(© Reuters)
(© Reuters)

Superligaška trojka se ne predaje, poslato upozorenje UEFA: Ili vi ili mi

Vreme čitanja: 2min | sre. 26.05.21. | 20:52

„Ne prihvatamo pritiske“, ističu Real, Barselon i Juventus u zajedničkom saopštenju

UEFA je zapretila kaznama – Superliga se ne predaje. Bar ono što je od nje ostalo. A ostala su tri velikana, Real Madrid, Barselona i Juventus. Teškaši. Ozbiljni igrači. Dovoljno jaki pojedinačno, još jači kad se udruže, kao što su uradili u sredu veče i zajednički stavili do znanja Aleksandru Čeferinu i njegovim saradnicima da ne odustaju od projekta za koji se verovalo da je pretrpeo fijasko.

Iako je Disciplinska komisija UEFA pokrenula postupak koji bi za cilj trebalo da ima sankcije prema dva španskom i jedinom italijanskog gigantu. Ne zna se tačno kojim. Isprava se pominjalo čak izbacivanje iz evropskih kupova na dve sezone, s tim da bi UEFA tako sama sebi pucala u kolena sa finansijske strane. Mada, u ovom slučaju možda novac nije primaran. Već – moć.

Izabrane vesti

Preostala tri člana Superlige se protive istrazi i pozivaju se na vladavinu prava, kao argument koji bi trebalo da ih zaštiti pred naletima krovne organizacije.

Apsolutno odbacujemo upornu prinudu UEFA prema institucijama u svetu fudbala. Alarmantni stav predstavlja flagrantno kršenje odluke sudova koji su već upozorili UEFA da se uzdrži od preduzimanja bilo kakvih radnji koje bi mogle da kazne osnivače Superlige sve dok pravni postupak traje“, stoji u zvaničnom saopštenju Reala, Barse i Juvea.

Za njih je pokretanje disciplinskog postupka nerazumljivo.

„Predstavlja direktan napad na vladavinu zakonja koju smo, kao građani Evropske unije, izgradili demokratkim putem. Istovremeno, manjak poštovanja prema autoritetu sudova pravde. Superliga je od početka promovisala poboljšanje situacije u svetu fubdala, kroz stalni dijalog sa UEFA, u cilju povećanja interesovanja za ovaj sport, sve kako bi navijačima ponudila najbolju moguću predstavu. Do tog cilja moramo doći kroz solidarnost, posebno u uslovima nesigurne ekonomske situacije s kojom se suočavaju mnogobrojni evropski klubovi“.

Jasno je da je profit glavna misija Florentina Pereza, Đoana Laporte i Andree Anjelija, rukovodećih ljudi klubova preostalih u Superligi. UEFA će pokušati i njih da ukalupi, kao što je uradila sa devet odmetnika. Mančester junajtedu, Mančester Sitiju, Čelsiju, Liverpulu, Arsenalu, Totenhemu, Atletiku, Milanu i Interu je savetovala, da u znak pokajanja, doniraju oko 15.000.000 evra za razvoj bazičnog fudbala. Uz to, pet odsto od prihoda izUEFA takmičenja će im zadržati na godinu dana, a ako u budućnosti budu zatražili da igraju u takmičenju koje UEFA ne priznaje moraće da plate okruglo 100.000.000 evra.

Tri preostala superligaša gledaju drugačije na stvarnost.

Umesto da istražujemo načine modernizacije fudbala kroz otvoreni dijalog, UEFA očekuje da povučemo postupke pred sudovima koji dovode u pitanje njen monopol nad fubdalom. Real, Barselona i Juventus – a svi postojimo više od 100 godina – neće prihvatiti nijedan oblik prinude ili pritiska. Spremni da kroz dijalog raspravljamo o hitnim rešenjima potrebnim fudbalu. Ili ćemo reformisati fudbal ili ćemo morati da gledamo njegov neizbežni pad“, upozoravajuća je poruka iz Madrida, Katalonije i Torina.


tagovi

Evropska Superliga

Obaveštavaj me

Juventus
Barselona
Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara