Niko Šulc (Foto: AFP)
Niko Šulc (Foto: AFP)

Sunovrat karijere beka kojeg je Dortmund platio 25.000.000 evra

Vreme čitanja: 3min | sre. 06.03.24. | 14:18

Niko Šulc letos zbog optužbi za nasilje u porodici ostao bez ugovora u Borusiji, a sada ga iz istog razloga nije angažovao ni Šefild Venzdej

Od reprezentativca Nemačke i levog beka Dortmunda do slobodnog agenta. To je put koji je Niko Šulc prošao za nepune tri godine. Borusija je letos odlučila da raskine ugovor sa iskusnim defanzivcem zbog optužbi za nasilje u porodici, a sunovrat njegove karijere i dalje traje pošto iz pomenutog razloga angažman nije dobio ni u Šefild Venzdeju, pretpostednjeplasiranom timu Čempionšipa, sa kojim je trenirao prethodnih nedelja.

Šulc je na Vestfalen stigao leta 2019. godine za 25.000.000 evra, nakon što se u prethodnoj sezoni sa dva gola i devet asistencija u svim takmičenjima u dresu Hofenhajma profilisao kao jedan od najboljih levih bekova Bundeslige. Naredne četiri godine proveo je u Borusiji, ali tokom poslednje nije ni igrao, budući da se dolaskom Edina Terzića u klub u julu 2022. našao na margini tima.

Izabrane vesti

Baš tada Šulcova bivša partnerka prijavila ga je nemačkoj policiji zbog navoda o zlostavljanju, da bi Okružni sud u Dortmundu odobrio optužbe protiv njega u februaru 2023, pre nego što je gradski javni tužilac izneo te optužbe sudu prošlog decembra. Ne želeći da ukaljaju ugled ekipe, u Dortmundu su odlučili da prekinu saradnju sa Šulcom, koji je od jula prošle godine na 'birou'.

Priliku da ga angažuje i pojača se u borbi za opstanak video je trener Šefild Venzdeja Dani Rol, inače bivši pomoćnik u stručnom štabu Nemačke reprezentacije u kojem je i sarađivao sa Šulcom. Niko je prethodnih nedelja trenirao sa engleskom ekipom i mada je Rol nedavno izjavio kako bi Šulc u odsustvu povređenog levog beka Kristijana Pedersena "mogao da pomogne ekipi u narednih osam, devet nedelja", od njegovog dolaska u klub neće biti ništa.

Uprkos tome što je sudski postupan okončan prošle nedelje kada je slučaj protiv Šulca povučen – Nemac pristao da plati 150.000 evra dobrotvornim organizacijama za nasilje u porodici iako nije osuđen – 30-godišnji defanzivac neće se vraćati u Južni Jorkšir. Navodno je na odluku uprave uticala ženska navijačka grupa Šefild Venzdeja formirana prošlog aprila kako bi klub učinila bezbednim mestom za žene, koja je poslala otvoreno pismo klubu prošle nedelje tražeći od njega da ne angažuje Šulca jer bi u suprotnom poslao poruku ženama "da nisu bitne".

Tačku na čitavu priču ovog utorka stavio je i trener ekipe Rol.

"Inače posle utakmice ne pričam o igraču koji nije deo našeg tima, ali doneo sam konačnu odluku. Ranije sam rekao da kada su u pitanju transferi uvek sagledam celu sliku, a tako je bilo i u ovom slučaju. Zadovoljan sam timomovde, znam da će se Kristijan Pedersen uskoro vratiti i to je razlog zašto ću se držati svog igračkog kadra. Niko Šulc neće doći."

Nemac je ponikao u Herti za koju je odigrao blizu 100 nastupa pre nego što je leta 2015. godine u transferu vrednom 4.000.000 evra potpisao za Menhengladbah. Tamo je proveo dve sezone, a isto toliko i u Hofenhajmu gde je pružao najbolje partije karijere, koje su mu donele i poziv u seniorsku reprezentaciju Nemačke za koju je u periodu od septembra 2018. do novembra 2020. zabeležio 12 nastupa.


tagovi

niko šulcBorusija DortmundŠefild Venzdej

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara