Detalj kod gola De Brujnea (Reuters)
Detalj kod gola De Brujnea (Reuters)

Svaka čast Kopenhagenu, ali nema te tvrđave koju De Brujne ne može da sruši (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | uto. 13.02.24. | 22:56

Mančester Siti uz golove Belgijanca i Bernarda Silve pobedio Kopenhagen (1:3) i utabao sebi put ka četvrtfinalu Lige šampiona

Još po završenom decembarskom žrebu za osminu finala Lige šampiona, bilo je jasno - kuglice nisu mogle da se postaraju za veći jaz u kvalitetu otelotvoren u okršaju Mančester Sitija i Kopenhagena. I sa tog aspekta, danskom velikanu samo može da se skine kapa za optor pružen šampionu Evrope na Parkenu, stadionu koji je zbog zadivljujuće gotovo potpune nedodirljivost u Ligi šampiona dobio status tvrđave. Ali tih naizgled neprobojnih kapija koje Kevin De Brujne ne može da otključa, nema tih kršnih zidina koje Belgijanac ne može da osvoji - 1:3.

Jeste Erling Haland u svakoj utakmici, na papiru, najveća pretnja protivničkim odbranama, ali postoji samo jedan istinski poslovođa u Gvardiolinom timu. Čuva loptu, deli zadatke, a kad proceni da je to najbolje rešenje, da ostalima slobodno, pa se sam lati najtežeg posla. U grupnim fazama Lige šampiona uglavnom radi od devet do pet, (nije postigao gol sedam godina), ali kad dođu eliminacije, niko nema više prekovremenih sati.

Izabrane vesti

Hirurškom preciznošću i loptom u dalji ugao, uz samu stativu načeo je domaćina već posle deset minuta, "slučajnom" asistencijom posle starta na loptu, pripremio Bernarda Silvu za potez utakmice. Nije Portugalac morao da gleda gol, znao je gde, šta i kako gađa.

Između dva Sitijeva gola stao je jedan Kopenhagenov. Zaslužila ga je ekipa Jakoba Nestrupa jer je hrabro krenula u presing na ekipu protiv koje je presing često isto što i potpis smrtne presude. A tim pritiskom, Lavovi su na grešku natereali onog koji ih retko pravi. Tek drugi put u poslednje tri godine Ederson je napravio grešku koja je direktno kuvoala primljenom golu njegovog tima. Nakon što je poklonio loptu rivalu, nije mogao ništa kod udarca Magnusa Matsena, momka koji je u klub stigao pre manje od dve nedelje iz NEC-a i na debiju postigao sjajan gol protiv šampiona Evrope.

Već tokom prve polovine prvog dela bilo je jasno kako će izgledati duel na Parkenu. Do 24. minuta fudbaleri Kopenhagena praktično nisu prešli polovinu terena, odnos u posedu lopte bio je 83-17 u korist gostiju, koju su već spojili preko 200 tačnih dodavanja naspram samo tridesetak u režiji autsajdera. Ali i u takvom odnosu snaga, nakon greške Edersona, domaćin je na odmor mogao u egalu... Da ne beše majstorski bocnute lopte Silve iz prvog minuta nadoknade.

U nastavku, Nestrupovi momci su se potpuno izbrisani pod prepoznatljivom kombinatorikom Građana. U životu ih je držao sjajni poljski golman Kamil Grabara, sa devet intervencija sprečivši katastrovu na severu Evrope. Ogromna je želja isijavala iz fudbalera Kopenhagena da revanš na Etihadu dočekaju sa samo jednim golom zaostatka i poveruju u čudo koje se svakako ne bi dogodilo. U skadu sa tim letep je Poljak koji će od leta igrati za Volfsburg i životom čuvao svoj gol od Erlinga Halanda, ali na kraju je njega i saigraće rastužio Fil Foden na jubileju na kom se upisao u rekordere. Na novu asistenciju De Brujnea koji je učestvovao u sva tri gola, Foden je postao najmlađi Englez (23 godine i 261 dan) sa 50 nastupa u evropskoj eliti.

KOPENHAGEN - MANČESTER SITI 1:3

/Matson 34 - De Brujne 11, Bernardo 45+1, Foden 90+2/

Kopenhagen. Stadion: Parken.

Sudija: Hoze Sančez (Španija)

Kopenhagen (4-3-3): Grabara - Jelert, Vavro, Mekena, Diks - Falk, Matson (od 81. Larson), Diogo Gonsalves (od 70. Hejlund) - Eljunusi, Kleson (od 55. Kornelijus), Ašuri (od 81. Sorensen)

Mančester Siti (4-1-4-1): Ederson - Voker, Stouns, Dijas, Ake - Rodri - Bernardo (od 78. Nunes), Foden, De Brujne, Griliš (od 21. Doku) - Haland.

Žuti kartoni: Falk, Diks (Kopenhagen)

Za kraj, još malo o De Brujneu. Od 15 pogodaka u Ligi šampiona, 12 je izveo u nokaut fazi, poslednjih deset postigao je od osmine finala pa nadalje. A koliko je doneo Sitiju od povratka na teren? Čovek koji gotovo pet meseci nije odigrao takmičarski meč se vratio i na sedam utakmica postigao dva i namestio sedam golova.

Siti se zahvaljujući, verovatno najboljem aktivnom fudbaleru koji još nije osvojio Zlatnu loptu, prošetao stadion koji jeseni 2022. godine nije uspeo da osvoji (0:0), stadion na kojem je Kopenhagen uoči ove sezone izgubio samo jednu od 16 utakmica u Ligi šampiona. Spremni su Gvardiolini momci da rutinski overe prolaz u četvrtfinale na Etihadu, a malu mrlju na ubedljiv trijumf bacila je povreda zbog koje je Džek Griliš morao iz igre već u 21. minutu.

LIGA ŠAMPIONA, OSMINA FINALA

Utorak, 13. februar

Kopenhagen - Mančester Siti 1:3 (1:2)

/Matsen 34 - De Brujne 10, Silva 45+1, Foden 90+2/

RB Lajpcig - Real Madrid 0:1 (0:0)

/Dijaz 49/

Sreda, 14. februar

21.00: Pari Sen Žermen – Real Sosijedad

21.00: (5,60) Lacio (3,70) Bajern (1,65)

Utorak, 20. februar

21.00: (2,20) PSV (3,45) Borusija Dortmund (3,25)

21.00: (1,95) Inter (3,40) Atletiko Madrid (4,10)

Sreda, 21. februar

21.00: (2,65) Napoli (3,25) Barselona (2,75)

21.00: (4,40) Porto (3,50) Arsenal (1,85)


tagovi

Mančester SitiKopenhagende brujneKevin de BrujneBernardo Silva

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara