Nikola Trajković (©Shutterstock, ©MN Press)
Nikola Trajković (©Shutterstock, ©MN Press)

Sve o trećim ligama Norveške: Fredrikštad i Egersund favoriti za viši rang, Trajković vodi debitanta, prva žena trener muškog kluba

Vreme čitanja: 5min | sub. 11.07.20. | 07:49

Srpski stručnjak Vlada Filipović približava čitaocima MOZZART Sporta situaciju u norveškom fudbalu, ovaj put u niželigaškim grupama ove skandinavske zemlje

Kada kažete norveški fudbal prva asocijacija verovatno je Erling Haland, fantastični napadač Borusije iz Dortmunda koji je zaludeo planetu prošle sezone igrama prvo u Salcburgu, a kasnije i u redovima Milionera. Fudbal u ovoj skandinavskoj zemlji nije na visokom nivou. Prethodnih nedelja na stranicama MOZZART Sporta mogli ste da pročitate iscrpnu analizu dešavanja u prvom i drugom rangu, a ovaj put analiziraćemo dve treće lige norveškog fudbala.

Zbog pandemije virusa korona sezona je drastično skraćena. Umesto dvokružnog sistema, u obe grupe trećeg ranga takmičenje igraće se samo po jednokružnom sistemu, odnosno samo 13 kola. Posle toga će ekipe od prvog od sedmog mesta da igraju doigravanje za poziciju u višem rangu, a ekipe od osme do 14. pozicije razigravaće za opstanak. Samo dve najbolje ekipe iz obe grupe izboriće ulazak u OBOS ligu, drugi rang takmičenje, dok će drugoplasirane da igraju baraž, a pobednik tog duel odmeriće snage sa 14. ekipom iz druge lige.

Izabrane vesti

I ovaj put za naše verne čitaoce srpski stručnjak Vlada Filipović, zaposlen u Fudbalskom savezu Norveške kao koordinator za talente u oblasti Finmark na severu zemlje, približiće nam dešavanja u ovim dvema egzotičnim i poluprofesionalnim ligama.

Šampionat u trećem rangu takmičenje počeo je u petak kada je u Grupi 1 Alta na svom terenu pobedila Tromsdalen sa 1:0, a jedini gol je postiglo veliko ime norveškog fudbala Morten Gamst Pedersen koji je skoro deceniju igrao na Ostrvu za Blekburn.

"Što se tiče Grupe 1 najveći favorit za ulazak u viši rang je Fredrikštad. Tako je bilo i prethodne dve godine, ali nikako da se vrate u drugu ligu gde sigurno pripada. Finansijski dobro stoji, ima odličnu infrastrukturu, na utakmicama se okupljalo nekoliko hiljada gledalaca prethodnih godina. Trener je Pjer Johansen, kome je ovo druga sezona na klupi tima. Bio je prvo pomoćni trener, a od prošle godine je postao glavni. U pripremnom periodu Fredrikštad je dobio svih osam utakmica. Na papiru je najjači u ovoj ligi. Dovedena su i pojačanje, kao što su Šveđanin Jakob Lindstrom iz Ergritea, Henrik Kjesrud Johansen iz Brana, Riki Alba... Ima nekoliko igrača koji su igrali u višim rangovima norveškog fudbala“, rekao je Filipović na početku razgovora za MOZZART Sport.

Vlada Filipović (© Privatna arhiva)Vlada Filipović (© Privatna arhiva)

Prošle sezone iz drugoligaškog karavana ispali su Skeid i Tromsdalen, a novi članovi lige su Floja, Eidsvold i drugi tim Volerenge.

"Skeid bi trebalo da bude ekipa koja se bori za viši rang. Veliko pojačanje za klub je Danijel Braten. On je poznat fudbaler u Noveškoj, igao je u Elitserijenu za Rozenberg, Stabek, Bran i Volerengu, a bio je i internacionalac u Kopenhegenu, Boltonu i Tuluzu. On je napadač. Ima 38 godine, a sada se u smiraj karijere vratio u klub u kome je počeo da igra fudbal. Kjelsos bi trebalo da bude ekipe za vrh, sigurno za prvih sedam pozicija za doigravanje. Ima odličnog mladog trenera Eivinda Kampena. Prošle godine je bio u vrhu i malo mu je falilo za viši rang. Moja Alta bi trebalo da bude kandidat za prvih sedam mesta. Hod ima dosta stranaca, čak sedmoricu".

Prelazimo na Grupu 2. Filipović ni tu nema dileme oko toga koja je najbolja ekipa.

"Egersund je prvi favorit i trebalo bi da se dogodi veliko iznenađenje da ne uđe u viši rang. Klub finansijski odlično stoji, budžet je ove godine veći za 100.000 evra nego prethodne. Ekipa je na profesionalnom nivou, treniraće dva puta dnevno. Imao je Egersund dobre rezultate u pripremnom periodu, igrao je 1:1 sa drugoligašem Jervom. Za vrh bi trebalo da se bore još Brine, Arendal, Asker, Fram Larvik... Notoden je u problemu jer ga je napustio glavni finansijer Ketil Holta koji je 17 godina bio u klubu. Zato je budžet mnogo manji nego prethodnih godina. Prošle godine je ispao iz druge lige, a zanimljivo je da će trener da bude Magnus Erga koji ima samo 23 godine. Levanger je doveo nekoliko veterana i on bi trebalo da bude u sredini tabele, da se bori za prvih sedam mesta“.

Novog člana treće lige Flekeroja trenira nekadašnji fudbaler Crvene zvezde Nikola Trajković. On nekoliko godina živi u Norveškoj odakle mu je izabranica srca, najbolji rukometni golman svih vremena Katrin Lunde Haraldsen. Ona i dalje brani za Vajpers Kristijansand iako ima 40 godina. U karijeri je osvojila dva olimpijska zlata, jedno svetsko i čak četiri evropske titule, a ima i osvojene četiri Lige šampiona, jednu sa Viborgom i tri sa mađarskim Đerom.

"Trajković je bio prvo pomoćnik, sada je glavni trener. Prošle godine je Flekeroj uspeo da se plasira iz četvrte u treću ligu. Ima solidan tim i mogao bi da se umeša u gornji deo tabele. Ima nekoliko zanimljivih igrača kao što su Hrvat Matej Deković, zatim Omer Marković, Dardan Drešaj...

Kuriozitet je vezan za ekipu Sotre.

"Prošle godine se klub zvao Nest Sotra, ali je on fuzionisan i osnovan je novi klub Ojgarden koji ove sezone igra u drugoj ligi. Sotra je ostala trećeligaš, a na klupi ovog kluba biće prva žena neke muške ekipe u Norveškoj. Zove se Renate Blindhejm. Ima samo 26 godina“, zaključio je Filipović analizu norveškog trećeligaškog karavana.

NORVEŠKA 3 - GRUPA 1

Petak

Alta - Tromsdalen 1:0 (1:0)

(Pedersen 32pen)

Subota

16.00 (2,95) Eidsvold (3,70) Kvik Halden (2,05)

16.00 (1,80) Hod (3,80) Mos (3,50)

Nedelja

13.00 (3,90) Senja (3,90) Kjelsas (1,70)

13.00 (1.75) Skeid (3,90) Bratvag (3,70)

13.00 (3,35) Floro (3,80) Fredrikštad (1,85)

Ponedeljak

16.00 Volerenga II - Floja

NORVEŠKA 3 - GRUPA 2

Subota

16.00 Fram Larvik - Sotra

16.00 (2,20) Notoden (3,70) Berum (2,70)

Nedelja

13.30 (3,35) Nardo (3,80) Arendal (1,85)

15.00 (1,80) Levanger (3,80) Rozenborg II (3,50)

15.00 (4,40) Vard Haugesund (4,10) Egersund (1,60)

16.30 (2,40) Asker (3,70) Brine (2,45)

Ponedeljak

17.30 (2,50) Flekeroj (3,50) Od Grenland II (2,50)

***kvote su podložne promenama

Tabela od prošle sezone




tagovi

Norveška 3NorveškaVlada FilipovićNikola TrajkovićFredrikštad

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara