Komentari na vest

Superliga VS Liga šampiona 1.5: Pita li ko navijače?

G

Gostkfkd

pre oko 3 godine

Nek MLS uzme 7-8 najboljih igrača Evrope i dadne im visoke plate, plus par trenera poput Mourinha, Contea i sl.., to će izazvati egzodus igrača iz Evrope u USA. Za par godina ovdje bi fudbal postao amaterski naspram MLS-a
Ž

Žan Pol Gotje

pre oko 3 godine

Što se našeg fudbala tiče njemu je sudbina zapečaćena u Super liga formatu momentalno u LŠ-Super liga formatu na odloženo i to samo najduže na 5 godina,posle toga ADIO MARE.Srpski fudbal je uništen još 1992 bez nade za obnovu,Zvezda i Partizan kao relikti davno prohujalih vremena titraju u prostoru i daju neke znake života ali ne zadugo,svoj spas će gotovo sigurno u skorijoj budućnosti morati da traže u regionalnoj ligi u suprotno progutaće ih i ispljunuti globalizacija.Fudbalski centri su uništeni,bela kuga radi,sve je manje dece,sve manje treniraju fudbal,baza je iz generacije u generaciju sve manja,niti ko ima da radi sa mladima niti ima fudbala van Beograda.Sa malim i siromašnim tržištem Zvezda i Partizan nikome ne trebaju,ne generišu novac,imaju zajedno navijača manje nego grad London stanovnika i kao takvi krupnom kapitalu ne trebaju.
Ž

Žan Pol Gotje

pre oko 3 godine

Fudbal kao sport je umro formiranjem LŠ 1992,iste te godine je formirano i prvo klupsko nacionalno takmičenje famozna Premijer liga,prvo takmičenje koje nije bilo pod direktnom ingerencijom saveza,sve posle toga je samo evolucija liberalnog kapitalizma u praksi.Onog momenta kad si pustio Ruske,Jevrejske,Azijske tajkune,Američke investiciono-mešetarske fondove,Arapske petro dolare tog momenta si završio priču i nema nazad osim da se vratimo u amatersko doba.Sa poslovne tačke gledišta Evropa je sve manje bitna,smanjuje se broj stanovnika,stanovništvo je sve starije,ima pametnija posla nego da gleda fudbal,drugi kontinenti rastu demografski samim tim postaju zlatni rudnik,ogromno tržište.Franšizacija fudbala barem onog iz liga petice će se nastaviti u etapama naravno,ostali će ili propasti ili se udružiti u regionalne lige,nacionalne lige će postati razvojna takmičenja a i to sve manje pošto u Evropi sve manje omladine ima uvoze se igrači iz Afrike i Latinske Amerike za male pare.
Z

Zbaj

pre oko 3 godine

Ovo sve sto se desilo je samo odlaganje Super lige. Mislim da se Super liga nece desiti u bar narednih 5, 10 sezona, ali to je neka neminovnost koja ceka svaki sport. Mozda necemo biti zivi, a ako Bog da hocemo, za 20, 30 god, svako evropsko takmicnje u bilo kom sportu (rukomet, fudbal, odbojka, vaterpolo...), tezi ka tome da bude kao NBA liga. A zasto? Zato sto su to velike pare mnogo vece nego kada ti je posrednik UEFA, EHF, FINA i slicni, i najbolji ce uvijek imati veci dio kolaca. NBA je liga takva i zaraduje jer je zatvoren sistem, a tome teze i klubovi u Evropi. Jer ta ogranicenja plata i slicno moze samo ako je liga zatvorenog sistema. Kada je liga zatvornog sistema onda je tu vise para. Sada neko kaze nije sve u parama, pa nije sve u parama ali rodjena braca i sestre se posvadjaju oko para... Ne vrti se sve samo u fudbalu oko para nego se sve u svijetu vrti oko para, tuzno je ali na zalost je tako.
D

Deki011

pre oko 3 godine

Superliga bi imala i te kako smisla ukoliko se dugorocno ukljuci jos dosta klubova i oforme se evropske 'superlige'. Npr. 3-4 superlige po 18-20 klubova. Ispod njih 2-3 regionalne, pa onda tek nacionalne lige. Naravno, uz mogucnost ispadanja i promocije. Mislim da bi to znacajno unapredilo kvalitet. Npr, ako bi Zvezda i Partizan igrali superlige, Vosa, Radnicki, Cuka, Spartak... regionalne, sigurno bi vise ljudi pratilo, bilo bi regularnije, kvalitetije, zanimljivije. Klubovi i iz malih zemalja bi jacali. Ako samo ostane na ekskluzivnom takmicenju 12-15 najjacih klubova gde ostali nikako ne bi imali pristup, to je potpuni promasaj.
g

ghost11

pre oko 3 godine

Fudbal u Evropi će morati da pukne kad tad. Previše različitih intresa ima. Na kraju će amerikanci pokupiti sve najbolje igrače i igraće se kod njih po sistemu nba lige.
d

deki_kg

pre oko 3 godine

Oba sistema su losa ali ko nas ista pita. UEFA je bila slaba sa finansijskim fer plejom i to joj se obilo o glavu, koronu koriste svi bogati da budu jos bahatiji i pohlepniji i to je to. Cela planeta je daleko siromasnija u odnosu na 2019 ali su zato bogati jos bogatiji a fudbal je u poslednjih 30 god dobar pokazatelj u kom pravcu ide svet. Jednostavno, bogati su u modi i ovo je njihovih 5 min, pa dok se mi ostali ne podignemo tako ce biti.