Sutra ćete ponovo videti pravog Lalatovića!

Vreme čitanja: 6min | pon. 27.02.23. | 16:05

Trener niškog Radničog, uoči duela sa Vojvodinom na Čairu, govorio o dešavanjima na utakmici u Kruševcu, svojoj zagonetnoj izjavi, emocijama prema novosadskom klubu, igračima koji su (ne)očekivano u drugom planu..

Brojni “repovi” ostali su iza poraza Radničkog u Kruševcu od Napretka (0:2) u 23. kolu Mozzart Bet Superlige. Verovatno najlošija partija Nišlija u čitavoj sezoni, uz onu protiv Partizana u Humskoj. Da, dok ovo čitate, četiri dana kasnije, utakmica još traje, stekao se utisak da Radnički ne bi postigao gol, što je već treći meč zaredom u prvenstvu u kome Nišlije nisu pronašle put do protivničke mreže. Na drugoj strani, od ekipe koja je u prethodnih osam utakmica postigla samo jedan, primili su dva gola u razmaku od devet minuta!

U dva uzastopna kola, Radnički je kiksnuo protiv najslabije ekipe po plasmanu na tabeli, pa protiv najslabije po učinku u prethodnom mini ciklusu, ostao na pet bodova od mogućih 12 u prolećnom delu prvenstva, a izjava kojom je, u direktnom prenosu TV Arena sport, odmah po završetku utakmice u Kruševcu, trener Nenad Lalatović obrazložio svoju neuobičajenu mirnoću tokom komšijskog derbija, ostavila je prostor za najšira moguća tumačenja i teorije zavere.

Izabrane vesti

Sve to skupa, ekipu stavlja pod veliki pritisak pred premijernu utakmicu 24. kola protiv Vojvodine, u utorak na Čairu, pred koju je Lalatović, na redovnoj pres konferenciji, govorio o narednom rivalu, ali se i osvrnuo na dešavanja u Kruševcu.

Ostvarili smo nepovoljan rezultat. Nismo zaslužili da pobedimo, ali, da budem iskren, ni da izgubimo tu utakmicu. Po teškom terenu, sami smo sebi opet dali golove. Bukvalno iz situacija koje smo nacrtali da ne smeju da nam se dese. Rekli smo da brzo izvode prekršaje, da mora da se stane u blok posle faula, mi tako ne samo da smo dobili penal, nego i crveni karrton. Da li je bio ili ne, nije moje da komentarišem, ali Andrić nije imao nameru da zaustavi loptu, ona ga je pogodila u ruku. Drugi gol, za Bastajića smo isto tako rekli da kod driblinga najčešće ide unutra, moj igrač je krenuo slabijom nogom, loše je branio taj duel i primili smo još jedan gol. Ali, utakmica je bila takva da, kad smo radili video alalizu, bukvalno nema šta da se iseče. Jedino što se vidi to je bolji pristup domaćina, veća želja za pobedom, što je i presudilo, a nedopustivo je kada je reč o mojim igračima”-istakao je Nenad Lalatović.

Ipak, on ne smatra da je partija u Kruševcu deo nekog šireg negativnog konteksta, niti da je njegova ekipa u krizi:

Ja sam apsolutno zadovoljan kako smo odigrali protiv Mladosti, Novog Pazara i drugo poluvreme protiv Radnika. Taj ko nije zadovoljan drugim poluvremenom protiv Radnika, ko ima nešto tu da zameri, taj ne zna da gleda fudbal. Ekipi koja se branila 5-4-1, mi smo stvorili četiri zicera. Đole (trener Slavoljub Đorđević, prim.aut.) mi je posle meča rekao da ih je Bog pogledao da ne izgube. Imamo problem bonusa i problem realizacije posle odlaska Štulića, to stoji. Petrov nije klasičan gol igrač, Škrbić nije prošao pripreme, Petrović će jednog dana dominirati, još je dete, ali o tome sam već često pričao.

Upitan da pojasni izjavu datu još na terenu posle utakmice u Kruševcu, Lalatović je rekao:

Jednostavno, ne želim više da budem kažnjavan. Stalo mi je do Radničkog, nisam želeo da dobijem četvrti žuti karton, pa da ne mogu da vodim ekipu protiv Vojvodine. Jedan moj igrač mi je preneo detalje nekog razgovora, nešto sam i sam načuo, znam da je Napretku bilo biti ili ne biti, nije bilo potrebe da skačem, vrištim i to znaju ljudi iz kluba.

A kakav će Nenad Lalatović biti sutra protiv Vojvodine?

Onaj stari, onakav kakav je bio iza gola u Novom Pazaru, odakle sam gledao utakmicu, ili protiv Mladosti i Radnika na Čairu. Sudi Srđan Jovanović, naš najbolji sudija, a to znači sigurno odnos 50:50, što je jedino što tražim.”

Očekivalo se da će niška publika sutra imati priliku da na klupi Vojvodine pozdravi jednog bivšeg trenera Radničkog, upamćenog pod dobrom na Čairu, ali to neće biti Milan Rastavac, najdugovečniji trener Nišlija u jednom mandatu u poslednje četiri decenije, već Radoslav Batak, koji je prošle sezone doneo Realu sa Nišave plasman u kvalifikacije za UEFA Ligu konferencije. Tako će već drugo uzastopno kolo Radnički imati rivala koji tek što je promenio trenera. Napretku je šok terapija sa Perišićem uspela, Batak će sutra verovatno imati i dodatni motiv zbog momenta u kome je napustio Čair prošlog leta.

Mima Rastavac je moj dragi kolega i prijatelj, koga izuzetno cenim. Sada je došao gospodin Batak, još jedan bivši trener Radničkog, koji je ekipu izveo u Evropu, sa kojim sam takođe u sjajnim odnosima. Radi se o dobrom treneru koji će doneti nešto novo Vojvodini. Šesti su na tabeli, a po igračkom kadru, budžetu, organizaciji su svakako u Top 4, uz Zvezdu, Partizan i TSC. Proveo sam tamo skoro četiri predivne godine, ušao u istoriju kluba kao trener sa najviše pobeda, osvojio trofej. Velike me emocije vežu za Vojvodinu, ali za njih sutra neće biti mesta, daću sve od sebe da zabeležimo pobedu.

Komplimenti na račun igračkog kadra rivala samo su se nizali:

Opasni su “gore”. Čumić je igrao ovde kada sam ja još prvi put bio trener Radničkog. Neverovatan igrač, poseduje fenomenalnu brzinu, igru jedan na jedan, nepredvidiv je, dribla i levo i desno, traži prostor. Pa Malbašić, još jedan vrhunski fudbaler koga sam trenirao u Vojvodini, posle toga je otišao u Španiju. Simić takođe igrač koji pravi razliku. Topić i Zukić su isto igrali još kod mene u Vojvodini, u isto vreme su mladi, a već iskusni... Moramo da vratimo onaj pristup koji smo imali pre Kruševca, više da želimo pobedu od protivnika.

Lalatović sutra neće moći da računa na isključenog Nikolu Andrića, a konferenciju za medije smo iskoristili da ga, uz dužno poštovanje njegovog ekskluzivnog prava, naravno i odgovornosti, da sastavlja tim, upitamo za dvojicu fudbalera za koje jedan deo niške fudbalske javnosti smatra da zaslužuju veću minutažu – iskusnog Sašu Marjanovića i jesenas starndardnog levog beka Andreju Stojanovića:

Saša Marjanović je jedan od mojih omiljenih igrača. Sad je trebalo da počne u Kruševcu, to je bila moja ideja, ali nije mogao. Ja kad sam bio prvi put trener Radničkog, isto je tako javnost vršila pritisak na mene za Cakija Stojanovića. Ja sam govorio da je on u godinama da ne može da poveže dve utakmice po 90 minuta, što se i pokazalo prvi put kad se to desilo – povredio se. Marjanović isto ima brojne zdravstvene probleme. Meni on mnogo znači, bilo da je to jedno poluvreme, pola sata... Ali, on više nije u najboljim godinama. Što se tiče Stojanovića, vidim ja da se javnost interesuje, ali moj prioritet je bio taj da sastavim čvrstu odbranu. Njemu neke situacije u pripremnom periodu nisu bile jasne. Pred jednu utakmicu je došao i rekao mi ’Znate šta, šefe, ja volim kad mi trener ništa ne kaže pred utakmicu, ovako osećam veliki pritisak, više volim da ja sam vidim kako neki igrač igra pa da ga čuvam, nego kada mi se nacrtaju zadaci.’ Ništa onda, stavićemo nekog ko može da igra sa nacrtanim zadacima. I ja sam tu stavio Bazila Jamkama, na dve utakmice u Turskoj nismo primili gol, pa u prva tri kola samo jedan gol. Kad sam došao, Stojanović je igrao odlično, ali posle Zvezde, kada sam ga promenio na poluvremenu, malo je pao. Da li se opustio i pomislio da je standardan, ne znam, ali ja volim da igrač nikad ne pomisli da je standardan i da svaki trening odradi sa 200 posto. Bazil nam je dao na čvrstini, na skok igri, jer mi na skoku imamo samo još Stefana Marjanovića i Savu Petrova sa preko 185 centimetara. Nisam ja lud da više volim da mi levog beka igra dešnjak, ali zbog neke čvrstine sam to uradio“-zaključio je Nenad lalatović.

Utakmica na Čairu igra se u utorak od 16 časova (TV Arena premijum 1).


tagovi

Nenad Lalatović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara