmica da bude označena ka potpuna katastrofa za Lion, ali je istog statusa donekle spasao Nikolas Taljafiko. Njegov pogodak u 88. minutu dao je tračak nade gostima da mogu do boda, išli su silovito do kraja, ali bezuspešno. Lionu je ovo, zaključno sa pripremnim utakmicama, peti uzastopni poraz! Večeas su bar postigli gol, ako ništa drugo... Doduše, u međuvremenu su izgubili Aleksandra Lakazeta zbog povrede. Iskusni napadač bio je tragičar prvog poluvremena u kojem je Lion apsolutno dominirao pošto je promašio izuzetnu šansu da donese vođstvo.

Da Strazbur izdrži taj prvi deo pobrinuo se ponajviše Belgard, a uz njega štoper Abakar Sila i golman Mac Sels.

FRANCUSKA LIGA 1 – 1. KOLO

Petak

Nica - Lil 1:1 (1:0)

/Labord 19 - Dijakite 90+3

Subota

Olimpik Marselj - Rems 2:1 (0:1)

/Unahi 23, Vitinja 73 – Ito 10/

PSŽ - Lorijan 0:0

Nedelja

Brest – Lans 3:2 (1:2)

/Del Kastiljo 45+2 pen, 87 pen, Lala 56 – Sotoka 11, Mašado 22/

Klermon - Monako 2:4 (1:2)

/Viteska 7, Muhamed Čam 53 - Vanderson 26, Ben Jeder 43, 70, Akliuče 90+2/

Monpelje - Avr 2:2 (0:1)

/Adams 58, 60 - Ljoris 6, Gransir 90+1/

Nant - Tuluz 1:2 (1:0)

/Mostafa Mohamed 13p - Abukal 62, Nikolaisen 90+1/

Strazbur - Olimpik Lion 2:1 (0:0)

/Belgard 63, Motiba 75 - Taljafiko 88/



tagovi

Žan Rikner BelgardStrazburLionAleksandre Lakazet

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara