Frank Maki Banjak i Đorđe Ivanović (© FK Partizan)
Frank Maki Banjak i Đorđe Ivanović (© FK Partizan)

Stvara se novi štoperski tandem u Partizanu

Vreme čitanja: 3min | pet. 24.07.20. | 12:02

A otvara potencijalni problem na poziciji desnog beka

Odbrana Partizana u novom ruhu. Najava da će golman Aleksandar Popović na uštrb Vladimira Stojkovića dobiti više prilika u Superligi dobila je potvrdu tokom priprema na Zlatiboru, mladi Užičanin branio je dve i po pripremne utakmice (preostalo poluvreme pripalo je Nemanji Stevanoviću), ali to će biti samo jedna od nekoliko promena u defanzivnoj postavci crno-belih u susret novoj sezoni.

Na osnovu kontrolnih susreta, poteza na transfer pijaci i procene stručnog štaba, sve glasnije se zagovara ideja da tandem štopera u takmičarskoj 2020/21 čine Nemanja Miletić i Franki Maki Banjak. Da Savo Milošević ozbiljno razmišlja o prekomandi Miletića sa desnog beka u centralni deo poslednje linije moglo se uočiti tokom provere sa novim članom elitnog ranga, Zlatiborom. Prvi put posle dve godine momak iz Leška zaigrao je na omiljenoj i poziciji iz koje je leta 2017. angažovan iz belgijskog Vesterloa, ranije takođe u dresovima čačanskog Borca i Vojvodine. Iako deluje kao proba, suštinski je više od toga, prema određenim informacijama stručni štab spreman je da Miletića vrati na prirodno mesto i kad počnu zvanični susreti. Premijerni je zakazan već za 1. avgust kad će Parni valjak gostovati Napretku u Kruševcu.

Izabrane vesti

Prema toj ideji, Miletić bi trebalo da bude parnjak Makiju Banjakou. Kamerunac je došao u Humsku sa zadatkom da odmeni Strahinju Pavlovića, biće korišćen na mestu levog centralnog odbrambenog igrača, čiji će posao, osim sprečavanja rivalskih napada, biti da iznošenjem lopti kreira napade iz poslednje linije. Milošević je nekoliko puta isticao da je Banjak vičan u tom segmentu i da bi mogao da bude komparativna prednost Partizana na superligaškim terenima.

Jedina je nepozanica kad će Miletić i Banjak zaigrati zajedno. Srbin je pred završetkom pripremnog, a Kamerunac na kraju takmičarskog ciklusa (u sredu neslavno završio epizodu sa Olimpijom, propustivši šansu da postane prvak Slovenije), zbog čega je stručni štab crno-belih pred izazovom kako da njihovo fizičko stanje dovede u istu ravan. Kad se to desi, očekuju u Partizanu, da sa novim štoperskim tandemom krenu u pohod ka duploj krini.

Trening crno-belih na Zlatiboru (© FK Partizan)Trening crno-belih na Zlatiboru (© FK Partizan)

Potencijala žrtva takvog opredeljenja struke bio bi Bojan Ostojić. Potencijalna, jer je iskusni štoper nekoliko puta bio na marginama (najviše kod Zorana Mirkovića, u jednom trenutku čak i na „ledu“ kod uprave), ali se radom i ponašanjem nametnu i sam sebi obezbedi mesto u prvih 11. Otuda, ne bi ga trebalo optisivati, lane je i u 36. godini pokazao koliko može da bude dragocen Savu Miloševiću. Na kraju krajeva, dok se Banjak pripremi moguće je da Ostojić počne sezonu i bude li je odigrao kao prethodnu neće biti lako novajliji da ga istisne. Osim Ostojića, šansi se nadaju Uroš Vitas i Igor Vujačić, mada je posle dolaska Banjaka pitanje koliko će i kad igrati.

Prekomandom Nemanje Miletića na štopersko otvoriće se problem u Partizanu na poziciji desnog beka. Srpski reprezentativac je poslednje dve godine silom prilika pokrivao to mesto, a u sadašnjem kadru nema fudbalera koji se u potpunosti uklapa u kalup traženog defanzivca. Nominalni desni bekovi Luka Cucin i Stefan Radmanovac poslati su na kaljenje Inđiji i Zlatiboru, Periši Pešukiću je produžena pozajmica Budućnosti, Aleksandar Lutovac jeste „krpio“ u prethodnoj sezoni, s tim da je u osnovi krilo i kao fudbaler ofanzivnijih karakteristika je doveden iz Rada, što nameće dilemu kome poveriti suprotni deo terena od onog koji pokriva Slobodan Urošević.

Kako Gvinejac Abdulaja Sise nije zadovoljio na probi, rešenje bi moglo da stigne iz Švajcarske, ako Partizan sa Lozanom dogovori uslove otkupa ugovora Nikole Boranijaševića. Čak i da uspeju bivši član Borca i Napretka ne bi mogao u Beograd da stigne pre 3. avgusta, dotad mu traju obaveze u sadašnjem klubu. A onda dok se, poput Banjaka, odmori, navikine na tim, uigra... Tek se u novonastalim okolnostima vidi koliko su crno-beli požurili i verovatno pogrešili kad su prošlog leta otpisali Miroslava Vulićevića, pošto i sami igrači među sobom, čak i javno, komentarišu kako je nekadašnji kapiten u takvoj kondiciji da bi bez problema mogao da izdrži tempo Superlige i sa 35 godina. I to za manju platu od one koju će imati potencijalni novajlija. Kogod bio.

No, popularni Vule je od zimus u igračkoj penziji, posvećen trenerskom pozivu u omladinskoj selekciji (kod Nenada Brnovića), a Partizan traži novog desnog beka.



tagovi

FK PartizanMaki Banjak

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara