Foto: (Reuters, Shutterstock)
Foto: (Reuters, Shutterstock)

Sukob udruženja igrača i fudbalske federacije u Boliviji: Prvenstvo kreće sa omladincima, Sitijeva filijala Bolivar sa 17 pojačanja napada titulu

Vreme čitanja: 4min | uto. 09.03.21. | 22:00

Olvejz Redi posle osvajanja Aperture želi novi trofej, iz unije igrača poručuju da dok se ne regulišu zaostali dugovi neće biti profesionalnog fudbala

Elitni fudbalski rang u Boliviji tresu nesuglasice između fudbalske federacije ove zemlje i udruženja profesionalnih fudbalera. Dok FABOL upozorava da nema fudbala bez fudbalera i da federacija mora da prihvati zahteve u vezi sa isplaćivanjem zaostalih zarada i regulisanja zdravstvenog osigruranja igrača, vrhovno fudbalsko telo u ovoj južnoameričkoj zemlji nije imalo problema da označi početak sezone utakmicom Santa Kruz - Horhe Vilsterman - kako kažu "Fudbal će se u Boliviji igrati, pa makar i sa omladincima".

Kako je prvenstvo već otvoreno, zajednički jezik će se pronalaziti u hodu. Za to vreme velika trojka bolivijskog fudbala u sastavu Bolivar, Strongest i Horhe Vilsterman, počinje borbu za ono što im je prošle sezone mimo svih očekivanja oteo Olvejz Redi. U jednoj neverovatno napornoj i neizvenoj završnici sezone u kojoj su klubovi u decembru kao poslednjem mesecu prvenstva odigrali oko petnaestak utakmica, La Banda Roha je preveslala konkurenciju iz senke. Poslenje kolo je bilo toliko napeto da su čak tri tima mogla do titule. Kako je Olvejz Redi bio u pol poziciji za prvi trofej od 1957. godine, njegova pobeda marginalizovala je trijumfe Bolivara i Strongesta u završnoj rundi.

Izabrane vesti

Teško je verovati da Crvena banda iz La Paza može i ove sezone da ponovi vanserijski podvig. Bolivijski teškaši će sada obratiti mnogo više pažnje na sastav koji predvodi nekadašnji trener Godoj Kruza i San Lorenca i čovek koji je tokom igračke karijere upisao dva nastupa za Aregentinu Omar Asad. Ipak, neće Olvejz Redi predati titulu bez borbe. To je pokazao sa 11 pojačanja ove zime, a najzvučnije je pristiglo upravo iz Bolivara. Kao slobodan igrač došao je 35-godišnji Huan Karlos Arse. Brojke od četiri gola i čak 11 asistencija na 19 utakmica prošle sezone nagoveštavaju da veteran može dosta toga da pruži šampionu.

Prvi kandidat za titulu biće u isto vreme i najtrofejniji Bolivar. Klub koji je kroz istoriju u 29 navrata osvajalo Klauzuru ili Aperturu, u januaru je postao deo "Siti fudbal grupe" koja uz mančesterskog velikana sada broji još deset klubova. U sklopu posla Bolivar bi trebalo da dobije jednu od najboljih akademija fudbala u Južnoj Americi i imaće smeštaj za 80 sportista, a među zacrtanim ciljevima je da se Bolivar domogne barem finala Kopa Libertadores ili da osvoji Kopa Sudamerikanu. Ambiciozno, nema šta.

Međutim, od kako 31. decembra 2020. godine završeno prvenstvo u redove Bolivara pristiglo je čak 17 novih fudbalera. Već je počelo šaltanje igrača od jedne do druge Stijeve filijale pošto je iz Đirone stigao vezista Aleks Grenel, dok su zamiljiva pojačanja stigla u špic - Leonardo Ramos iz Pačuke i Albanac Armando Sadiku koji je prethodno kao slobodan igrač napustio Erzurum.

LIBERTADORES, KVALIFIKACIJE, 01.30: (2,75) UNION ESPANJOLA (3,25) INDEPENDIJENTE DEL VALJE (2,45)

Tu je i Strongest sa 15 titula, koliko ima i Horhe Vilsterman drugi najtrofejniji klub u državi. Tigrovi su uz Olvejz Redi jedini siguran predstavnik Bolivije u ovogodišnjoj grupnoj fazi Libertadoresa koje će Bolivar moći da se domogne preko kvalifikacija. Prva prepreka je urugvajski Montevideo Vonderers.

Strongest je u prošloj sezoni krasio ubitačni napadački brazilsko-kolumbijski tandem Vili - Rejnoso. Dvojac je postigao 30 od ukupno 65 pogodaka najboljeg napada lige, a klub je uspeo da ih zadrži za još jedan napad na šampionsku titulu. Zašto ne i za neku lekciju brazilskim ili argentinskim velikanima u grupnoj fazi Libertadoresa? Strongest se za razliku od Bolivara nije mahnito pojačavao, već je prvenstveno zadržao bazu i popunjavao rupe gde je bilo potrebno.

Titulu će juriti i Horhe Vilsterman. On je od svih pomenutih velikana imao najslabiju sezonu. Pred kraj šampionata je ispao iz trke za titulu, na kraju su mu izmakle i kvalifikacije za Libertadores te je morao da se zadovolji Sudamerikanom. Doveo je Vilster 12 pojačanja, prevashodno ciljajući one koji bi mogli da mu pomognu da poveća kreativnost i realizaciju budući da je prošle sezone postigao svega 36 golova na 26 utkamica.

Bolivar i Vilsterman čekaju titulu od 2019. godine, Strongest je nije osvojio poslednjih pet. Večeras od 23.15 Tigrovi kreću u borbu protiv Nasional Potosija koji je pobedio 3:0 u smiraj 2020. godine. Apropo priče sa početka teksta, o sukobu bolivijske fudbalske federacije i udruženja profesionalnih fudbalera, iz Strongesta su već najavili da sa omladincima stižu u Potpsi na otvaranje prvenstva.

BOLIVIJA, 1. KOLO

Utorak

Santa Kruz - Horhe Vilsterman (u toku)

23.15: Nasional Potosi - Strongest

Sreda

01.30: (2,80) Bluming (3,35) Guabira (2,35)

20.00: (6,25) San Hoze (4,30) Palmaflor (1,45)

Independijente Petroleros - Orijente Petrolero

Četvrtak

Aurora - Rojal Pari

Petak

Tomajapo - Olvejz Redi

Odloženo

Bolivar - Real Potosi


tagovi

BolivijaBolivija 1Olvejz RediBolivarHorhe VilstermanStrongest

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara