Sunovrat karijere: Od najskupljeg pojačanja Premijer lige do milosrđa u Ligi 2

Vreme čitanja: 3min | pet. 09.10.20. | 15:13

Iako ima samo 28 godina

Zimski prelazni rok u Premijer ligi 2016. godine je bio prilično miran i nije bilo nekih velikih transfera. Tek poslednjeg dana pijace je realizovan jedini transfer jači od 20.000.000 evra.

Stouk je 1. februara 2016. godine srušio klupski rekord kada su kupovine u pitanju i iskeširao 24.250.000 za Portovog vezistu Đanelija Imbulu. Francuski vezista kongoanskog porekla rođen u Belgiji je tada igrao odlično u Portu i bio jedan od traženijih igrača u Evropi. Imao je 23 godine i Stouk ga je skinuo ispred nosa Napoliju koji je nudio manje. Potpisali su ugovor na pet i po godina.

Izabrane vesti

Imbula je do kraja sezone odigrao većinu mečeva za tadašnjeg premijerligaša, ali nije ostavio neki poseban utisak. Znak pitanja je već počeo da se stavlja iznad najskupljeg pojačanja popularnih Potersa. Već u sledećoj sezoni je odigrao samo 14 mečeva iako nije imao problema sa povredama, a do kraja prvenstva je izgubio mesto i na klupi. Bilo je jasno da je Stouk promašio sa Imbulom i jedva su čekali da ga se privremeno reše posle godinu i po dana. Mark Hjuz ga je precrtao zbog problema sa disciplinom na terenu i van njega. Međutim, godišnja plata od 3.000.000 evra je bila prepreka za svaki klub koji je hteo da rizikuje sa Imbulom.

Poslednjeg dana prelaznog roka u leto 2017. su ga poslali na pozajmicu u Tuluz i plaćali mu polovinu plate. Tamo je uglavnom bio standardan, ali ni blizu nekadašnjeg nivoa igara iz Bijelsinog Marselja i kasnije Porta. Sledeće sezone je pozajmljen Rajo Valjekanu sa kojim je ispao iz Lige, a poslednju godinu ugovora je proveo na pozajmici u Lećeu gde je odigrao samo tri meča. Svaka od pomenutih pozajmica se dešavala poslednjeg dana prelaznih rokova jer Stouk do tada nikome nije uspevao da “uvali” Imbulin visok ugovor i na kraju bi pristao da plaća njegov veći deo. Ni Francuzi, ni Španci, ni Italijani nisu imali nikakvu nameru da ga otkupe.

Čak mu je Leće okončao pozajmicu usred prošle sezone. Stouk nije imao kud već ga je pustio da bez obeštećenja ode u ruski Soči za kojim je potpisao na šest meseci. Imbula je za ruski tim odigrao samo pola sata na jednom meču tokom polusezone i naravno da ga nisu zadržali. U avgustu je postao slobodan igrač. 

Niko ga nije hteo pa je počeo da trenira sa francuskim drugoligašem Genganom u kojem je i počeo karijeru. Prelazni rok je završen, Imbula nije dobijao ponude i na kraju je Gengan rešio da mu pruži šansu. Nikakvi detalji ugovora nisu saopšteni osim da je potpisan. Verovatno na godinu dana i sa opcijom da Gengan može da ga raskine kad poželi. Imbula će za početak trenirati sa drugim timom Gengana, a onda će dobiti šansu da se nametne treneru prvog tima Meši Baždareviću.

Više niko ništa ne očekuje od Đanelija Imbule. Zaboravljen je i otpisan. Verovatno ni u Genganu ne gaje neke velike nade već je ovo više bio čin milosrđa prema nekadašnjem igraču od čijeg transfera u Marselju su inkasirali preko 7.000.000 evra. Tek mu je 28 godina… 


tagovi

Đaneli ImbulaLetnji prelazni rok 2020

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara