Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sudar večitih rivala iz Sofije - odavno nije postojao veći jaz

Vreme čitanja: 3min | pet. 18.12.20. | 12:25

CSKA uoči meča 16. kola ima 30 bodova, duplo više od Levskog

Ne, večiti derbi Bugarske koji će u petak od 17.00 podeliti Sofiju neće biti okršaj dva tima koja se bore za titulu. CSKA bi uz nastavak kontinuiteta ubedljivih igara i rezultata u bližoj budućnosti mogao da se iskristališe kao takmac za skidanje krune Ludogorecu, ali Levski je svetlosnim godinama daleko od trofeja koji je poslednji put zaslužio pre 11 sezona. Ali da iskoristimo dobro poznatu sportsku floskulu – derbi je uvek derbi, bez obzira na formu i poziciju na tabeli.

Već više od jedne decenije derbiji posle kojih postaje jasno ko je gazda u Sofiji ne nose identičnu energiju koja ih je krasila od ulaska u 21. vek. U tom periodu Levski je bio izrazito dominantan, osvojio čak šest titula, duplo više od gradskog rivala i najljućeg neprijatelja. Ove sezone Crveni se nadaju da bi mogli da se približe putevima stare slave odnosno ugroze status neprikosnovenosti klubu iz Lude šume koji već punih devet sezona dominira bugarskim fudbalom.

Izabrane vesti

Nikada u 21. veku CSKA nije slavio protiv Levskog sa više od 3:0, niti je Levski pobeđivao ubedljivije od 2:0. Nadaju se navijači crvenih da će se lestvica pomeriti i da se rivalu sprema najteži poraz večitom debiju u 21. veku, pošto odavno nije postojao ovoliki bodovni jaz kao i razlika u formi, odnosno kvalitetu igračkog kadra. Veliku ulogu mogao bi da odigra najbolji strelac domaćih, 26-godišnji Gambijac Ali Sove, koji je sa šest prvenstvenih i dva gola u Ligi Evrope najbolji strelac tima. Međutim, čak i kada je, kao što će to biti slučaj današnjeg kasnog posle podneva, favorit uoči derbija prestonice mogao jasno da se odredi, često se dešavalo da su mu na kraju pobede izmicale.

CSKA je u seriji od pet prvenstvenih pobeda tokom koje je uvek postizao bar dva gola. Pre nedelju dana je na stadionu Bugarske armije na kojem će ugostiti arhineprijatelja uspeo da savlada Romu 3:1 u utakmici koja nije imala rezultatski značaj. CSKA se oprostio od Lige Evrope, ali trijumf nad Vučicom, pa i onom ne previše zainteresovanom za tri boda svakako je doveo samopouzdanje pred večiti derbi do tačke usijanja.

Levski sa druge strane kuburi sa formom i rezultatima i sa 15 bodova iz 15 utakmica bliži je zoni ispadanja nego plej-ofu. U poslednjih šest mečeva četiri puta je poražen, uz po jednu pobedu i remi. Ekipa koju predvodi nekadašnji trener Crvene zvezde Slaviša Stojanović je od starta novembra do početka decembra imala ogromnih problema sa Kovidom-19, tako da u tom periodu nije odigrala nijednu takmičarsku utakmicu. Delovalo je da je pauza prijala Levskom koji se vratio minimalcem protiv Lokomotive iz Plovdiva, ali ipak je to bio izuzetak koji potvrđuje pravilo. A to je da je drugi najtrofejniji klub u istoriji Bugarske u ozbiljnoj krizi i i poklanja bodove šakom i kapom.

Izabranici Slaviše Stojanovića su samo jednom uspeli da sačuvaju mrežu na minulih osam duela. U prethodna tri okršaja pucalo je od neizvesnosti – u tri navrata uzastopno bilo je nerešeno (3:3, 0:0, 2:2). Ovoga puta domaćina će zadovoljiti jedino trijumf, a gosti ne bi imali ništa protiv da kući ponesu bod.

BUGARSKA PRVA LIGA, ODLOŽENI MEČ 13. KOLA

 17.00: CSKA Sofija - Levski



tagovi

Levski SofijaLevskiCSKA Sofija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara