Đani Sikazve okružen obezbeđenjem (©Reuters)
Đani Sikazve okružen obezbeđenjem (©Reuters)

Sudija koji je izazvao haos na AKN sudio na Mundijalu 2018, pa bio suspendovan zbog korupcije

Vreme čitanja: 2min | sre. 12.01.22. | 19:57

Đani Sikazve nije prvi put u centru pažnje

Navikli smo na organizacione propuste tokom Afričkog kupa nacija, ali ono što se desilo na dve utakmice ove srede zaslužuje veliku kritiku.

Prvo je sudija Đani Sikazve iz Zimbabvea svirao kraj utakmice nekoliko minuta pre isteka 90, a potom je reprezentativcima Mauritanije triput puštena pogrešna himna!?

Izabrane vesti

Ko zna šta će se sve dešavati do kraja, ali već sada su se Kamerunci dobro obrukali kao organizatori.

Doduše, za ponašanje sudije Sikazvea nisu oni krivi. Arbitre za takmičenje bira kontinentalna fudbalska organizacija CAF, a u njoj bi trebalo da znaju da je 42-godišnjak iz Zimbabvea već bio suspendovan zbog korupcije.

Bilo je to novembra 2018, zbog dešavanja u meču afričke Lige šampiona između Esperance iz Tunisa i Primeiro Agosta iz Angole. Tunišani su pobedili 4:2, ali im je Sikazve dosudio sumnjiv penal za vođstvo 1:0, a potom i poništio gol rivala za izjednačenje zbog diskutabilnog faula nad golmanom.

Bio je to povod da Disciplinska komisija CAF pokrene istragu, a Sikazvea suspenduje iz svih fudbalskih dešavanja do saslušanja. Suspenzija je stupila na snagu novembra 2018, međutim, na insistiranje svetske Kuće fudbala (FIFA) ukinuta je već januara 2019.

Ovaj arbitar je, inače, prethodno sudio dve utakmice grupne faze Svetskog prvenstva u Rusiji 2018. godine. Bili su to mečevi Belgija - Panama (3:0) i Japan - Poljska (0:1).

Što se tiče duela Tunisa i Malija, koji je prvo probao da okonča u 85. minutu, a potom to učinio u 89, iako je trebalo da se odigra najmanje pet minuta nadoknade, oštećeni Tunišani, koji su poraženi 0:1, tražili su ponavljanje utakmice.


tagovi

Afrički kup nacijaAfrika

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara