Nikola Milenković i saigrači (©Reuters)
Nikola Milenković i saigrači (©Reuters)

Subota u Seriji A: Fjorentina igra za Baronea, Tudor debituje protiv "svog" Juvea

Vreme čitanja: 7min | sub. 30.03.24. | 12:22

Stara dama bez Vlahovića i Kostića, Milan ne može da računa na Ernandeza

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Rima)

Trideseto kolo u Seriji A se igra danas i u ponedeljak zbog Uskrsa. U Italiji, za razliku od drugih zemalja, ne igra se po pravilu na dan Uskrsa, između ostalog i zato što je ponedeljak neradan dan a ne petak kao u većini država sa katoličkom ili protestantskom većinom. Danas su na terenu timovi koji će ukrstiti koplja u sledeći utorak i sredu u polufinalu Kupa Italije.

Izabrane vesti

Najvažniji mečevi, pored onog u Napulju, igraju se u Rimu i Firencij. Igor Tudor ima vatreno krštenje na klupi Lacija protiv bivšeg kluba Juventusa u kojem neće biti Vlahovića (kartoni) i Kostića (povreda). Fjorentina će igrati sa Džoom Baroneom u mislima dok Stefano Pioli ima zadatak da pokaže da njegov tim može da igra dobro i pobedi i bez Tea Ernandeza.

FJORENTINA - MILAN (20.45)

U Firenci će večeras biti posebna atmosfera jer će Fjorentina igrati prvi put nakon preranog odlaska Džoa Baronea. Trener Vinčenco Italiano i predsednik kluba Roko Komiso traže od igrača Fjorentine da večeras ostave srce na terenu u znak sećeanja na prvog operativca kluba.

Istini za volju Fjorentina misli više na Kup Italije i meč sa Atalantom, prvi meč polufinala u sledeću sredu, nego na prvenstvo budući da je za gazdu kluba Komisa prioritet da osvoji prvi trofej na čelu Ljubičastih. Na drugoj strani Milan ima nameru da cementira drugu poziciju u prvenstvu kako bi mogao da se u potpunosti posveti dvoboju sa Romom u Ligi Evrope.

20.45: (2,95) Fjorentina (3,45) Milan (2,50)

Fjorentina i Milan ne remiziraju, odnosno to veoma retko čine u poslednjih šest godina: samo jednom uz sedam pobeda Rosonera i četiri Ljubičastih. Naruku Toskanaca ide činjenica da su poslednja dva okršaja na Frankiju dobili, ali im ne ide statistika koja kaže da je prošlo tačno pola veka kada su poslednji put vezali tri prvenstvene pobede nad Milanom u toskanskoj prestonici.

Fjorentina nastavlja da kuburi sa centarforom od odlaska Dušana Vlahović o čemu svedoči podatak da je poslednjih deset golova postiglo deset različitih fudbalera. Dolazak Belotija u januaru, očigledno, nije rešio goruće pitanje u poslednje dve godine.

Pažnja na Kristijana Pulišića. Američki reprezentativac nije dosada uspeo da stigne do dvocifrenog broja golova u jednom prvenstvu, bilo u Premijer ligi ili Bundesligi, i večeras bi mogao da probije taj plafon jer već ima devet golova na svom kontu.

-------------------------------

Sve utakmice Serije A možete da gledate i da se kladite na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

--------------------------------

Odsustvu Tea Ernaneza (kartoni) dvostruko je problematično za Stefana Piolija. Francuz ne samo da sa Laeao čini pakleni lanac na levom boku već je i neka vrsta talismana za Rosonere: bez njega na terenu Milan ima očajan učinak, samo dve pobede na devet utakmica.

U redovima Fjorentine neće biti bivšeg igrača Milana Džeka Bonaventure (kartoni) kao ni Kristensena zbog povrede. Milan je stigao u Firencu, osim Ernandeza, i bez povređenih igrača poput Kalulua, Kjaera i Pobege.

FJORENTINA 4-2-3-1: Teračano - Kajode, Milenković, Ranijeri, Biragi - Artur, Mandragora - Niko Gonzales, Beltran, Sotil - Beloti

MILAN 4-2-3-1: Menjan - Kalabrija, Tčau, Tomori, Florenci - Benaser, Rejnders - Pulišić, Loftus-Čik, Leao - Žiru

LACIO - JUVENTUS (18.00)

Igor Tudor debituje na klupi Lacija protiv svog bivšeg kluba Juventusa. Tudor se nije rastao u najboljim odnosima sa Starom damom budući da je imao, eufemistički rečeno, poseban tretman u stručnom štabu Andree Pirla. Naime, Tudor je trebalo da bude broj 2, odmah iz Pirla, ali je to mesto zauzeo Baronio, inače veliki prijatelj bivšeg italijanskog reprezentativca.

Večerašnji duel će biti veoma neizvestan jer dva tima igraju ponovo za tri dana u prvoj polufinalnoj utakmici Kupa Italije. I pored toga što i Tudor i Alegri naglašavaju da će o meču u Kupu razmišljati od nedelje ujutro, malo je verovatno da ne sačuvaju par džokera u rukavu. U teoriji, današnji meč je mnogo važniji za Lacio pošto bi u slučaju poraza a i remija definitivno rekao adio nadama da i u sledećoj sezoni igra Ligu šampiona. Juve i da izgubi ne bi ugrozio svoje šanse da se plasira u Ligu šampiona, ali bi voda ušla u uši Alegrija i njegovih igrača.

18.00: (3,20) Lacio (3,20) Juventus (2,50)

Lacio će se večeras predstaviti sa novom formacijskom postavkom. Posle gotovo tri godine Nebeskoplavi će igrati sa trojnom odbranom u 3-4-2-1. Juve ne može da računa na obojicu Srba, Dušan Vlahović je suspendovan zbog kartona a Kostić je povređen.

Lacio i Juventus imaju katastrofalan učinak u poslednjih osam kola. Mauricio Sari je bacio peškir i napustio Formelo, Maks Alegriju nije prošlo ni kroz predsoblje razuma da učini nešto slično. Nebeskoplavi su osvojili devet bodova a Bjankoneri samo sedam. Lacio je gotovo ispao iz trke za mesto u Ligi šampiona a Juventus se pozdravio sa snovima da bi mogao da osvoji skudeto.

Juventus ima fantastičan skor sa Lacijom u poslednjih 20 godina: 26 pobeda, osam remija i samo tri poraza. U prošloj sezoni Lacio je u prvenstvu prekinuo post protiv Bjankonera koji je trajao dve decenije na Olimpiku u Seriji A.

Lacio je vezao tri poraza na Olimpiku. U istoriji kluba samo su jednom izgubili više od tri uzastopna meča u Rimu, bilo je to 1961. godina. Juve je na poslednja tri gostovanja osvojio samo jedan bod (protiv Verone) a izgubio je od Intera i Napolija.

Mojze Ken još uvek nije postigao gol u ovoj sezoni a Čiro Imobile nije nikada uspeo da zatrese mrežu Juveu na Olimpiku, sva tri gola Staroj dami dao je u Torinu. Ken je treći izbor Alegrija ali u odsustvu Vlahovića i Milika jedini je špic na raspolaganju. Imobile će do poslednjeg minuta biti pod znakom pitanja jer nije sigurno kako će Tudor raspodeliti minutažu između njega i Kasteljanosa imajući u vidu i meč za tri dana u Torinu.

Maks Alegri će danas voditi 500. put jedan tim u Seriji A (Kaljari, Milan i Juventus), ali još uvek ne zna da li će i sledeće godine sedeti na klupi Juventusa. Biće interesanto videti i Felipea Andersona za koga se tvrdi da je dao reč rukovodiocima Juvea da će sledećeg leta doći u Kontinasu bez evra obeštećenja.

Lacio ne može da računa na Lacarija, Pelegrinija, Rovelu i Provedela (povrede) i Pelegrinija (kartoni), dok Juve osim dvojice Srba nema na raspolaganju Aleksa Sandra, Alkaraza i Milika.

LACIO 3-4-2-1: Mandas - Kazale, Romnjoli, Hila - Marušić, Guenduzi, Vesino, Zakanji - F. Anderson,Luis Alberto, - Imobile

JUVENTUS 3-5-2: Ščensni - Danilo, Bremer, Rugani - Kambijazo, Mekeni, Lokateli, Rabio, De Šiljo (Iling Junior) - Ken, Kjeza

TORINO - MONCA (15.00)

Na prethodna tri meča u Seriji A domaćin nije nijednom pretrpeo poraz od tima iz Brijance. Kuriozitet je da su i jedan i drugi tim tresli mreže na svakom duelu uz gol razliku 4-3 za Torino.

Današnji duel biće i sudar dva golmana koji imaju najviše tzv. clean sheet u prvenstvu posle Zomera. Milinković je 14 puta sačuvao svoju mrežu a De Gregorio 13. Učinak golmana reprezentacije Srbije na domaćem terenu je još upečatljiviji, Vanja je čak devet puta izašao sa meča na stadionu Grande Torino bez primljenog gola, baš kao što su Zomer na San Siru i Skorupski na Dal’Ari.

15.00: (1,90) Torino (3,50) Monca (4,60)

Monca se nalazi u odličnoj formi. Paladino je sa njegovim momcima ostvario četiri pobede na poslednjih pet mečeva, izgubili su samo od Rome. I Torino je digao glavu posle dva uzastopna poraza od rimskih timova, Granate su zabeležile dva remija (Fjorentina i Napoli) i jednu pobedu (Udineze).

Pažnja na Duvana Zapatu i Danijelea Maldinija. Zapata, posle Dušana Vlahovića i Paula Dibele, ima najviše golova i asistencija zbirno u Seriji A u 2024. godini: osam (pet golova i tri asistencije). Maldini je upisao svoje ime u listu strelaca na poslednja dva meča i mogao bi da postane prvi igrač Monce koji je dao gol na tri vezana meča u Seriji A.

Torino je bez našeg Ilića i Džidžija dok je Monca doputovala bez Bonda (kartoni) i povređenih, D’Ambrozija, Kaprarija, Vinjata i Betele.

TORINO 3-4-2-1: Milinković - Vojvoda, Bonđorno, Mazina - Belanova, Riči, Gineitis, Rodrigez - Vlašić, Okereke - Zapata

MONCA 4-2-3-1: Di Gregorio - Birindeli, Pablo Mari, Ico, A. Karboni - Galjardini, Pesina - Kolpani, V. Karboni, Mota Karvaljo - Đurić

-------------

MOZZART TE VODI NA... NA ENFILD, SAN SIRO, VESTFALEN... STADION ILI DVORANU KOJE ODABEREŠ!

-------------

SERIJA A - 30. KOLO

Subota

12.30: (2,30) Napoli (3,50) Atalanta (3,30)

15.00: (1,97) Đenova (3,45) Frozinone (3,90)

15.00: (1,90) Torino (3,50) Monca (4,60)

18.00: (3,20) Lacio (3,20) Juventus (2,50)

20.45: (2,95) Fjorentina (3,45) Milan (2,50)

Nedelja

12.30: (1,30) Bolonja (5,20) Salernitana (11,0)

15.00: (2,25) Kaljari (3,30) Verona (3,30)

15.00: (2,95) Sasuolo (3,30) Udineze (2,60)

18.00: (4,30) Leče (3,60) Roma (1,95)

20.45: (1,20) Inter (6,75) Empoli (14,0)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Serija AFjorentinaMilanLacioJuventusMoncaTorino

Obaveštavaj me

Milan
Lacio
Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara