Realov trening u Helsinkiju (©Reuters)
Realov trening u Helsinkiju (©Reuters)

Superkup je važan onome ko pobedi: Real ne brine za kvalitet, brinu Ajntrahtovi navijači i SAOT sistem

Vreme čitanja: 4min | sre. 10.08.22. | 08:51

Osvajači Lige šampiona i Lige Evrope u međusobnom okršaju za trofej Superkupa. Prvi put će se eksperimentisati i sa poluatomatskim ofsajdom

(Od dopisnice Mozzart Sporta iz Madrida)

U Španiji je krenulo odbrojavanje do početka ligaških takmičenja, održani su tradicionalni pripremni turniri kao Đoan Gamper ili Karansa, premda ne i Superkup Španije koji se igra na drugi datum i u Saudijskoj Arabiji. Prelazni rok gori, glavni junak je Barselona, dok Real, koji ga je doživeo i preživeo rano, u poslednje vreme mudro ćuti.

Izabrane vesti

Madriđani su odigrali samo tri pripremne utakmice u Americi, pa se može očekivati da ćemo večeras protiv Ajntrahta videti njihovu pravu ovosezonsku premijeru. Ipak, Karlo Ančeloti je više puta ponovio da pred Nemce namerava da izvede oprobani tim koji je osvojio Ligu šampiona. Kurtoa, Alaba, Militao, Karvahal, Mendi, Kazemiro, Kros, Modrić, Valverde, Vinisijus i Benzema će tako dobiti još jednu zahvalnicu od trenera za uspešno osvajanje evropske titule. U Helsinki su otputovali svi, povređenih nema, a sa spiska će verovatno na kraju izostati Odriozola.

Realu je ovo osmi put da igra Superkup Evrope. Pobedio je u četiri, a izgubio u tri susreta, uključujući poslednji - u Talinu 2018. protiv Atletika - koji je obeležio početak neslavne i kratke Lopetegijeve etape. Ako večeras osvoji peti trofej, izjednačiće se po broju sa Milanom i Barselonom. I sve to uz nimalo zanemarljivih 8.000.000 evra koji pripadaju pobedniku.

---------------------

Prognozziraj besplatno Mozzart Bet Superligu za milionski nagradni fond

---------------------

U Madridu se prebrojavaju pehari, pa je, uz mogući ovogodišnji „sekstet“ (ako se osvoji i Superkup Španije i klupski mundijal), nedavno naglašeno da bi ovaj Superkup belima olakšao put da postanu prvi klub sa 100 zvaničnih titula. Za sada ima 97, a za petama mu je samo Barselona sa 96.

Klub merenge se smatra velikim favoritom, posebno nakon prvog kola Bundeslige i šest golova koje je Ajntraht primio od Bajerna, a čak i još više nakon što je juče iz Frankfurta stigla vest da Filip Kostić definitivno neće zaigrati. Ipak, Ančeloti je na pres konferenciji ponovio da opuštanju nema mesta. Istakao je sjajnu prošlogodišnju sezonu Nemaca u Ligi Evrope, njihovu dinamičnost i intenzitet igre. A u Španiji podsećaju da će u redovima Ajntrahta, igrati i junak Borusije i Mundijala iz 2014, Mario Gece.

Činjenica je takođe, a to je podvukao i sam trener Reala, da je frankfurtski tim već odigrao dve zvanične utakmice ove sezone i da je samim tim ima u boljem ritmu od njegovihh izabranika. A, mogli bismo dodati i da se u tri pripremne utakmice, od kojih je poslednja odigrana pre 10 dana, ni beli nisu pokazali baš sjajno. Izgubili su od Barselone, izjednačili sa meksičkom Amerikom, i pobedili Juventus.

Na poluostrvu, međutim, ne veruju da bi moglo doći do iznenađenja, pa se ovo između ostalog opravdava i ogromnom razlikom u vrednosti timova jednog i drugog kluba - nekih 600.000.000 evra. Naspram Vinisijusa, na primer, koji prema Transfermarktu vredi 100.000.000 evra, ističu da se najskuplji Ajntrahtov igrač, Evan Ndika, ceni na 32.000.000. Pri citiranju ovih cifara, ne zaboravlja se naravno Luka Jović koji je ujedno bio i najskuplja kupovina i najskuplja prodaja nemačkog tima, a koji je još uvek trn u oku mnogih sledbenika Reala.

Najveću bojazan izaziva lavina Ajntrahtovih navijača koja se očekuje u Helsinkiju. Otkada su Kamp Nou obojili u belo (nešto što Ančelotiju ne smeta, jer mu se boja dopada), a nakon toga lomili i rušili po Sevilji, pre finala protiv Glazgov Rendžersa, pretvorili su se odjednom u strah i trepet Evrope – u dobrom i u lošem smislu. Jer zna se da u Helsinki putuje nešto oko 2.000 Madriđana, i zvanično najmanje 8.000 stanovnika Frankfurta, mada se pretpostavlja da će ih biti mnogo više. I premda Real čak ima udruženje navijača u Helsinkiju, Španci će biti u vidnoj manjini. Kažu da se to objašnjava činjenicom da su navikli na trofeje, pa nemaju preteran interes. 

Još jedna od zanimljivih tema je poluautomatski ofsajd, koji će biti eksperimentalno uveden na ovoj utakmici, i koji funkcioniše zahvaljujući specijalnim kamerama koje prate 29 tačaka na telu igrača. Novi sistem, takozvani SAOT, u kombinaciji sa arbitrom Majklom Oliverom, koji je jedini put sudio Realu u utakmici protiv Juventusa, dodelio mu polemičan penal, i uspeo da izbaci iz cipela (i sa terena) čak i Bufona, i sa gomilom vatrenih navijača Frankfurta na tribinama, predstavlja priču za sebe. Isto kao i činjenica da je ovo prvi susret u organizaciji Uefe nakon haosa na Stad de Frans na koji su se madridski navijači glasno žalili.

Olimpijski stadion u Helsinkiju (©Reuters)Olimpijski stadion u Helsinkiju (©Reuters)

Konačno, jedan deo španskih medija mišljenja je da Superkup ne znači mnogo, tj. da mnogo više znači osvajaču Lige Evrope, nego stvarnom kralju Starog kontinenta koji je vrednost pokazao u Ligi šampiona. Postoji odgovornost, ali ne i neophodnost pobede.

Budući da u poslednje vreme Real ne proizvodi mnogo vesti, na neki način se stvorila atmosfera u kojoj se očekuje da drugi „govore“ i da pokušaju da ih dostignu, a ne obrnuto. U takvoj situaciji kraljevski klub može ili da nonšalantno potvrdi svoju neprikosnovenost, ili da bude iznenađen zbog preteranog samopouzdanja.

Večeras je prva proba, koju je Fernando Morijentes lepo definisao rečenicom: „Superkup je važan – onome ko pobedi“.

REAL MADRID – AJNTRAHT FRANKFURT

(TV Arena Sport 1 premium, 21.00)

Stadion: Olimpijski stadion u Helsinkiju;

Kapacitet: 36.251

Sudija: Majkl Oliver (Engleska)

Real Madrid (4-3-3): Kurtoa – Karvahal, Militao, Alaba, Mendi – Kazemiro, Kros, Modrić – Valverde, Benzema, Vinisijus;

Ajntraht Frankfurt (3-4-2-1): Trap – Ture, Tuta, Ndika – Knauf, Rode, Sou, Lenz – Kamada, Gece – Lindstrom.

Piše: Ognjenka MARIĆ


tagovi

Superkup EvropeReal MadridAjntrahtAjntraht Frankfurt

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara